Skip to content

Wat is een wifi-modem?

15 de juli de 2021
GettyImages 532554072 88e890c84c5a4ba6b4f27e695097577a

Een wifi-modem combineert de eigenschappen van een modem en wifi-router in één doos. Het zorgt voor de communicatie tussen uw lokale netwerk en uw internetserviceprovider, bevat Ethernet-poorten voor het aansluiten van bekabelde apparaten en creëert een lokaal Wi-Fi-netwerk.

Wat is het verschil tussen een wifi-router en een modem?

Modems en wifi-routers worden vaak gecombineerd in één doos om een ​​alles-in-één apparaat te maken, een wifi-modem genaamd, maar het zijn verschillende stukken hardware die specifieke taken uitvoeren. Modems zorgen voor de communicatie tussen uw lokale netwerk en uw internetprovider (ISP). Ze voeren ook onderhoudstaken uit, zoals het accepteren van het IP-adres dat aan uw modem is toegewezen en het bijwerken van de modem met nieuwe instellingen wanneer uw ISP van netwerk verandert. Een router is een apparaat dat gegevens doorstuurt. Thuisrouters sturen gegevens van lokale apparaten door naar de modem en van de modem naar lokale apparaten. Routers beheren ook lokale netwerkinstellingen. Een wifi-router voegt een draadloze radio toe voor communicatie met wifi-apparaten. Alle thuisnetwerken hebben een modem en een router nodig om internettoegang te bieden. Een router weet niet hoe hij moet communiceren met het netwerk van een ISP en heeft in bijna alle gevallen niet de fysieke connector, zoals coax of glasvezel, die nodig is om verbinding te maken met uw ISP. De modem mist ondertussen de bekabelde en draadloze verbindingen die nodig zijn om te communiceren met en gegevens over te dragen naar uw pc, smartphone of gameconsole.

Biedt een modem wifi?

Modems kunnen zelf geen wifi-netwerk maken. Ze missen de nodige hard- en software. Een wifi-modem omzeilt dat probleem door wifi-routerhardware te bundelen in hetzelfde fysieke apparaat als de modem. De modem en router hebben nog steeds aparte rollen, maar dat is niet duidelijk voor de gebruiker. Bijna alle Wi-Fi-modems combineren modem- en Wi-Fi-functies in een enkele software-interface.

Heb ik een modem nodig voor wifi?

Je hebt geen modem nodig om een ​​lokaal wifi-netwerk te maken. Dit heeft echter niet veel zin, omdat het alleen de communicatie tussen apparaten op hetzelfde wifi-netwerk mogelijk maakt. De kans is groot dat u wilt dat uw wifi-netwerk internettoegang biedt aan alle aangesloten apparaten. Dat kan alleen als je wifi-router is aangesloten op je modem.

Moet u een wifi-modem gebruiken?

Een Wi-Fi-modem verkleint de hoeveelheid fysieke netwerkhardware in uw huis en kan het beheer van uw netwerk vereenvoudigen. Wi-Fi-modems kosten doorgaans ook minder dan het afzonderlijk kopen van een modem en een Wi-Fi-router. Wi-Fi-modems hebben minder indrukwekkende draadloze netwerkhardware dan de meeste speciale Wi-Fi-routers. Ze lopen vaak achter op de nieuwste wifi-standaarden en maken zelden indruk op het gebied van bereik of maximale bandbreedte. Een speciale Wi-Fi-router kan een merkbare prestatieverbetering leveren via een Wi-Fi-modem. Het geeft je ook de mogelijkheid om de wifi-router te upgraden zonder de modem aan te raken, iets wat niet mogelijk is wanneer de twee worden gecombineerd. Het is de beste gewoonte om de modem en wifi-router gescheiden te houden, maar sommige ISP’s staan ​​erop een wifi-modem te installeren bij het instellen van de service. In dat geval is het logisch om het wifi-modem een ​​kans te geven. Je kunt de draadloze functie van het wifi-modem altijd vervangen door een speciale wifi-router als je niet tevreden bent met de prestaties. Schakel gewoon wifi op de modem uit en verbind vervolgens de wifi-router met de modem met een Ethernet-kabel. U kunt dan in plaats daarvan het draadloze netwerk van de Wi-Fi-router instellen, configureren en gebruiken. Wi-Fi-modem combineert de hardware van een modem en Wi-Fi-router in één apparaat. Het kan niet concurreren met de prestaties of functies van een speciale Wi-Fi-router, maar het wordt vaak meegeleverd als onderdeel van het opzetten van een internetservice en is meestal goedkoper dan een afzonderlijke modem en router.