Skip to content

Wat is fragmentatie en defragmentatie?

21 de juli de 2021
DriveGeniusDefrag 56a5d55b5f9b58b7d0dea1ee

fragmentatie vindt plaats op een harde schijf, een geheugenmodule of andere media wanneer gegevens fysiek niet nauwkeurig genoeg op de schijf worden geschreven. Die gefragmenteerde, individuele stukjes gegevens worden over het algemeen aangeduid als: fragmenten.

defragmentatiedan is het proces van un-fragmenteren of samenvoegen van die gefragmenteerde bestanden zodat ze fysiek dichter bij de schijf of andere media zitten, waardoor de schijf mogelijk sneller toegang krijgt tot het bestand.

Wat zijn bestandsfragmenten?

Fragmenten, zoals je net hebt gelezen, zijn gewoon stukjes bestanden die niet naast elkaar op de schijf worden geplaatst. Dat is misschien een beetje vreemd om over na te denken, en niets dat je ooit zou merken, maar het is waar. Wanneer u bijvoorbeeld een nieuw Microsoft Word-bestand maakt, ziet u het hele bestand op één plaats, zoals op het bureaublad of in uw map Documenten. Je kunt het openen, bewerken, verwijderen, hernoemen, wat je maar wilt. Vanuit jouw perspectief gebeurt dit allemaal op één plek, maar in werkelijkheid tenminste fysiek aan het rijdene, dit is vaak niet het geval. In plaats daarvan slaat uw harde schijf waarschijnlijk delen van het bestand op in een gebied van het opslagapparaat, terwijl de rest ergens anders op het apparaat staat, mogelijk ver weg… relatief gezien natuurlijk. Wanneer u het bestand opent, trekt uw harde schijf snel alle stukjes samen zodat het door de rest van uw computersysteem kan worden gebruikt. Wanneer een schijf stukjes gegevens uit meerdere verschillende gebieden op de schijf moet lezen, heeft het niet zo snel toegang tot alle gegevens als het zou kunnen als het allemaal samen in hetzelfde gebied van de schijf was geschreven.

Fragmentatie: een analogie

Stel je als analogie voor dat je een kaartspel wilt spelen waarvoor een heel pak kaarten nodig is. Voordat je het spel kunt spelen, moet je het kaartspel overal vandaan halen. Als de kaarten over een kamer verspreid liggen, zou de tijd die nodig is om ze bij elkaar te verzamelen en op volgorde te leggen veel groter zijn dan wanneer ze netjes op tafel zouden liggen. Een pak kaarten verspreid over een kamer kan worden gezien als een gefragmenteerd pak kaarten, net zoals de gefragmenteerde gegevens op een harde schijf die, wanneer ze worden verzameld (gedefragmenteerd), gelijk kunnen zijn aan een bestand dat u wilt openen of een proces van een bepaald softwareprogramma dat moet worden uitgevoerd.

Waarom vindt fragmentatie plaats?

Fragmenten treden op wanneer het bestandssysteem gaten laat ontstaan ​​tussen de verschillende delen van een bestand. Als je iets weet over bestandssystemen in het algemeen, heb je misschien al geraden dat het bestandssysteem de boosdoener was in deze fragmentatie-business, maar waarom? Soms treedt fragmentatie op omdat het bestandssysteem te veel ruimte heeft gereserveerd voor het bestand toen het voor het eerst werd gemaakt en daarom open gebieden eromheen liet. Eerder verwijderde bestanden zijn ook een andere reden waarom het bestandssysteem gegevens fragmenteert wanneer ze worden geschreven. Wanneer een bestand wordt verwijderd, is de eerder bezette ruimte nu open voor nieuwe bestanden die erin kunnen worden opgeslagen. Zoals je je kunt voorstellen, als die nu open ruimte niet groot genoeg is om de hele grootte van het nieuwe bestand te ondersteunen, dan kan er maar een deel ervan worden opgeslagen. De rest moet ergens anders worden geplaatst, hopelijk, dichtbij, maar niet altijd. Als u sommige stukken van een bestand op één plaats heeft terwijl de andere zich ergens anders bevinden, moet de harde schijf door de gaten of ruimtes kijken die door andere bestanden worden ingenomen totdat alle benodigde stukken zijn verzameld om het bestand voor u samen te brengen. Deze methode om gegevens op te slaan is volkomen normaal en zal waarschijnlijk nooit veranderen. Het alternatief zou zijn dat het bestandssysteem voortdurend alle bestaande gegevens op de schijf herschikt elke keer dat een bestand wordt gewijzigd, waardoor het gegevensschrijfproces zou worden gecrawld en al het andere ermee zou worden vertraagd. Dus hoewel het frustrerend is dat er fragmentatie bestaat, wat de computer een beetje vertraagt, zou je het in zekere zin als een “noodzakelijk kwaad” kunnen beschouwen – dit kleine probleem in plaats van een veel grotere.

Defragmentatie tot de redding!

