Skip to content

Wat is een zoekmachine?

23 de juni de 2021
search engine 799e7c4d698b4e95961c0e3f1aa188e3

Een zoekmachine is een hulpmiddel dat wordt gebruikt om gegevens te vinden op basis van een bepaalde invoer. Webzoekmachines zijn een voorbeeld waarbij u een woord of woordgroep kunt invoeren om webpagina’s te vinden die met die termen overeenkomen. Niet elke webzoekmachine werkt op dezelfde manier, maar de meeste zijn op crawlers gebaseerd, wat betekent dat ze actief op internet zoeken naar pagina’s die ze aan hun index kunnen toevoegen. De zoekmachine is wat u gebruikt om snel informatie uit de index op te zoeken en de resultaten op de pagina weer te geven. Zoekmachines zijn de primaire methode om op internet te surfen en er zijn veel verschillende soorten die zijn gebouwd om specifieke informatie te vinden. Binnen elke zoekmachine bevinden zich vaak geavanceerde zoekopties die worden gebruikt om uw zoekopdracht beter te richten en u te helpen vinden wat u zoekt. Hoewel ze vaak door elkaar worden gebruikt, is een webzoekmachine anders dan een webdirectory en een webbrowser.

Hoe een zoekmachine werkt

Zoekmachines maken automatisch websitevermeldingen met behulp van software, vaak genoemd spinnen of spiderbots, die webpagina’s “crawlen”. Ze volgen de links van een site naar andere pagina’s en indexeren de informatie in het proces. De crawler-bots achter de zoekmachine doorzoeken het web, niet alleen door van de ene link naar de andere te springen, maar ook door elke site te controleren op een robots.txt het dossier. Dit bestand bevat een lijst van welke pagina’s op de site een zoekmachine zou moeten crawlen. Dit is een manier waarop website-eigenaren kunnen voorkomen dat een zoekmachine een bepaalde pagina indexeert. Software spiders keren vrij regelmatig terug naar pagina’s die al zijn gecrawld om te controleren op updates en wijzigingen, en alles wat ze vinden gaat terug naar de database van de zoekmachine.

Een zoekmachine gebruiken

Elke zoekmachine is anders, maar het algemene idee bij alle zoekmachines is om iets in een zoekvak te typen en te wachten op de resultaten. Sommige zoekmachines hebben ook een omgekeerde zoekoptie waarmee u op internet kunt surfen met iets anders dan tekst, zoals een geluidsclip of afbeeldingsbestand. Veel zoekmachines bevatten extra functies die verder gaan dan een eenvoudig zoekvak. Ze laten u interactief werken met de index met behulp van speciale tekstcommando’s of knoppen die de resultaten kunnen filteren en items kunnen verwijderen die niet relevant zijn voor wat u zoekt. Er zijn bijvoorbeeld veel geavanceerde Google-zoekopdrachten die kunnen worden gebruikt om betere zoekresultaten van Google te krijgen.

Voorbeelden van zoekmachines

Yahoo Zoekresultaten voor bergen

Er zijn veel zoekmachines, maar degene die u kiest, moet afhangen van wat u ermee wilt doen.

  • Zoekmachine voor webpagina’s: ze zijn vaak multifunctioneel en lokaliseren allerlei soorten gegevens, van algemene webpagina’s en nieuws tot helpdocumenten, online games en meestal meer zoals afbeeldingen, video’s en bestanden.
  • Zoekmachines voor afbeeldingen: zoeken naar foto’s, tekeningen, clipart, achtergronden, enz.
  • Videozoekmachines: vind muziekvideo’s, nieuwsvideo’s, livestreams en meer.
  • Zoekmachines voor mensen: Vind mensen op internet met behulp van hun naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, enz.
  • Mobiele zoekmachines: een reguliere zoekmachine die is geoptimaliseerd voor het zoeken en weergeven van resultaten op een kleiner scherm.
  • Vacaturezoekmachines: vind vacatures.
  • Onzichtbare webzoekmachines: tools die op het onzichtbare web browsen.

Andere feiten over zoekmachines

Het is niet nodig om een ​​zoekmachine handmatig bij te werken, zodat u de meest actuele resultaten in uw zoekopdrachten krijgt. Als u echt oude resultaten ziet waarvan u vermoedt dat ze moeten worden bijgewerkt, moet u wellicht het cachegeheugen van uw browser wissen. Zoekmachines doorzoeken niet het hele internet. Er zijn enorme delen van het web die niet door een zoekmachine kunnen worden gecrawld, en ze staan ​​gezamenlijk bekend als het onzichtbare/deepweb. Een zoekmachine vindt zelf webpagina’s, dus u hoeft hem niet per se te vertellen uw website te indexeren of een bepaalde pagina aan de database toe te voegen. Om verschillende redenen is het echter mogelijk dat een zoekmachine een bepaalde webpagina niet heeft gecrawld. Sommige zoekmachines hebben een tool waarmee u expliciet kunt verzoeken om de pagina te controleren en aan de index toe te voegen zodat andere mensen deze kunnen vinden. De URL-inspectietool van Google is daar een voorbeeld van. Zoekmachineoptimalisatie (SEO) is iets dat wordt beoefend door schrijvers van webinhoud in een poging te concurreren met vergelijkbare inhoud die via zoekmachines wordt gevonden. Specifieke algoritmen worden door zoekmachines gebruikt om webpagina’s te rangschikken, dus het is een doel van een schrijver van online inhoud om ervoor te zorgen dat de pagina het onderwerp nauwkeurig weerspiegelt. Dit wordt vaak gedaan door het gebruik van speciaal ontworpen trefwoorden en zinnen. Omdat zoekmachines het web doorzoeken op gegevens, is het vaak een doel van website-eigenaren om te streven naar meer inkomende links, zodat crawlers de pagina’s sneller vinden en ze vaker op wijzigingen controleren. Technisch gezien is een zoekmachine een hulpmiddel dat door iets anders zoekt. Met die definitie bevatten heel veel websites zoekmachines in de vorm van een eenvoudige zoekbalk waar u een paar woorden invoert om gerelateerde inhoud op die specifieke site te vinden. Iedereen kan een zoekoptie toevoegen aan zijn eigen site, maar dat is niet hetzelfde als een web zoekmachine zoals beschreven op deze pagina.