Skip to content

Wat is het wmiprvse.exe-proces en wat doet het?

18 de augustus de 2021
what is the wmiprvse exe process and what does it do 4775428 3 ab7dc749eb0c45d1bf446d79e93c4576

Als je hebt gemerkt dat het wmiprvse.exe-proces wordt uitgevoerd in Taakbeheer, hoef je nergens bang voor te zijn. Het proces wmiprvse.exe is de WMI Provider-host. Het maakt deel uit van wat bekend staat als de Windows Management Instrumentation (WMI)-component binnen Microsoft Windows. Het wordt normaal gesproken gebruikt op desktopsystemen die zijn aangesloten op een bedrijfsnetwerk, zodat de IT-afdeling informatie over die desktop kan ophalen of monitoringtools kan maken die IT waarschuwen wanneer er iets mis is met die computer.

Wat is het wmiprvse.exe-proces?

Het wmiprvse.exe-proces is een proces dat naast het WMI-kernproces, WinMgmt.exe, wordt uitgevoerd. Wmiprvse.exe is een normaal Windows OS-bestand dat zich in %systemroot%WindowsSystem32Wbem bevindt. Als u het bestand vindt en er met de rechtermuisknop op klikt, selecteert u Eigenschappen, op het detailtabblad ziet u dat de bestandsnaam is: “WMI Provider Host.”

De host van de Windows Management Instrumentation (WMI) provider zorgt ervoor dat alle beheerservices die alle toepassingen op uw systeem beheren, correct werken. Deze beheerservices verwerken verschillende zaken, zoals applicatie- of systeemfouten, en IT-managers kunnen communiceren met de WMI om informatie over elk onderdeel van de computer te vinden of in te stellen.

Het Microsoft Web-Based Enterprise Management (WBEM)-systeem

Wmiprvse.exe en WMI maken deel uit van het Microsoft Web-Based Enterprise Management System (WBEM) dat bestaat uit verschillende componenten, waaronder het Common Information Model (CIM) en de System Center Operations Manger (SCOM). Wat deze componenten doen:

  • SCOM: Beheert beveiliging, netwerkprocessen, systeemdiagnostiek en prestatiebewaking.
  • CIM: Dit model standaardiseert alle systeemelementen die door IT worden beheerd, zodat informatie kan worden opgevraagd of beheerd vanaf elke computer met dezelfde opdrachtsyntaxis.

Dit hele systeem biedt krachtige tools voor IT-systeemanalisten en netwerkbeheerders om duizenden activa in een hele onderneming te bewaken en te beheren.

Wat de WMI-provider doet

De WMI Provider-services die op computers in een bedrijfsomgeving worden uitgevoerd, openen een hele reeks opdrachten die IT-analisten op externe computers kunnen uitvoeren om informatie te verzamelen of in te stellen op elke andere computer in het netwerk. Een paar interessante WMIC-opdrachten die IT-analisten kunnen uitvoeren, zijn onder meer:

  • Omgevingsvariabelen controleren, maken of bewerken.
  • Bekijk een lijst met actieve processen op de computer.
  • Zoek het MAC-adres en het serienummer van de computer.
  • Controleer het totale geheugen en het geheugengebruik.
  • Bekijk alle lopende processen en beëindig alle processen die u maar wilt.

U kunt dezelfde opdrachten op uw eigen systeem uitvoeren met behulp van de Windows-opdrachtprompt als u snel uw eigen systeemstatistieken wilt controleren.

Schermafbeelding van het uitvoeren van WMIC-opdrachten

Algemene wmiprvse.exe-malware

Als u foutmeldingen ziet met betrekking tot het wmiprvse.exe-proces, is uw systeem mogelijk geïnfecteerd met malware. Omdat wmiprvse.exe een veelvoorkomend onderdeel van het Windows-besturingssysteem is, geven makers van malware hun eigen uitvoerbare bestand vaak dezelfde of vergelijkbare naam. Er zijn een paar bekende malwaretoepassingen die het wmiprvse.exe-proces als doelwit gebruiken:

  • De Sasser-worm gebruikt de bestandsnaam wmiprvsw.exe.
  • Het W32/Sonebot-B-virus gebruikt de naam wmiprvse.exe

U moet het proces wmiprvse.exe nooit stoppen, aangezien het een kernproces van het Windows-systeem is en het stoppen ervan problemen kan veroorzaken met uw andere toepassingen. Als u het bestand wmiprvse.exe in een andere map dan %systemroot%WindowsSystem32Wbem ziet, is het waarschijnlijk dat het bestand malware is. In dit geval moet u een volledige antivirusscan op uw systeem uitvoeren.