Skip to content

Wat is een volumelabel van een schijf?

8 de augustus de 2021
view change volume label disk management 598cc4a00d327a0010ef1c46

Een volumelabel, ook wel een volumenaam, is een unieke naam die is toegewezen aan een harde schijf, schijf of ander medium. Het is niet vereist in Windows, maar het is vaak handig om een ​​schijf een naam te geven om het gebruik ervan in de toekomst te identificeren. Het volumelabel van een schijf kan op elk moment worden gewijzigd, maar wordt meestal ingesteld tijdens het formatteren van de schijf.

Volumelabelbeperkingen

Er zijn bepaalde beperkingen van toepassing bij het toewijzen van volumelabels, afhankelijk van het bestandssysteem op de schijf: NTFS of FAT:

NTFS-schijven

 • Maximaal 32 tekens
 • Geen tabbladen

FAT-schijven

 • Maximaal 11 tekens
 • Nee * ? . , ; : / | + = < > [ ]
 • Geen tabbladen

Spaties zijn toegestaan ​​in het volumelabel, ongeacht welk van de twee bestandssystemen wordt gebruikt. Het enige andere belangrijke verschil tussen volumelabels in NTFS- versus FAT-bestandssystemen is dat een label op een NTFS-geformatteerde schijf zijn hoofdletter behoudt, terwijl een label op een FAT-schijf als hoofdletter wordt opgeslagen, ongeacht hoe het is ingevoerd. Bijvoorbeeld, een label ingevoerd als Muziek wordt weergegeven als Muziek op NTFS-schijven, maar wordt weergegeven als MUZIEK op FAT-schijven.

Wijzigingen in volumelabels begrijpen

Het wijzigen van het volumelabel is handig om volumes van elkaar te onderscheiden. U kunt er bijvoorbeeld een hebben genaamd Back-up en een ander gelabeld Films zodat het gemakkelijk is om snel te identificeren welk volume wordt gebruikt voor bestandsback-ups en welk volume alleen uw filmcollectie heeft. Er zijn twee manieren om het volumelabel in Windows te vinden en drie manieren om het te wijzigen. U kunt dit doen via Windows Verkenner (door vensters en menu’s te openen) of met de opdrachtregel via de opdrachtprompt. Je kunt het ook wijzigen via het Windows-register, maar het is niet de snelste of gemakkelijkste methode.

Het volumelabel vinden

Om het volumelabel met de opdrachtprompt te vinden, is een eenvoudige opdracht vereist, de opdracht vol. De volgende beste methode is om de volumes te bekijken die worden vermeld in Schijfbeheer. Naast elke schijf staat een letter en naam; de naam is het volumelabel. Zie Schijfbeheer openen als u hulp nodig hebt om daar te komen. Een andere methode die in de meeste versies van Windows werkt, is om zelf Windows Verkenner te openen en te lezen welke naam naast de schijf wordt weergegeven. Een snelle manier om dit te doen is door op de WIN+E toetsenbordcombinatie: de sneltoets om te openen Verkenner, deze pc, Computer, of Mijn computer, afhankelijk van uw versie van Windows.

Windows 10 Dit pc-scherm

Zoals u kunt zien, worden hier de schijven weergegeven die op uw computer zijn aangesloten. Net als bij Schijfbeheer staat het volumelabel naast de stationsletter. Als u de schijven niet ziet in Windows 10 nadat u die sneltoets hebt gebruikt, selecteert u Deze pc vanaf de linkerkant van Verkenner.

Het volumelabel wijzigen

Het hernoemen van een volume is eenvoudig te doen vanaf zowel de opdrachtprompt als via Windows Verkenner of Schijfbeheer. Open Schijfbeheer en klik met de rechtermuisknop op het station dat u wilt hernoemen. Kiezen Eigenschappen en dan, in de Algemeen tabblad, wis wat er is en plaats uw eigen volumelabel.

