Skip to content

Wat is Google Documenten?

12 de augustus de 2021
google docs 3937810024a4441eb5611c58683510c2

Google Docs, een onderdeel van Google Drive, is de meest populaire en misschien wel de beste gratis online tekstverwerker die beschikbaar is. Het maken, uploaden, opslaan, delen en samenwerken aan documenten met Google Docs is eenvoudig en u kunt maken en bewerken met een nogal indrukwekkende selectie van opmaakopties. Wat we leuk vinden?

 • Accepteert de meest populaire bestandsindelingen.
 • Bestanden kunnen in verschillende formaten worden gedownload.
 • Documenten worden automatisch opgeslagen in uw Google-account.
 • Heeft een overzichtelijke en eenvoudige interface.
 • Gemakkelijk om uw documenten te delen of privé te houden.

Wat we niet leuk vinden

 • Werkt maar zo snel als je internetverbinding.
 • U moet ingelogd zijn om het te gebruiken.
 • Ontbrekende enkele geavanceerde opmaak- en stijlopties die alleen te vinden zijn in een traditionele tekstverwerker.
 • Het uploaden van andere documentbestanden resulteert soms in ontbrekende of gewijzigde opmaak.

Een snelle doorloop

Google Docs is een eenvoudige web-app omdat de gebruikersinterface schoon is en alle tools een nuttig doel hebben. Het kan echter een beetje verwarrend zijn als het de eerste keer is dat u Google Documenten gebruikt, omdat het sterk is geïntegreerd met Google Drive.

Documenten uploaden naar Google Docs

Open Google Drive, selecteer Nieuwen kies vervolgens een van beide Bestand upload of Map uploaden, afhankelijk van wat u uploadt.

Nu het bestand zich in Google Drive bevindt, kunt u het importeren in Google Documenten door er met de rechtermuisknop op te klikken en naar . te gaan Openen met > Google documenten.

Openen met Google Docs-menu in Google Drive

Hoe Google Docs-bestanden te bewerken

Het menu bovenaan Google Docs lijkt op het menu in andere programma’s die u op uw computers installeert, zoals Microsoft Word of OpenOffice Writer. Hier is waar een paar van die menu’s verantwoordelijk voor zijn:

 • Bestand: hernoemen, delen, downloaden, afdrukken
 • Bewerking: Ongedaan maken, opnieuw doen, zoeken en vervangen, plakken
 • Invoegen: afbeeldingen, tekeningen, grafieken, tabellen, links, opmerkingen toevoegen
 • Formaat: Tekst en alinea opmaken, regelafstand bewerken, lijsten maken
 • Hulpmiddelen: Aantal woorden, woordenboek, spraakgestuurd typen, voorkeuren

Net onder het hoofdmenu bevindt zich het opmaakmenu. Sommige items in het opmaakmenu van Google Documenten zijn beschikbaar in het menu erboven, maar dit is hoe u documenten gewoonlijk opmaakt, omdat ze slechts een klik verwijderd zijn.

Opmaakmenu van Google Documenten

Zoals u kunt zien, kunt u met de opmaakbalk de grootte en kleur van tekst aanpassen, inspringingen maken, lijsten met opsommingstekens of geordende lijsten maken, spelling controleren en meer.

Hoe te delen vanuit Google Documenten

Google Docs heeft een paar opties voor delen. Een eenvoudige manier om een ​​Google Documenten-document te delen, is via Gmail als een gewoon e-mailbericht. Selecteer de Deel rechtsboven op de pagina en voer het e-mailadres in van de persoon of personen met wie u het document wilt delen. Voeg een bericht toe en selecteer of u wilt dat de persoon bewerkings-, weergave- of commentaarrechten heeft. Je kunt ook een gedeelde link maken die iedereen (zelfs niet-Gmail-gebruikers) kan openen om te bewerken of te bekijken. Van de Deel knop, selecteer in het vak Koppeling ophalen Kopieer link. Kies of u wilt dat de ontvangers van de link bewerkings-, weergave- of commentaarrechten hebben. Plak de link in een e-mail om deze met anderen te delen.

Google Docs Link-box met Link kopiëren en opties voor delen gemarkeerd

Gedeelde documenten worden in realtime bijgewerkt wanneer iedereen wijzigingen aanbrengt. De tool Google Docs Show Editors is een handige manier om de wijzigingen van uw bijdragers bij te houden. Markeer een tekstbereik, klik met de rechtermuisknop en selecteer Editors weergeven. U ziet wie het document heeft bewerkt, samen met hun laatste wijzigingen en een tijdstempel.

