Skip to content

Wat is het verschil tussen VoIP en IP-telefonie?

8 de juli de 2021
GettyImages 568518253 58d2155a3df78c3c4fb12b08

Veel mensen gebruiken de termen voice over internet protocol (VoIP) en IP-telefonie (IPT) door elkaar, waardoor ze gelijkgesteld worden. VoIP is echter slechts een subset van IP-telefonie. Het verschil tussen de twee termen is zo subtiel dat algemeen wordt aangenomen dat ze hetzelfde betekenen.

VoIP is een type IP-telefonie

Het klinkt misschien verwarrend, maar “telefonie” verwijst naar telefoons, en internetprotocol-telefonie gaat over de digitale kant van telecommunicatie. Het doet dit met het internetprotocol dat bekend staat als voice over IP (VoIP). Wat dit letterlijk betekent, is dat je spraaksignalen overdraagt ​​via internet. Het protocol definieert hoe spraak over een netwerk reist, vergelijkbaar met hoe het hypertext transfer protocol (HTTP) definieert hoe gegevens moeten worden begrepen, verzonden, geformatteerd en weergegeven door webservers en browsers. Om het in een breder beeld te zien, beschouw IP-telefonie als het algemene concept en VoIP als een middel om spraak te verzenden om dit concept te implementeren. Een IP-telefoniesysteem kan bijvoorbeeld een IP-PBX (private branch exchange) zijn, die VoIP en zijn standaarden (SIP, H.323, enz.) samen met vele andere dingen (bijv. CRM) heeft, gericht op betere productiviteit.

Wat betekent het allemaal?

IP-telefonie is een manier om een ​​telefoonsysteem digitaal te maken om te profiteren van internet en alle daaraan gekoppelde hardware of applicaties. Het belangrijkste doel van IP-telefonie is het verhogen van de productiviteit, dus het is een term die het meest wordt gebruikt in zakelijke omgevingen. Aan de andere kant is VoIP gewoon een digitaal transportmiddel voor telefoongesprekken. In zijn verschillende smaken werkt het in de richting van het aanbieden van goedkope of gratis oproepen en het toevoegen van meer functies aan spraakcommunicatie. Sommigen beschrijven IP-telefonie als de algehele ervaring van effectief en betrouwbaar communiceren met behulp van internetprotocollen. VoIP biedt gebruiksvriendelijke functies om het proces te vergemakkelijken. Het verschil is vrij subtiel – zozeer zelfs dat het door elkaar gebruiken van de twee termen in veel contexten acceptabel kan zijn, al was het maar om verwarring te voorkomen.

Gratis bellen via internet?

Er zijn veel manieren waarop u gratis kunt bellen via internet. De eenvoudigste manier is om een ​​app voor je tablet of telefoon te downloaden waarmee je hem net als een gewone telefoon kunt gebruiken zonder je belminuten te verbruiken. Viber, Skype, Facebook Messenger, Google Voice, BlackBerry Messenger (BBM) en WhatsApp zijn slechts enkele voorbeelden van manieren waarop u overal ter wereld gratis andere mensen kunt bellen. Als je gratis wilt bellen vanaf een Mac, bekijk je enkele VoIP-apps voor gratis bellen op een Mac.