Skip to content

Wat is het verschil tussen betaalde en gratis antivirussoftware?

27 de juli de 2021
what s the difference between paid and free antivirus software 4769547 12 9af1ec5ea4f34a0ca68f64015940b005

Het gebruik van antivirussoftware is belangrijk, vooral als u een Windows- of Android-systeem gebruikt. Maar u moet het verschil weten tussen betaalde en gratis antivirussoftware voordat u beslist welke u wilt gebruiken. Over het algemeen bieden zowel gratis als betaalde antivirussoftware dezelfde algemene bescherming tegen malware-infecties. De verschillen zitten meestal in extra functies en hoe effectief het opruimproces is na infectie.

Betaalde antivirussoftwarefuncties

Wanneer u ervoor kiest om voor uw antivirussoftware te betalen, krijgt u niet per se meer bescherming tegen malware. Waar u voor betaalt, zijn extra beveiligingsfuncties.

 • Ouderlijk toezicht. De meeste antivirussoftwarebedrijven hebben een component voor ouderlijk toezicht in de betaalde versie. De module voor ouderlijk toezicht van Kaspersky bevat bijvoorbeeld de volgende functies:
  • Beperk wat kinderen kunnen doen op een computer
  • Blokkeer de toegang tot bepaalde computers volledig
  • Toegang tot specifieke applicaties beheren
  • Bepaal wat uw kinderen kunnen doen op internet
 • Bescherming tegen identiteitsdiefstal. Betaalde antivirussoftware biedt meestal identiteitsbescherming. Het antivirusbedrijf houdt het internet in de gaten in gebieden waar gestolen identiteitsgegevens verschijnen wanneer deze worden gestolen. Zodra het bedrijf verdachte activiteiten met betrekking tot uw informatie identificeert, wordt u gewaarschuwd zodat u actie kunt ondernemen om uzelf te beschermen.
 • Technische ondersteuning. Als u gratis antivirussoftware gebruikt en een probleem tegenkomt waarbij de software niet werkt zoals verwacht, of als het problemen met uw systeem veroorzaakt, staat u er alleen voor. Betaalde antivirussoftware wordt echter bijna altijd geleverd met 24-uurs telefonische ondersteuning voor wanneer u problemen ondervindt met de software.
 • Snellere handtekeningupdates. De meeste tests die bedrijven in de branche hebben uitgevoerd tegen zowel betaalde als gratis antivirus-apps, hebben aangetoond dat ze bijna volledig gelijk zijn als het gaat om de bibliotheek met malwarehandtekeningen die worden gebruikt om bedreigingen op uw systeem te identificeren. Betaalde antivirus-apps ontvangen echter mogelijk eerder updates voor directe bedreigingen (zoals zero-day exploits) dan gratis apps. Dit betekent dat je met betaalde antivirussoftware iets beter beschermd bent tegen nieuwe bedreigingen.
 • Betere opschoningsalgoritmen. Zodra malware op uw systeem is gedetecteerd, probeert antivirussoftware alle geïnfecteerde bestanden volledig te verwijderen. Het is niet altijd succesvol in het opschonen van alle componenten, maar het is aangetoond dat betaalde antivirus-apps hier iets succesvoller in zijn dan gratis antivirus-apps.

Functies van gratis antivirussoftware

Al deze redenen zijn misschien niet genoeg om u te laten betalen voor uw antivirussoftware.

Afbeelding van een computer die een virus detecteert

Als alles wat je nodig hebt bescherming tegen malware is en je geen van die extra betaalde functies nodig hebt, is er niets mis met het gebruik van gratis antivirussoftware. Je krijgt nog steeds veel functies met een gratis antivirus-app.

 • Malware bescherming. De handtekeningendatabase die zowel gratis als betaalde antivirus-apps gebruiken, is hetzelfde. Dit betekent dat u dezelfde bescherming tegen malware heeft als wanneer u voor de software had betaald. De app voert geplande scans en handmatige scans uit op uw hele systeem.
 • Web- en e-mailbeveiliging. Naast scans houdt gratis antivirussoftware uw webactiviteit in de gaten en blokkeert bedreigingen voordat ze uw systeem bereiken. Dit omvat meer dan alleen Trojaanse paarden of virussen. U ziet zelfs meldingen dat schadelijke website-advertenties of mogelijk ongewenste software (PUP) zijn geblokkeerd.
 • E-mail ondersteuning. Hoewel gratis antivirus-apps mogelijk geen telefonische technische ondersteuning bieden, bieden ze soms wel technische ondersteuning per e-mail. Er zijn ook communityforums voor alle gebruikers van de software. Dit is een geweldige plek om hulp te krijgen als u niet zeker weet hoe u de software moet configureren, of niet zeker weet wat een specifiek pop-upbericht betekent.
 • Advertentie-ondersteunde. Een nadeel van het gebruik van gratis antivirussoftware is dat er meestal ergens op het hoofdscherm van de software advertenties worden weergegeven. Hoewel dit vervelend kan zijn, zijn er zelden pop-upadvertenties die uw gebruik van de software belemmeren of afbreuk doen aan waar u aan werkt.
 • Eenvoudige interface. met de meeste gratis antivirus-apps is er niet veel aan de interface. Meestal vindt u alleen malwarescanning en webbescherming. Er zijn echter enkele apps, zoals Avast, die een paar extra’s bieden, zoals gratis privé-VPN en wachtwoordbeheer.

Als u kiest voor gratis antivirussoftware, betekent dit niet noodzakelijk dat u minder bescherming hebt tegen bedreigingen. Het betekent alleen dat u niet zult genieten van een breed scala aan functies die betaalde antivirus-apps bieden.

Kiezen tussen betaalde en gratis antivirussoftware

Als u nog steeds niet zeker weet welke kant u op moet, overweeg dan uw typische computergebruik. Als u meer risicovol gedrag vertoont, wilt u misschien kiezen voor betaalde antivirussoftware. Als je heel voorzichtig bent met welke sites je bezoekt en gevaarlijke phishing-e-mails gemakkelijk herkent, is gratis antivirussoftware goed genoeg. U moet antivirussoftware aanschaffen als.

 • Je klikt vaak per ongeluk op phishing e-mails.
 • Je download regelmatig gratis software van internet.
 • Je hebt per ongeluk op kwaadaardige advertenties op sociale media geklikt.
 • Je bezoekt soms gevaarlijke websites met veel pop-upadvertenties.
 • U heeft kinderen en wilt hun computer- en internetgebruik onder controle houden.

Als u echter uw best doet om niet aan een van deze activiteiten deel te nemen, is de kans groot dat een gratis antivirusprogramma u tegen alle bedreigingen zal beschermen.