Skip to content

Wat is HKEY_CLASSES_ROOT?

11 de augustus de 2021
hkey classes root registry 5b9faa86c9e77c00501fce53

HKEY_CLASSES_ROOT, vaak afgekort als HKCR, is een registercomponent in het Windows-register en bevat informatie over bestandsextensies, evenals een programmatic identifier (ProgID), Class ID (CLSID) en Interface ID (IID)-gegevens. In de eenvoudigst mogelijke bewoordingen bevat de HKEY_CLASSES_ROOT registercomponent de nodige informatie voor Windows om te weten wat te doen wanneer u het vraagt ​​om iets te doen, zoals het bekijken van de inhoud van een schijf of het openen van een bepaald type bestand, enz.

HKEY_CLASSES_ROOT Registercomponent (Windows 10).

Hoe kom je bij HKEY_CLASSES_ROOT

HKEY_CLASSES_ROOT is een registercomponent, dus het bevindt zich op het hoogste niveau in de Register-editor, in de hoofdmap van het volledige Windows-register:

 1. Open de Register-editor. De eenvoudigste manier om dit in alle versies van Windows te doen, is door het dialoogvenster Uitvoeren te openen via WIN+R, en ga naar binnen regedit.

 2. Vinden HKEY_CLASSES_ROOT in het linkergedeelte van de Register-editor. Je ziet het misschien niet meteen als je het register recentelijk hebt gebruikt en verschillende netelroos of sleutels hebt opengelaten. Raken Thuis op uw toetsenbord om HKCR helemaal bovenaan het linkerdeelvenster te zien.

 3. Dubbelklik of dubbeltik HKEY_CLASSES_ROOT om de bijenkorf uit te breiden, of gebruik de kleine pijl naar links

Registersubsleutels in HKEY_CLASSES_ROOT

De lijst met registersleutels onder de HKEY_CLASSES_ROOT-component is erg lang en net zo verwarrend. We kunnen niet elk van de duizenden sleutels uitleggen die je zou kunnen zien, maar we kunnen het opsplitsen in een aantal hanteerbare stukjes, die hopelijk dit deel van het register een beetje zullen verduidelijken. Hier zijn enkele van de vele koppelingssleutels voor bestandsextensies die u onder de HKEY_CLASSES_ROOT-component vindt, waarvan de meeste beginnen met een punt:

 • HKEY_CLASSES_ROOT.avi
 • HKEY_CLASSES_ROOT.bmp
 • HKEY_CLASSES_ROOT.exe
 • HKEY_CLASSES_ROOT.html
 • HKEY_CLASSES_ROOT.pdf
 • HKEY_CLASSES_ROOTAudioCD
 • HKEY_CLASSES_ROOTdllbestand

Elk van deze registersleutels slaat informatie op over wat Windows moet doen als u dubbelklikt of dubbeltikt op een bestand met die extensie. Het kan de lijst met programma’s bevatten die u vindt in de sectie “Openen met…” wanneer u met de rechtermuisknop op een bestand klikt of erop tikt, en het pad naar elke vermelde toepassing. Wanneer u bijvoorbeeld op uw computer een bestand opent met de naam concept.rtf, kan WordPad het bestand openen. De registergegevens die dat mogelijk maken, worden opgeslagen in de HKEY_CLASSES_ROOT.rtf key, die WordPad definieert als het programma dat het RTF-bestand moet openen. Vanwege de complexiteit van hoe HKEY_CLASSES_ROOT-sleutels zijn ingesteld, hebben we absoluut: Niet doen raden u aan de standaardbestandskoppelingen vanuit het register te wijzigen. Zie in plaats daarvan Hoe u bestandskoppelingen in Windows kunt wijzigen voor instructies om dit vanuit uw normale Windows-interface te doen.