Schermafbeelding die laat zien hoe u het volumelabel kunt wijzigen vanuit Schijfbeheer in Windows 10

Het volumelabel wijzigen vanuit Schijfbeheer (Windows 10).
U kunt hetzelfde doen in Windows Verkenner. Klik met de rechtermuisknop op het station dat u wilt hernoemen en ga vervolgens naar Eigenschappen om het aan te passen. Zie Een stationsletter wijzigen als u dat via Schijfbeheer wilt doen. De stappen zijn vergelijkbaar met het wijzigen van het volumelabel, maar zijn niet precies hetzelfde. Net als bij het bekijken van het label vanaf de opdrachtprompt, kunt u het ook wijzigen, maar de label commando wordt in plaats daarvan gebruikt. Typ het volgende met een verhoogde opdrachtprompt geopend om het volumelabel te wijzigen: label z: Extern

Label-opdracht in Windows 10 Opdrachtprompt

Zoals u in dit voorbeeld kunt zien, is het volumelabel van de Z schijf is gewijzigd in Extern. Pas die opdracht aan om te zijn wat voor uw situatie werkt, verander de letter in de letter van uw schijf en de naam in wat u maar wilt. Als u het wijzigt op de “hoofd” harde schijf waarop Windows is geïnstalleerd, kunt u een commando als dit uitvoeren: label c: Windows

Om een ​​volumelabel vanuit het register te wijzigen, moet u een paar registersleutels maken en een registerwaarde wijzigen. Het is vrij eenvoudig, maar zeker niet zo snel te doen als de bovenstaande methoden. Dit is wat u moet doen:

 1. Open de Register-editor.

 2. Ga vanuit de HKEY_LOCAL_MACHINE-component naar de volgende sleutel: SOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorer

  type=”code”>

 3. Maak een nieuwe sleutel genaamd DriveIcons als die er nog niet is.

 4. Selecteer die sleutel en maak er een andere sleutel in, en noem deze de letter van het volume waarvoor u het label wilt wijzigen. Zoals je in de onderstaande afbeelding zult zien, heb ik de mijne bijvoorbeeld laten lezen F aangezien dat de naam van mijn harde schijf is, wil ik het volumelabel wijzigen.

 5. Maak nog een andere sleutel in diegene die heet Standaardlabel. Wees extra voorzichtig om spaties te vermijden in deze stap en in stap 3. Die sleutels moeten precies zoals hierboven getoond worden gelabeld, zonder spaties, anders werkt de registeraanpassing niet.

 6. Selecteer de Standaardlabel sleutel om het te zien (Standaard) waarde naar rechts. Dubbelklik of dubbeltik op die waarde om de Tekenreeks bewerken raam.

 7. Voer het gewenste volumelabel in en druk vervolgens op OK om de wijzigingen op te slaan.

  volumelabel optie in Windows Register in Windows 10

 8. Sluit de Register-editor af en start uw computer opnieuw op om de wijzigingen door te voeren.

Wil je niet opnieuw opstarten? Een andere manier om de wijzigingen zichtbaar te maken, is door Explorer opnieuw te starten. U kunt dit doen door Taakbeheer te openen en de explorer.exe proces, en vervolgens met behulp van de Bestand > Nieuwe taak uitvoeren optie om een ​​nieuwe instantie van verkenner te starten—type explorer.exe in die doos om dat te doen.

Meer over volumelabels

Het volumelabel wordt opgeslagen in het schijfparameterblok, dat deel uitmaakt van het volume-opstartrecord. Een programma bekijken en wijzigen is ook mogelijk met een gratis partitiesoftwareprogramma, maar het is veel gemakkelijker met de hierboven beschreven methoden omdat ze niet vereisen dat u een programma van derden downloadt.

Veel Gestelde Vragen

 • Hoe voert u het huidige volumelabel voor station C in? Als u een bericht ziet met de tekst “Voer huidig ​​volumelabel in voor station C” terwijl u wijzigingen aanbrengt op uw harde schijf, zoek dan het juiste label voor het station dat u probeert te wijzigen door de opdrachtprompt te openen en te typen vol c: > Binnenkomen. Voer de labelinformatie in de prompt in.
 • Wat is het volumelabel op een flashstation? Het volumelabel is de naam die u aan de flashdrive hebt toegewezen toen deze voor het eerst werd geformatteerd. Wanneer aangesloten op een computer, geeft de flashdrive het volumelabel weer.