Skip to content

Wat is een XSLT-bestand?

13 de augustus de 2021
xslt file icons 582634b25f9b58d5b151b486

Een bestand met de XSLT-bestandsextensie is een Extensible Stylesheet Language Transformations-bestand. Het is een taal die XSL-instructies gebruikt om een ​​XML-bestand te transformeren en op te maken.

Hoe ze worden gebruikt

Een XSLT-bestand is een tekstbestand en bevat regels waaraan een XML-bestand moet voldoen. Het kan onder andere worden gebruikt voor het sorteren en ordenen van verschillende delen van het XML-bestand en het verbergen van sommige elementen zodat ze helemaal niet worden weergegeven. W3Schools.com heeft enkele XSLT-voorbeelden die u kunt bekijken. Wanneer deze bestanden worden gebruikt met XML-bestanden, wordt het oorspronkelijke XML-bestand op geen enkele manier gewijzigd. In plaats daarvan wordt een nieuw XML-bestand gemaakt. In feite kunnen XSLT-bestanden worden gebruikt om niet alleen XML-bestanden te “transformeren”, maar ook vele andere gestructureerde documenten.

Veel meer informatie over hoe deze bestanden zijn gestructureerd, en voorbeelden en tutorials over het gebruik ervan, is te vinden op W3Schools en in de officiële XSLT-specificatiedocumentatie.

Hoe een XSLT-bestand te openen

U kunt een XSLT-bestand in elke teksteditor openen, aangezien het een tekstbestand is. Windows Kladblok is de teksteditor die in Windows is ingebouwd en kan handig zijn als u snel een wijziging moet aanbrengen, maar het is waarschijnlijk niet het beste programma voor zware bewerkingen. Gebruik er een uit onze lijst met de beste gratis teksteditors om het XSLT-bestand te openen en te bewerken. Het structureert het bestand op een manier waardoor het veel gemakkelijker te bewerken en te lezen dan met de meest elementaire teksteditors zoals Kladblok. Microsoft’s Visual Studio is een andere XSLT-opener en -editor die het hele bewerkingsproces vereenvoudigt. Terwijl u wijzigingen aanbrengt in het bestand, kunt u zien hoe de transformaties eruit zullen zien in het resulterende bestand via de XML menu. Hoewel ze niet gratis zijn, zijn XMLSpy XSLT Editor en Liquid Studio enkele andere goede opties. U kunt het bestand mogelijk ook in een webbrowser openen om de code te bekijken, maar als u dat doet, kunt u geen wijzigingen aanbrengen.

Hoe een XSLT-bestand te converteren

Als u een XSLT-bestand opent in een editor zoals Visual Studio, kunt u het bestand opslaan in een aantal andere formaten zoals XSL, XSD, XML, DTD, CONFIG en andere. Wat u misschien zoekt in plaats van een XSLT-bestand te converteren, is een manier om het daadwerkelijk te gebruiken voor het beoogde doel, namelijk het transformeren van XML-bestanden. XSLT-bestanden bouwen documenten op door de instructies van een XSL-bestand en de code van een XML-bestand te combineren. U kunt hiervoor de XSL Transformer van FreeFormatter.com gebruiken. Het ondersteunt het plakken van de XML- en XSL-waarden in de website en het uploaden van deze bestanden vanaf uw computer.

Kunt u het bestand nog steeds niet openen?

Als u uw bestand niet kunt openen met de programma’s die hierboven zijn gelinkt, verwart u waarschijnlijk een andere bestandsextensie voor deze. Sommige lijken zo op elkaar dat je ze gemakkelijk verkeerd kunt lezen, omdat je denkt dat je met een XSLT-bestand te maken hebt. XLSX, XSPF en XSLIC (XenServer-licentie) zien er bijvoorbeeld uit alsof ze op de een of andere manier gerelateerd kunnen zijn aan XSLT-bestanden. Maar als u die bestanden in een van de bovenstaande programma’s probeert te openen, wordt er waarschijnlijk een fout weergegeven.