Skip to content

Wat is een XPS-bestand?

12 de augustus de 2021
xps files 5911c2f95f9b58647074915d

Wat te weten

  • Een XML-bestand is een XML Paper Specification-bestand.
  • Open er een met XPS Viewer (het is inbegrepen in Windows) of NiXPS View.
  • Converteer naar PDF, JPG, DOCX en andere met Zamzar of PDFaid.com.

In dit artikel wordt uitgelegd wat XPS-bestanden zijn, hoe u er een opent en welke programma’s er een kunnen converteren naar een meer vertrouwd formaat zoals PDF of JPG.

Wat is een XPS-bestand?

Een .XPS-bestand is een XML-papierspecificatie bestand dat de structuur en inhoud van een document beschrijft, inclusief de lay-out en het uiterlijk. XPS-bestanden kunnen één pagina of meerdere zijn. XPS-bestanden werden voor het eerst geïmplementeerd als vervanging voor het EMF-formaat en lijken een beetje op de Microsoft-versie van PDF’s, maar in plaats daarvan gebaseerd op het XML-formaat. Vanwege de structuur van XPS-bestanden verandert hun beschrijving van een document niet op basis van het besturingssysteem of de printer en is deze consistent op alle platforms. XPS-bestanden delen een document met anderen, zodat wat u op de pagina ziet hetzelfde is als wat ze zullen zien wanneer ze een XPS-viewerprogramma gebruiken. Maak een XPS-bestand in Windows door te “printen” naar Microsoft XPS-documentschrijver wanneer u wordt gevraagd welke printer u moet gebruiken. Sommige XPS-bestanden kunnen in plaats daarvan verband houden met Action Replay-bestanden die bij sommige videogames worden gebruikt, maar het formaat van Microsoft komt veel vaker voor.

XPS-bestanden.

Hoe XPS-bestanden te openen

De snelste manier om XPS-bestanden in Windows te openen, is door XPS Viewer te gebruiken, die bij Windows Vista en nieuwere versies van Windows wordt geleverd. U kunt het XPS Essentials Pack installeren om XPS-bestanden op Windows XP te openen. XPS Viewer stelt machtigingen in voor het XPS-bestand en ondertekent het document ook digitaal. Windows 10 en Windows 8 kunnen ook de Reader-app van Microsoft gebruiken om XPS-bestanden te openen. Open XPS-bestanden op een Mac met Pagemark, NiXPS View of Edit en de Pagemark XPS Viewer-plug-in voor Firefox en Safari-webbrowsers. Linux-gebruikers kunnen de programma’s van Pagemark ook gebruiken om XPS-bestanden te openen. Actie Speel gamebestanden die de XPS-bestandsextensie gebruiken opnieuw af met PS2 Save Builder. Omdat u mogelijk verschillende programma’s nodig hebt om verschillende XPS-bestanden te openen, raadpleegt u Het standaardprogramma wijzigen voor een specifieke bestandsextensie in Windows als het automatisch wordt geopend in een programma waarmee u het niet wilt gebruiken.

Hoe een XPS-bestand te converteren

Een van de snelste manieren om een ​​XPS-bestand naar PDF, JPG, PNG of een ander op afbeeldingen gebaseerd formaat te converteren, is door het bestand naar Zamzar te uploaden. Nadat het bestand op die website is geladen, selecteert u uit een handvol formaten om het XPS-bestand naar te converteren en downloadt u het nieuwe bestand vervolgens terug naar uw computer. UnitePDF slaat XPS online op naar PDF. Sleep het bestand naar de pagina of klik op Kies bestanden selecteer vervolgens de knop Converteren wanneer u klaar bent om de PDF te downloaden. Op de website PDFaid.com kunt u een XPS-bestand rechtstreeks converteren naar een Word-document in het DOC- of DOCX-formaat. Upload gewoon het XPS-bestand en kies het conversieformaat. Download de geconverteerde daar vanaf de website. Het programma Able2Extract doet hetzelfde, maar is niet gratis. Het laat je echter wel een XPS-bestand converteren naar een Excel-document, wat erg handig kan zijn, afhankelijk van waar je het bestand voor wilt gebruiken. Microsoft’s XpsConverter converteert een XPS-bestand naar OXPS. Met Action Replay-bestanden, hernoem het gewoon van wat dan ook.xps tot wat dan ook.sps als u wilt dat uw bestand wordt geopend in programma’s die het Sharkport Saved Game-bestandsformaat (.SPS-bestanden) ondersteunen. Je kunt het misschien ook converteren naar MD, CBS, PSU en andere vergelijkbare formaten met het hierboven genoemde PS2 Save Builder-programma.

Meer informatie over het XPS-formaat

Het XPS-formaat is een poging van Microsoft tot het PDF-formaat. PDF is echter veel, veel populairder dan XPS, daarom ben je waarschijnlijk veel meer PDF’s tegengekomen in de vorm van digitale bankafschriften, producthandleidingen en een uitvoeroptie in veel document- en e-boeklezers/-makers. Door iemand een XPS-bestand te sturen, kunnen ze denken dat het malware is als ze niet bekend zijn met de extensie. Omdat mobiele apparaten en Mac-computers geen ingebouwde XPS-viewer hebben (en de meeste doen ingebouwde PDF-ondersteuning hebben), is de kans groter dat iemand tijd besteedt aan het zoeken naar een XPS-viewer dan een PDF-lezer. De documentschrijver in Windows 8 en nieuwere versies van Windows gebruikt standaard de .OXPS-bestandsextensie in plaats van .XPS. Dit is de reden waarom u OXPS-bestanden niet kunt openen in Windows 7 en oudere versies van Windows.