Skip to content

Wat is gratis?

16 de juli de 2021
freeware 78a7b7bc31f14b909928084aa7e0cd24

Freeware is een combinatie van de woorden gratis en software, wat ‘vrije software’ betekent. De term verwijst daarom naar softwareprogramma’s die 100% gratis zijn. Het is echter niet precies hetzelfde als ‘gratis software’.

Wat is gratis?

Freeware betekent dat er geen betaalde licenties nodig zijn om de applicatie te gebruiken, geen kosten of donaties nodig zijn, geen beperkingen op hoe vaak je het programma kunt downloaden of openen, en geen vervaldatum. Het kan echter in sommige opzichten nog steeds beperkend zijn. Vrije software daarentegen is volledig en volledig vrij van beperkingen en stelt de gebruiker in staat om absoluut te doen wat ze willen met het programma.

Freeware versus gratis software

gratis software gratis software en gratis software is vrij van auteursrechten software. Met andere woorden, freeware is software waarop copyright rust, maar die gratis beschikbaar is; vrije software is software zonder beperkingen of beperkingen, maar is misschien niet gratis in de zin dat er geen prijs aan verbonden is. Vrije software kan naar wens van de gebruiker worden aangepast en gewijzigd. Dit betekent dat de gebruiker wijzigingen kan aanbrengen in de kernelementen van het programma, herschrijven wat ze willen, dingen overschrijven, het programma volledig opnieuw gebruiken, het in nieuwe software verwerken, enz. Om vrije software echt vrij te maken, moet de ontwikkelaar het programma vrijgeven zonder beperkingen, wat normaal wordt bereikt door de broncode weg te geven. Dit type software wordt vaak open-sourcesoftware genoemd, of vrij en open source software (FOSS). Gratis software is ook 100% legaal herdistribueerbaar en kan worden gebruikt om winst te maken. Dit geldt zelfs als de gebruiker niets heeft uitgegeven voor de gratis software of als hij meer geld verdient met de gratis software dan hij ervoor heeft betaald. Het idee hier is dat de gegevens volledig en volledig beschikbaar zijn voor wat de gebruiker maar wil. De volgende worden beschouwd als de vereiste vrijheden die een gebruiker moet krijgen om de software als vrije software te beschouwen (Vrijheden 1-3 vereisen toegang tot de broncode):

 • Vrijheid 0: je kunt het programma voor elk doel gebruiken.
 • Vrijheid 1: Je kunt bestuderen hoe het programma werkt en het veranderen om het te laten doen wat je maar wilt.
 • Vrijheid 2: Je krijgt de mogelijkheid om de software te delen en er kopieën van te maken, zodat je anderen kunt helpen.
 • Vrijheid 3: U kunt het programma verbeteren en uw verbeteringen (en aangepaste versies) openbaar maken, zodat iedereen ervan profiteert.

Enkele voorbeelden van gratis software zijn GIMP, LibreOffice en Apache HTTP Server. Een freeware-applicatie kan al dan niet de broncode vrij beschikbaar hebben. Het programma zelf kost niets en is volledig gratis te gebruiken, maar dat betekent niet dat het programma bewerkbaar is en kan worden getransformeerd om iets nieuws te creëren, of kan worden geïnspecteerd om meer te weten te komen over de innerlijke werking. Freeware kan ook beperkend zijn. Een programma kan bijvoorbeeld alleen gratis zijn voor privégebruik en stoppen met werken als blijkt dat het voor commerciële doeleinden wordt gebruikt, of misschien is de functionaliteit van de software beperkt omdat er een betaalde versie beschikbaar is die meer geavanceerde functies bevat. In tegenstelling tot de rechten die aan gebruikers van gratis software worden gegeven, worden de vrijheden van freewaregebruikers verleend door de ontwikkelaar; sommige ontwikkelaars geven meer of minder toegang tot het programma dan andere. Ze kunnen ook het gebruik van het programma in bepaalde omgevingen beperken, de broncode vergrendelen, enz. CCleaner, Skype en AOMEI Backupper zijn voorbeelden van freeware.

Waarom ontwikkelaars freeware vrijgeven

Freeware bestaat vaak om reclame te maken voor de commerciële software van een ontwikkelaar. Dit wordt meestal gedaan door een versie uit te geven met vergelijkbare maar beperkte functies. Deze editie kan bijvoorbeeld advertenties bevatten of sommige functies zijn mogelijk vergrendeld totdat een licentie wordt verstrekt. Sommige programma’s zijn mogelijk gratis beschikbaar omdat het installatiebestand reclame maakt voor andere betaalde programma’s waarop de gebruiker kan klikken om inkomsten te genereren voor de ontwikkelaar. Andere freeware-programma’s zijn misschien niet op winst gericht, maar worden in plaats daarvan gratis aan het publiek aangeboden voor educatieve doeleinden.

Waar kan ik freeware downloaden

Freeware is er in vele vormen en uit vele bronnen. Er is niet één plek waar je elke gratis applicatie kunt vinden. Een website met videogames biedt mogelijk games en een Windows-downloadrepository kan Windows-apps bevatten. Hetzelfde geldt voor mobiele apps voor iOS- of Android-apparaten, freeware macOS-programma’s, enz. Hier zijn enkele links naar onze eigen populaire freeware-lijsten:

 • Registeropruimers
 • Software voor gegevensvernietiging
 • Software voor gegevensherstel
 • Computer spelletjes
 • Softwaretools voor toegang op afstand
 • Hulpprogramma’s voor back-upsoftware
 • Driver Updater-programma’s
 • Hulpmiddelen voor systeeminformatie

U kunt andere freeware-downloads vinden op websites zoals Softpedia, FileHippo.com, QP Download, CNET Download, PortableApps.com en andere. Fsf.org is een plaats met gratis software.

Meer informatie over software

Freeware is het tegenovergestelde van commerciële software. Commerciële programma’s zijn alleen beschikbaar via betaling en bevatten normaal gesproken geen advertenties of promotionele waarschuwingen. Freemium is een andere term die verband houdt met freeware en staat voor ‘gratis premium’. Freemium-programma’s zijn programma’s die een betaalde versie van dezelfde software vergezellen en worden gebruikt om de professionele versie te promoten. De betaalde editie bevat meer functies, maar de freeware-versie is nog steeds gratis beschikbaar. Shareware verwijst naar software die meestal alleen gratis beschikbaar is tijdens een proefperiode. Het doel hiervan is om vertrouwd te raken met het programma en de functies ervan te gebruiken (vaak in beperkte mate) alvorens te beslissen om het volledige programma aan te schaffen. Er zijn enkele programma’s beschikbaar waarmee u uw andere geïnstalleerde programma’s, soms zelfs automatisch. U kunt enkele van de betere vinden in onze lijst met gratis software-updatetools.