HKCR & CLSID, ProgID en IID

De rest van de sleutels in HKEY_CLASSES_ROOT zijn ProgID-, CLSID- en IID-sleutels. Hier zijn enkele voorbeelden van elk: ProgID-sleutels bevinden zich in de hoofdmap van HKEY_CLASSES_ROOT, naast de hierboven besproken bestandsextensie-associaties:

 • HKEY_CLASSES_ROOTFaxServer.FaxServer
 • HKEY_CLASSES_ROOTJPEGFilter.CoJPEGFilter
 • HKEY_CLASSES_ROOTWindowsMail.Envelop

Alle CLSID-sleutels bevinden zich onder de CLSID Reserve sleutel:

 • HKEY_CLASSES_ROOTCLSID{000000106-0000-0010-8000-00AA006D2EA4}
 • HKEY_CLASSES_ROOTCLSID{06C792F8-6212-4F39-BF70-E8C0AC965C23}
 • HKEY_CLASSES_ROOTCLSID{FA10746C-9B63-4b6c-BC49-FC300EA5F256}

Alle IID-sleutels bevinden zich onder de Koppel Reserve sleutel:

 • HKEY_CLASSES_ROOTInterface{00000000d-0000-0000-C000-000000000046}
 • HKEY_CLASSES_ROOTInterface{00000089-0000-0010-8000-00AA006D2EA4}
 • HKEY_CLASSES_ROOTInterface{00000129-0000-0000-C000-000000000046}

Waar ProgID-, CLSID- en IID-sleutels voor zijn, zijn gerelateerd aan enkele zeer technische aspecten van computerprogrammering en vallen buiten het bestek van deze discussie. U kunt echter hier, hier en hier meer lezen over alle drie.

Een back-up maken van de HKEY_CLASSES_ROOT Hive

Zonder uitzondering moet u altijd een back-up maken van alle registervermeldingen die u van plan bent te bewerken of te verwijderen. Zie Een back-up maken van het Windows-register als u hulp nodig hebt bij het maken van een back-up van HKEY_CLASSES_ROOT of een andere locatie in het register naar een REG-bestand. Als er iets misgaat, kunt u het Windows-register altijd terugzetten naar een werkende staat met de back-up. Het enige dat u hoeft te doen, is dat REG-bestand openen en bevestigen dat u die wijzigingen wilt aanbrengen.

Meer over HKEY_CLASSES_ROOT

Hoewel u elke subsleutel kunt bewerken en volledig kunt verwijderen binnenkant de HKEY_CLASSES_ROOT bijenkorf, de hoofdmap zelf, zoals alle bijenkasten in het register, kan niet worden hernoemd of verwijderd. HKEY_CLASSES_ROOT is een globale bijenkorf, wat betekent dat het informatie kan bevatten die van toepassing is op alle gebruikers op de computer en door elke gebruiker kan worden bekeken. Dit in tegenstelling tot sommige netelroos die informatie hebben die alleen van toepassing is op de momenteel aangemelde gebruiker. Omdat de HKEY_CLASSES_ROOT-component echter gecombineerde gegevens zijn die worden gevonden in zowel de HKEY_LOCAL_MACHINE-component (HKEY_LOCAL_MACHINESoftwareClasses) en de HKEY_CURRENT_USER-component (HKEY_CURRENT_USERSoftwareClasses), bevat het ook gebruikersspecifieke informatie. Ook al is dat het geval, de HKEY_CLASSES_ROOT kan nog steeds door alle gebruikers worden bekeken. Dit betekent natuurlijk dat wanneer een nieuwe registersleutel wordt gemaakt in de HKEY_CLASSES_ROOT-component, dezelfde zal verschijnen in HKEY_LOCAL_MACHINESoftwareClasses, en wanneer een van beide wordt verwijderd, wordt dezelfde sleutel van de andere locatie verwijderd. Als een registersleutel zich op beide locaties bevindt maar op de een of andere manier conflicteert, worden de gegevens in de bijenkorf van de aangemelde gebruiker, HKEY_CURRENT_USERSoftwareClasses, heeft prioriteit en wordt gebruikt in HKEY_CLASSES_ROOT.