Skip to content

Wat is een Z-bestand?

16 de juli de 2021
z files 5a6b1efea18d9e00378d28b9

Een bestand met de bestandsextensie Z is een gecomprimeerd UNIX-bestand. Net als andere archiefbestandsindelingen, wordt deze gebruikt om een ​​bestand te comprimeren voor back-up-/archiefdoeleinden. In tegenstelling tot complexere archieven kunnen Z-bestanden echter slechts één bestand en geen mappen opslaan. GZ is een archiefformaat dat een beetje lijkt op Z en dat vaker voorkomt op Unix-gebaseerde systemen, terwijl Windows-gebruikers vaak vergelijkbare archiefbestanden zien in het ZIP-formaat. Bestandsextensies met een kleine Z (.z) zijn GNU-gecomprimeerde bestanden, terwijl .Z-bestanden (hoofdletters) worden gecomprimeerd met de samenpersen commando in sommige besturingssystemen.

Hoe een Z-bestand te openen

Z-bestanden kunnen worden geopend met de meeste zip/unzip-programma’s. Unix-systemen kunnen er een decomprimeren (met een hoofdletter Z) zonder enige software door deze opdracht te gebruiken, waarbij: naam.z is de naam van het bestand:

uncompress name.z

Bestanden die de kleine letter .Z (.z) gebruiken, worden gecomprimeerd met GNU-compressie. U kunt een van deze decomprimeren met deze opdracht:

gunzip -name.z

Sommige .Z-bestanden hebben mogelijk een ander archiefbestand binnenkant ervan dat is gecomprimeerd in een ander formaat. Bijvoorbeeld, een naam.tar.z bestand is een archief dat, wanneer het wordt geopend, een TAR-bestand bevat. De programma’s voor het uitpakken van bestanden van hierboven kunnen dit aan, net als het Z-bestandstype – je hoeft alleen maar twee archieven te openen in plaats van één om bij het eigenlijke bestand erin te komen. Sommige bestanden kunnen bestandsextensies hebben zoals 7Z.Z00, .7Z.Z01, 7Z.Z02, enz. Dit zijn slechts stukjes van een heel archiefbestand (een 7Z-bestand in dit voorbeeld) die niets te maken hebben met het UNIX Compressed-bestandsformaat . U kunt dit soort bestanden weer samenvoegen met behulp van verschillende zip-/unzip-programma’s voor bestanden.

Hoe een Z-bestand te converteren

Wanneer een bestandsconverter een archiefformaat zoals Z naar een ander archiefformaat converteert, decomprimeert het in wezen het Z-bestand om het bestand uit te pakken en comprimeert het vervolgens het bestand naar een ander formaat waarin u het wilt hebben. U kunt bijvoorbeeld een van de gratis bestandsextractors van bovenaf om handmatig een Z-bestand te converteren door het bestand eerst uit te pakken naar een map en vervolgens het uitgepakte bestand te comprimeren naar een ander formaat zoals ZIP, BZIP2, GZIP, TAR, XZ, 7Z, enz. U kunt een vergelijkbaar proces als u het opgeslagen bestand moet converteren binnen het .Z-bestand, en niet het Z-bestand zelf. Als u bijvoorbeeld een PDF hebt opgeslagen in één, in plaats van te zoeken naar een Z naar PDF-converter, kunt u de PDF er gewoon uit extraheren en het document vervolgens converteren met een gratis documentconverter. Hetzelfde geldt voor elk formaat, zoals AVI, MP4, MP3, WAV, enz.

Kunt u het nog steeds niet openen?

Z is een zeldzame bestandsextensie omdat het maar één letter is. Dit maakt het gemakkelijk om te verwarren met andere, gelijkaardige bestandsextensies zoals ZI of ZW. Het feit dat twee bestandsextensies vergelijkbaar zijn, betekent echter niet dat ze verwant zijn of dat ze met dezelfde tools kunnen worden geopend of geconverteerd. ZI-bestanden zijn bijvoorbeeld hernoemde ZIP-bestanden en ZW-bestanden zijn ofwel Zooper Widget Template-bestanden of Chinese tekstbestanden.