Skip to content

Wat is een XNB-bestand?

12 de augustus de 2021
xna logo 58a72f255f9b58a3c965af84

Wat te weten

  • Een XNB-bestand is een XNA Game Studio Binary-bestand.
  • Het bestand wordt gebruikt door Microsoft XNA Game Studio.
  • Extraheer afbeeldingen van een met XNB Extract, of converteer naar audio met XNB naar WAV.

Dit artikel beschrijft wat XNB-bestanden zijn en hoe u er een kunt openen om er PNG-bestanden uit te extraheren of de audio op te slaan in een ander formaat.

Wat is een XNB-bestand?

Een bestand met de XNB-bestandsextensie is een XNA Game Studio Binary-bestand. Het wordt gebruikt om originele gamebestanden op te slaan in een eigen formaat. In het Engels: een XNB-bestand is meestal een gecomprimeerd bestand vol afbeeldingen die verschijnen in een videogame die is gemaakt met XNA Game Studio, maar ze kunnen ook extra gamegegevens bevatten, zoals audiobestanden. Sommige software kan naar deze bestanden verwijzen als: samengesteld activum bestanden.

Hoe een XNB-bestand te openen

De echte bron van XNB-bestanden is Microsoft XNA Game Studio, een tool die samenwerkt met Visual Studio om videogames te maken voor Windows, Windows Phone, Xbox 360 en de (inmiddels ter ziele gegane) Zune. Dit programma is echter geen praktisch hulpmiddel om afbeeldingen uit XNB-bestanden te extraheren. Uw beste gok is een programma genaamd XNB Extract, een draagbaar hulpmiddel (wat betekent dat er geen installatie nodig is) dat de PNG-bestanden extraheert uit het gecomprimeerde XNB-bestand waarmee u werkt. Om het te gebruiken, kopieert u het XNB-bestand naar de INGEPAKT map, ga terug naar de vorige map en open UnpackFiles.baten zoek de afbeeldingen in de UITVERPAKT map. Mogelijk kunt u ook XNB-bestanden openen en/of bewerken met GameTools GXView. Als je GameTools hebt geïnstalleerd maar GXView niet kunt vinden, kun je het rechtstreeks vanuit de installatiemap openen, bijna altijd hier: C:Program Files (x86)GameToolsGXView.exe.

Hoe een XNB-bestand te converteren

Een gewone bestandsconverter zal geen XNB-bestanden converteren. De tools die we hierboven al noemden, zijn ontworpen om er afbeeldingsbestanden uit te halen, wat waarschijnlijk is wat je wilt doen. U kunt echter ook TExtract, TerrariaXNB2PNG of XnaConvert proberen als de bovenstaande software niet helpt. Met XNB naar WAV kunt u het WAV-geluidsbestand kopiëren van een XNB-bestand. Als u wilt dat het WAV-bestand een ander geluidsformaat heeft, zoals MP3, kunt u een gratis audio-omzetter gebruiken.

Kunt u het bestand nog steeds niet openen?

Als de bovenstaande tools je XNB-bestand niet openen, is het mogelijk dat het jouwe niets te maken heeft met XNA Game Studio, in welk geval het in plaats daarvan een heel ander formaat is. Het beste wat u kunt doen, is kijken in welke map het XNB-bestand is opgeslagen, wat enige context zou moeten bieden die u kan helpen bepalen welk programma het gebruikt. Een veelvoorkomende reden waarom bestanden niet worden geopend in de programma’s waarvan u denkt dat ze zouden moeten werken, is dat u de bestandsextensie verkeerd leest. Hoewel XMB- en XNK-bestanden bijvoorbeeld lijken op de XNB-bestandsextensie, zijn ze geen van beide gerelateerd en openen ze daarom niet met dezelfde programma’s.