Skip to content

Wat is een webbrowser?

28 de juli de 2021
web browser85406821 5804eac13df78cbc287f5e66

Het Merriam-Webster-woordenboek definieert een webbrowser als “een computerprogramma dat wordt gebruikt voor toegang tot sites of informatie op een netwerk (zoals het World Wide Web).” Dit is een eenvoudige maar nauwkeurige beschrijving. Een webbrowser praat met een server en vraagt ​​deze om de pagina’s die u wilt zien.

Hoe een browser een webpagina ophaalt

De browsertoepassing haalt (of haalt) code op, meestal geschreven in HTML (HyperText Markup Language) en andere computertalen, van een webserver. Vervolgens interpreteert het deze code en geeft het weer als een webpagina die u kunt bekijken. In de meeste gevallen is gebruikersinteractie nodig om de browser te vertellen welke website of specifieke webpagina u wilt zien. Het gebruik van de adresbalk van de browser is een manier om dit te doen.

URL’s zijn de sleutel

Het webadres, of URL (Uniform Resource Locator), dat u in de adresbalk typt, vertelt de browser waar een pagina of pagina’s te verkrijgen zijn. Wanneer u bijvoorbeeld de URL invoert https://www.levensdraad.com in de adresbalk, wordt u naar de startpagina van levensdraad geleid.

De browser bekijkt deze specifieke URL in twee hoofdsecties. De eerste is het protocol, dat is het http://-gedeelte. HTTP, wat staat voor HyperText Transfer Protocol, is het standaardprotocol dat wordt gebruikt voor het aanvragen en verzenden van bestanden op internet, de meeste webpagina’s en hun respectieve componenten. Omdat de browser weet dat het protocol HTTP is, weet hij hoe hij alles moet interpreteren dat zich rechts van de slashes bevindt. De browser kijkt naar www.levensdraad.com (de domeinnaam), die de browser de locatie vertelt van de webserver die hij nodig heeft om de pagina op te halen. Veel browsers vereisen niet langer dat het protocol wordt opgegeven bij het openen van een webpagina. Dit betekent dat het invoeren van www.levensdraad.com of levensdraad.com in de adresbalk is meestal voldoende. Aan het einde zie je vaak aanvullende parameters. Deze parameters bepalen verder de locatie, meestal bepaalde pagina’s binnen een website, bijvoorbeeld https://www.levensdraad.com/about-us. Alles na de / (slash) is een extra webpagina binnen levensdraad.com.

Een webpagina binnen een website in Google Chrome

Zodra de browser deze webserver bereikt, wordt de pagina opgehaald, geïnterpreteerd en weergegeven in het hoofdvenster zodat u deze kunt bekijken. Het proces gebeurt achter de schermen, meestal in een kwestie van seconden.

Populaire webbrowsers

Webbrowsers zijn er in veel verschillende smaken, elk met hun eigen nuances. De bekendste zijn gratis en elk heeft opties voor privacy, beveiliging, interface, snelkoppelingen en andere variabelen. De belangrijkste reden waarom iemand een browser gebruikt, is dezelfde: om webpagina’s op internet te bekijken, vergelijkbaar met de manier waarop u dit artikel ziet. Dit zijn de meest populaire webbrowsers:

  • Google Chrome
  • Mozilla Firefox
  • Microsoft Edge
  • Safari
  • Opera

Er zijn echter nog vele andere. Probeer, naast de grote spelers, deze uit om te zien of er een bij uw browsestijl past:

  • Maxthon
  • Vivaldi
  • Moedig

Microsoft Internet Explorer, ooit de go-to in browsers, is stopgezet, maar de ontwikkelaars onderhouden nog steeds Internet Explorer 11 dat wordt geleverd met Windows 10.