Google Documenten en Google Workspace

Google Docs maakt ook deel uit van Google Workspace, een raamwerk dat apps, e-mail, cloudopslag, productiviteitssoftware, agenda’s en meer combineert. Naast Google Documenten bevat Google Workspace de andere apps en services van Google, waaronder Gmail, Agenda, Drive, Spreadsheets, Presentaties, Meet en meer. Hoewel u Documenten en de andere tools nog steeds als zelfstandige apps kunt gebruiken, zijn ze vollediger geïntegreerd wanneer ze worden gebruikt als onderdeel van Google Workspace. Als u Google Workspace gebruikt en samenwerkt aan een Google-document, kunnen u en andere gebruikers het rechtstreeks vanuit Gmail openen nadat het is gedeeld in een Google-chatruimte. Workspace is gratis beschikbaar voor iedereen met een Google-account, maar als je op zoek bent naar meer geavanceerde Workspace-functies, zoals extra cloudopslag, aangepaste e-mail en geavanceerde beveiligingsfuncties, overweeg dan een betaald Workspace-abonnement.

Meer informatie over Google Documenten

Hier zijn enkele aanvullende opmerkelijke functies waarvan u kunt genieten met de gratis Google Documenten:

 • Documenten in Google Docs kunnen helemaal opnieuw worden gestart of vanuit openbare sjablonen.
 • Google Documenten kan bestanden openen vanaf uw computer en uw Google Drive-account, zoals de DOC-, DOCX-, DOCM- en DOTM-bestanden van Microsoft Word, evenals de populaire HTML-, RTF- en TXT-indelingen.
 • Mappen vol documenten kunnen in één keer worden geüpload of u kunt alleen afzonderlijke documenten kiezen.
 • Uw Google-account wordt geleverd met een gratis opslagruimte van 15 GB, maar deze opslagruimte is niet alleen voor Documenten. Je Google Foto’s, Gmail en al je Documenten, Spreadsheets, Presentaties, Tekeningen, Formulieren en Jamboard-bestanden tellen mee voor de 15 GB opslagruimte. Als u meer ruimte nodig heeft, kunt u eenvoudig meer opslagruimte bij Google kopen.
 • Documenten die zijn opgeslagen in Google Documenten kunnen worden opgeslagen in uw Google Drive-account en opnieuw worden gebruikt in elke browser, maar ook offline worden gedownload in de DOCX-, ODT-, RTF-, PDF-, TXT- of EPUB-indeling.
 • Een volledige revisiegeschiedenis toont wijzigingen die in een document zijn aangebracht, waarbij bij elke wijziging wordt aangegeven wie het was die het heeft gedaan, wat handig is als u met meerdere mensen werkt.
 • De paginakleur, het papierformaat, de afdrukstand en de marges kunnen allemaal worden aangepast.
 • Met Google Documenten kunt u typen met uw stem.
 • Zoals bij elke goede tekstverwerker heeft Google Docs een ongedaan maken en Opnieuw doen om eventuele fouten snel te corrigeren.

Andere opmerkelijke functies

 • Met de opmaakopties van Google Documenten kunt u tekst bewerken met vet, cursief, onderstrepen, doorhalen, superscript en subscript, uitlijning, verschillende lettergroottes, alineastijlen, regelafstand en meer.
 • Afbeeldingen, hyperlinks, vergelijkingen, tekeningen, tabellen, voetnoten, speciale tekens, paginanummers, pagina-einden, kop-/voetteksten en bladwijzers kunnen in een Google Docs-document worden ingevoegd.
 • Met een ingebouwde zoekfunctie kunt u onderzoek doen zonder Google Documenten te verlaten, zoals woorddefinities opzoeken, afbeeldingen zoeken en importeren en beroemde aanhalingstekens in uw document gebruiken.
 • In slechts een paar klikken kunnen documenten worden gekopieerd en vertaald in tientallen talen.
 • Add-ons kunnen worden toegevoegd aan Google Documenten om extra functies te bieden.
 • Verwijderde documenten worden bewaard in de Afval sectie, zodat u ze gemakkelijk kunt herstellen.
 • Documenten kunnen rechtstreeks vanuit Google Docs worden afgedrukt en met de wereld worden gedeeld via een openbare link en worden ingesloten in een website via de Publiceren op internet keuze.
 • De Office Editing for Docs, Sheets & Slides is een browserextensie voor Google’s eigen Chrome-webbrowser waarmee u online documenten kunt openen en bewerken zonder ze eerst naar uw computer te hoeven downloaden en ze vervolgens te uploaden naar Google Docs. Het is ook een snelle manier om de documentbestanden op uw computer te bewerken door ze gewoon naar de Chrome-browser te slepen.

Gedachten over Google Documenten

Er is niet veel over Google Docs dat we niet leuk vinden. Ook al heeft Microsoft Word nog steeds zijn nut, als er documenten zijn die u deelt voor uw werk of met uw gezin, of als u niet wilt betalen voor een tekstverwerkingsprogramma, is Google Docs de juiste keuze. Als je een behoorlijke internetverbinding hebt en niet alle toeters en bellen van traditionele tekstverwerkingssoftware nodig hebt, bespaar jezelf dan honderden dollars en meld je aan voor de gratis Google Docs. Als je al een Gmail- of YouTube-account hebt, kun je met dezelfde informatie inloggen bij Google Documenten, aangezien het allemaal Google-producten zijn. Als je van Google Documenten houdt, raden we je ten zeerste aan de andere online tools van Google, Google Presentaties en Google Spreadsheets, te bekijken. Er zijn ook andere gratis alternatieven voor Microsoft Office.