Zoals je uit alle discussies tot nu toe weet, zijn bestanden op een opslagapparaat veel sneller toegankelijk, tenminste op een traditionele harde schijf, als de stukjes waaruit ze bestaan ​​dicht bij elkaar liggen. Naarmate er meer en meer fragmentatie optreedt, kan er na verloop van tijd een meetbare, zelfs merkbare vertraging optreden. U kunt het ervaren als algemene traagheid van de computer, maar aangenomen dat er overmatige fragmentatie heeft plaatsgevonden, kan veel van die traagheid te wijten zijn aan de tijd die uw harde schijf nodig heeft om bestand na bestand te openen, elk op een willekeurig aantal verschillende fysieke plaatsen op de schijf. Dus af en toe defragmentatie, of het omkeren van fragmentatie (dwz alle stukjes dichter bij elkaar brengen) is een onderhoudstaak voor slimme computers. Dit wordt meestal gewoon aangeduid als defragmenteren. Het defragmentatieproces is niet iets dat u handmatig doet. Zoals we al vermeldden, is uw ervaring met uw bestanden consistent, dus er is geen herschikking aan uw kant nodig. Fragmentatie is niet alleen een ongeorganiseerde verzameling bestanden en mappen. Een speciale defragmentatietool is wat je nodig hebt. Schijfdefragmentatie is zo’n defragger en wordt gratis meegeleverd in het Windows-besturingssysteem. Dat gezegd hebbende, er zijn veel opties van derden ook, des te beter doen een aanzienlijk beter werk bij het defragmentatieproces dan de ingebouwde tool van Microsoft. Bekijk onze lijst met gratis defrag-software voor volledige, bijgewerkte beoordelingen van de beste die er zijn. Defraggler is zonder twijfel onze favoriet. Defragmenteren is vrij eenvoudig en al deze tools hebben vergelijkbare interfaces. Voor het grootste deel kiest u eenvoudig de schijf die u wilt defragmenteren en selecteert u defragmenteren of Defragmenteren. De tijd die nodig is om een ​​schijf te defragmenteren hangt grotendeels af van de grootte van de schijf en het niveau van fragmentatie, maar verwacht dat de meeste moderne computers en grote harde schijven een uur of langer nodig hebben om volledig te defragmenteren.

Moet ik mijn Solid State-harde schijf defragmenteren?

Nee, je moet een solid-state harde schijf (SSD) echt niet defragmenteren. Voor het grootste deel is het defragmenteren van een SSD een totale verspilling van tijd. Niet alleen dat, dit zal de algehele levensduur van de schijf verkorten. Een solid-state schijf is een harde schijf zonder bewegende delen. SSD’s zijn in feite overgroeide versies van de opslag die wordt gebruikt op flashdrives en digitale camera’s. Zoals je misschien al geraden hebt, als een schijf geen bewegende delen heeft, en dus niets om tijd in beslag te nemen als het beweegt om alle fragmenten van een bestand te verzamelen, dan zijn deze fragmenten in wezen tegelijkertijd toegankelijk. Dat gezegd hebbende, ja, fragmentatie komt voor op solid-state schijven, omdat het bestandssysteem meestal de schuld is. Omdat de prestaties echter niet zo veel worden beïnvloed als bij niet-SSD’s, hoeft u ze echt nooit te defragmenteren. Een andere reden waarom het niet nodig is, is dat je zou niet moeten defragmenteer ze! Hierdoor zullen ze sneller falen dan anders het geval zou zijn. Dit is waarom: SSD’s staan ​​een eindig aantal schrijfbewerkingen toe (dwz informatie op de schijf plaatsen). Elke keer dat een defragmentatie op een harde schijf wordt uitgevoerd, moet het de bestanden van de ene naar de andere locatie verplaatsen, en elke keer dat het bestand naar een nieuwe locatie wordt geschreven. Dit betekent dat de SSD constant moet blijven schrijven, keer op keer, naarmate het defragmentatieproces vordert. Meer schrijven = meer slijtage = eerder overlijden. Dus zonder twijfel defragmenteer uw SSD niet. Niet alleen is het nutteloos, maar het is ook uiteindelijk schadelijk. Veel defragmentatietools geven je niet eens de mogelijkheid om SSD’s te defragmenteren, of, als ze dat wel doen, zullen ze je een waarschuwing geven waarin staat dat het niet wordt aanbevolen. Gewoon om duidelijk te zijn: Doen defragmenteer uw gewone, ouderwetse, “spinning” harde schijven.

Meer over defragmentatie

Het defragmenteren van een harde schijf verplaatst de referentie naar het bestand, alleen de fysieke locatie. Met andere woorden, het Microsoft Word-document op uw bureaublad zal die plaats niet verlaten wanneer u het defragmenteert. Dit geldt voor alle gefragmenteerde bestanden in elke map. U zou niet het gevoel moeten hebben dat u uw harde schijven volgens een vast schema moet defragmenteren. Zoals alle dingen, zal dit natuurlijk variëren, afhankelijk van uw computergebruik, de grootte van de harde schijf en individuele bestanden, en het aantal bestanden op het apparaat. Als je ervoor kiest om te defragmenteren, onthoud dan dat het volkomen veilig is en dat er absoluut geen redenen zijn om geld uit te geven aan een programma om het te doen: er zijn veel, zeer goede gratis defragmentatietools die er zijn!