Skip to content

Wat is een voedingsspanningsschakelaar?

3 de juli de 2021
GettyImages 504130519 b34a4e6b640c42e0bb4fea14c0551875

De voedingsspanningsschakelaar, ook wel de spanning keuzeschakelaar:, is een kleine schakelaar die zich aan de achterkant van de meeste desktopcomputervoedingseenheden (PSU’s) bevindt. Deze schakelaar wordt gebruikt om de ingangsspanning naar de voeding in te stellen op 110v/115v of 220v/230v. Met andere woorden, het vertelt de voeding hoeveel stroom er uit de stroombron komt.

Sentey 725W voeding.

Wat is de juiste voedingsspanning?

Er is geen eenduidig ​​antwoord op welke spanningsinstelling je moet gebruiken, omdat deze wordt bepaald door het land waar de voeding zal worden gebruikt. Raadpleeg de Foreign Outlet Guide by Voltage Valet voor meer informatie over het voltage waarop u uw voedingsspanningsschakelaar moet instellen. Als u bijvoorbeeld in de Verenigde Staten woont, moet de voedingsspanningsschakelaar op de voeding van uw computer worden ingesteld op 120v. Als u zich echter in bijvoorbeeld Frankrijk bevindt, moet u de 230v-instelling gebruiken.

Belangrijke feiten over voedingsspanning

De voeding kan alleen gebruiken wat wordt geleverd door de stroombron. Dus als het stopcontact 220v stroom overdraagt, maar de PSU is ingesteld op 110v, zal het: denken de spanning is lager dan deze in werkelijkheid is, wat schade aan de computercomponenten kan veroorzaken. Het tegenovergestelde is echter ook waar: als de voeding is ingesteld op 220v, hoewel het inkomende vermogen slechts 110v is, start het systeem mogelijk niet eens omdat het meer vermogen verwacht. Nogmaals, gebruik gewoon de Voltage Valet-link hierboven om erachter te komen waarop u de voedingsspanning moet instellen. Als de spanningsschakelaar niet goed is ingesteld, zet u de computer uit en zet u vervolgens de aan/uit-knop aan de achterkant van de voeding uit. Koppel de voedingskabel volledig los, wacht een minuut of twee en zet de spanningsschakelaar op de juiste plaats voordat u de voeding weer inschakelt en de voedingskabel weer aansluit. Aangezien u leest over het wijzigen van de voedingsspanning, gebruikt u uw computer waarschijnlijk in een ander land. Aangezien u geen stroomvoorziening kunt gebruiken zonder stroomkabel, moet u er rekening mee houden dat het waarschijnlijk waar is dat u een stekkeradapter nodig heeft om te passen bij de stekker van de stroombron. De hieronder afgebeelde NEMA 5-15 IEC 320 C13-voedingskabel kan bijvoorbeeld worden aangesloten op een normaal Noord-Amerikaans plat stopcontact, maar kan niet worden aangesloten op een Europees stopcontact dat gebruikmaakt van gaatjes.

Monoprice 105294 15ft 14AWG-netsnoerkabel met 3-aderige pc-voedingsaansluiting

Voor een dergelijke conversie kunt u een stekkeradapter gebruiken.

Waarom heeft mijn voeding geen spanningsschakelaar?

Sommige voedingen hebben geen handmatige voedingsspanningsschakelaar. Deze PSU’s detecteren automatisch de ingangsspanning en stellen deze zelf in, of ze kunnen alleen werken onder een bepaald spanningsbereik (dat meestal wordt aangegeven op een label op de voedingseenheid). Ga er niet zomaar vanuit dat omdat je geen voedingsspanningsschakelaar ziet, het apparaat zichzelf automatisch kan aanpassen. Het is heel goed mogelijk dat de jouwe alleen bedoeld is om te worden gebruikt met een specifieke spanning. Dit soort voedingen zie je echter meestal alleen in Europa.

Meer over voedingsspanningsschakelaars

U kunt een voeding installeren door de computerbehuizing te openen. Sommige delen ervan, waaronder de spanningsschakelaar en aan/uit-schakelaar, zijn echter toegankelijk via de achterkant van de computerbehuizing. De meeste voedingsspanningsschakelaars zijn rood van kleur, zoals in het voorbeeld op deze pagina. Het kan zich tussen de aan/uit-knop en de stroomkabel bevinden, maar zo niet, dan ergens in dat algemene gebied. Als het schakelen van de voedingsspanning te moeilijk is met uw vingers, gebruik dan iets hards zoals een pen om de richting te veranderen. FAQ

  • Is het gevaarlijk om je spanningsschakelaar op de verkeerde spanning te zetten?

    Ja. U loopt het risico uw componenten te beschadigen of aan te braden, maar een explosie of brand is onwaarschijnlijk, gezien de beveiligingen die in de meeste moderne voedingen zijn ingebouwd.

  • Is er een vuistregel voor het selecteren van spanningen?

    115V is standaard in de Verenigde Staten, terwijl in Europa en andere landen 230V standaard is. U kunt een handleiding per land raadplegen om te zien wat u in uw specifieke situatie moet gebruiken.