Skip to content

Wat is een WPD-bestand?

2 de augustus de 2021
wpd files 59c289f8d088c00011295fc4

Een bestand met de bestandsextensie .WPD is een tekstdocument. Wat voor soort tekstbestand het is, hangt af van het programma dat het gebruikt; er zijn drie hoofdbestandsindelingen die deze bestandsextensie gebruiken. Het meest waarschijnlijke scenario is dat u een WordPerfect Document-bestand hebt, een WPD-bestand dat is gemaakt door de WordPerfect-toepassing van Corel. Het kan tabellen, tekst, afbeeldingen en andere objecten bevatten die in het bestand zijn opgeslagen. De Swiftpage-wet! software voor contactbeheer (voorheen bekend als Sage ACT!) maakt ook gebruik van WPD-bestanden en is hoogstwaarschijnlijk alleen tekst (geen afbeeldingen of andere objecten). 602Text is een ander programma dat WPD-bestanden kan maken. Het creëert een zogenaamd documentbestand (net als WordPerfect) dat alles kan bevatten dat een door een gewone tekstverwerker gemaakt document ondersteunt, zoals tabellen, aangepaste opmaak, afbeeldingen, tekst, voetnoten, formulierobjecten, enz.

WPD is ook een afkorting voor sommige technologietermen die niets te maken hebben met een bestandsindeling, zoals: ontwikkeling van webpagina’s en Draagbaar Windows-apparaat.

Hoe een WPD-bestand te openen

WordPerfect is het primaire programma dat is gekoppeld aan WordPerfect Document-bestanden, dus u kunt die toepassing gebruiken om het bestand te openen. U kunt dat soort WPD-bestand echter ook openen met LibreOffice Writer, FreeOffice TextMaker, Microsoft Word en Canvas X. NeoOffice kan ze openen op een Mac. De LibreOffice- en FreeOffice-programma’s kunnen het bestand openen en bewerken, maar als u klaar bent, moet u een ander documentbestandsformaat kiezen om het op te slaan, zoals DOCX of DOC. De daad! programma van Swiftpage kan een WPD-bestand in dat formaat openen. De derde applicatie die deze bestanden maakt, heet 602Text, dat deel uitmaakt van het 602Pro PC Suite-programma van Software602. De definitieve versie is echter voor het laatst uitgebracht in het begin van de jaren 2000, dus er is geen actuele downloadlink beschikbaar. Je kunt het nog steeds krijgen via Archive.org. Het 602Text Document-bestandsformaat is ontwikkeld om compatibel te zijn met Microsoft Word, dus sommige versies van MS Word ondersteunen het formaat mogelijk ook. Het kan echter zijn dat afbeeldingen niet correct worden weergegeven en zou waarschijnlijk alleen nuttig zijn als het grootste deel van het WPD-bestand op tekst is gebaseerd (in dat geval zou u zelfs een teksteditor kunnen gebruiken).

Hoe WPD-bestanden te converteren

Aangezien er drie bestandsindelingen zijn om te overwegen, moet u weten in welke uw bestand zich bevindt voordat u beslist hoe u het gaat converteren. Hoewel twee van hen (WordPerfect en 602Text) vergelijkbaar zijn in die zin dat het beide documenten zijn die door tekstverwerkers worden gebruikt, moet je voor elk een aparte converter gebruiken. Voor WordPerfect-bestanden converteert u het WPD-bestand met Zamzar naar DOC, DOCX, PDF, PNG, TXT, ODT, enz. Het is een online converter, dus je kunt het gebruiken zonder extra software op je computer te installeren; upload gewoon het WPD-bestand, kies een conversietype en download het geconverteerde bestand vervolgens terug naar uw computer. Doxillion is een andere WPD-converter voor het WordPerfect-bestandsformaat, maar het is een echt programma dat u moet installeren. Gebruik 602Text via de bovenstaande link om een ​​WPD-bestand in dat formaat te converteren. Gebruik de Bestand > Opslaan als menu om het te converteren naar een sjabloonbestand met de WPT-bestandsextensie, of naar DOC, HTML/HTM, CSS, RTF, PDB, PRC of TXT. Als een wet! WPD-bestand kan worden geconverteerd naar elk ander formaat, dit wordt hoogstwaarschijnlijk bereikt via de Act! zelf programmeren. Open het bestand daar en probeer een Exporteren of Opslaan als menu om te zien in welke formaten het bestand eventueel kan worden opgeslagen. Als u het WPD-bestand met een van deze hulpprogramma’s hebt geconverteerd, moet het in een verschillend bestandsformaat dat daar niet wordt ondersteund, overweeg dan om het via een gratis bestandsconverter te gebruiken. Als u bijvoorbeeld een WordPerfect-bestand naar JPG wilt converteren, kunt u Zamzar gebruiken om het eerst op te slaan in PNG en vervolgens de PNG naar JPG te converteren met een afbeeldingsbestandsconverter.

Kunt u het bestand nog steeds niet openen?

Het eerste waar u op moet letten als u uw WPD-bestand niet kunt openen, is dat u het juiste programma gebruikt. 602Text mag niet worden gebruikt om WordPerfect Document-bestanden te openen, en het omgekeerde mag ook niet worden geprobeerd. Weet je zeker dat je het bestand in het juiste programma opent, maar het werkt nog steeds niet? Misschien heb je niet echt te maken met een WPD-bestand. Sommige bestandsindelingen gebruiken bestandsextensies die erg op deze lijken, maar hebben niets te maken met een van de hierboven genoemde indelingen. WDP-bestanden lijken bijvoorbeeld erg op elkaar, maar worden gebruikt voor de bestandsindelingen Windows Media Photo en AutoCAD Electrical Project, wat betekent dat ze alleen werken met toepassingen voor het bekijken van afbeeldingen of, in het geval van de laatste, de AutoCAD-software van Autodesk. ADP is een ander voorbeeld dat verward kan worden met deze bestandsextensie. Als je merkt dat je niet echt een WPD-bestand hebt, onderzoek dan de bestandsextensie die je doen hebben, en u zult zien welke programma’s dat specifieke bestand kunnen openen en converteren.