Skip to content

Wat is iCloud? En hoe gebruik ik het?

6 de augustus de 2021
cloudcomputingdrawing 592f18a75f9b585950e2da42

iCloud is de algemene naam voor alle diensten die Apple via internet levert, of dat nu op een Mac, iPhone of een pc met Windows is (er is een iCloud voor Windows-client beschikbaar). Deze diensten omvatten iCloud Drive, vergelijkbaar met Dropbox en Google Drive; iCloud-fotobibliotheek, een uitloper van Photo Stream; iTunes-match; en zelfs Apple Music. iCloud biedt u ook een manier om een ​​back-up van uw iPad te maken voor het geval u deze in de toekomst moet herstellen, en hoewel u de iWork-suite naar uw iPad kunt downloaden vanuit de App Store, kunt u ook Pages, Numbers en Keynote gebruiken op uw laptop of desktop-pc’s via icloud.com.

iCloud-functies en hoe ze te gebruiken

Hier zijn enkele van de functies die u bij iCloud krijgt, samen met enkele tips voor het gebruik ervan:

iCloud back-up en herstel

Apple biedt 5 GB gratis iCloud-opslag voor Apple ID-accounts, de inloggegevens die u gebruikt om u aan te melden bij de App Store en om apps te kopen. U kunt deze opslag voor veel doeleinden gebruiken, waaronder het opslaan van foto’s, maar het is misschien het beste om een ​​back-up van uw apparaten te maken. Als u ooit uw iCloud-wachtwoord vergeet, kunt u het herstellen. Elke keer dat u uw iPhone of iPad op een stopcontact of een computer aansluit, probeert de iPad standaard een back-up te maken naar iCloud. U kunt ook handmatig een back-up starten door de app Instellingen te openen en te navigeren naar iCloud > Back-up > Nu backuppen. U kunt herstellen vanaf een back-up door de procedure te volgen om uw iPad terug te zetten naar de fabrieksinstellingen en vervolgens te kiezen voor herstel vanaf de back-up tijdens het installatieproces van de iPad. Als u upgradet naar een nieuwe iPad, kunt u er ook voor kiezen om te herstellen vanaf een back-up, waardoor het upgradeproces naadloos verloopt.

Vind mijn apparaat

Een andere belangrijke iCloud-functie is de Find My iPhone/iPad/MacBook-service. U kunt dit niet alleen gebruiken om de locatie van uw apparaat op te sporen, u kunt het ook gebruiken om de iPad te vergrendelen als deze verloren is gegaan of om deze op afstand terug te zetten naar de fabrieksinstellingen, waardoor alle gegevens worden gewist. Hoewel het volgen van uw iPad waar deze ook naartoe gaat, eng kan lijken, combineert het ook met het plaatsen van een toegangscode op uw iPad om het behoorlijk veilig te maken.

iCloud-schijf

De cloudopslagoplossing van Apple is niet zo soepel als Dropbox, maar sluit goed aan bij de iPad, iPhone en Macs. Je hebt ook toegang tot iCloud Drive vanuit Windows, zodat je niet opgesloten zit in het ecosysteem van Apple. iCloud Drive is een service waarmee apps documenten op internet kunnen opslaan, zodat u vanaf meerdere apparaten toegang hebt tot die bestanden. U kunt bijvoorbeeld een Numbers-spreadsheet op uw iPad maken en deze vervolgens openen vanaf uw iPhone, deze op uw Mac openen om wijzigingen aan te brengen en zelfs uw Windows-pc gebruiken om deze aan te passen door u aan te melden bij iCloud.com.

iCloud-fotobibliotheek, gedeelde fotoalbums en Mijn fotostream

Mijn fotostream is een service die elke gemaakte foto naar de cloud uploadt en downloadt naar elk ander apparaat dat is aangemeld voor Mijn fotostream. Misschien wilt u echter niet dat elke foto naar internet wordt geüpload. Als je een foto maakt van een product in een winkel zodat je de merknaam of het modelnummer kunt onthouden, zal die foto zijn weg vinden naar elk ander apparaat. Toch kan de functie levensreddend zijn voor diegenen die willen dat de foto’s die op hun iPhone zijn gemaakt, zonder enig werk naar hun iPad worden overgebracht. Helaas verdwijnen Mijn fotostream-foto’s na 30 dagen en kunnen er maximaal 1000 foto’s tegelijk in. iCloud-fotobibliotheek is de nieuwe versie van Photo Stream. Het grote verschil is dat het de foto’s permanent naar iCloud uploadt, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over het maximale aantal foto’s. U kunt ook de volledige afbeelding uploaden of een geoptimaliseerde versie die minder opslagruimte in beslag neemt. Helaas maakt iCloud-fotobibliotheek geen deel uit van iCloud Drive. Apple heeft besloten om de foto’s gescheiden te houden en hoewel ze adverteren dat de foto’s gemakkelijk toegankelijk zijn op je Mac of Windows-pc, is de daadwerkelijke bruikbaarheid slecht. Maar als service is iCloud-fotobibliotheek nog steeds nuttig, zelfs als Apple het idee van cloudgebaseerde foto’s nog niet helemaal heeft begrepen.

Contacten, agenda’s, herinneringen, notities en meer

Veel van de basis-apps die bij de iPad worden geleverd, kunnen iCloud gebruiken om tussen apparaten te synchroniseren. Dus als u toegang wilt tot notities vanaf uw iPad en uw iPhone, kunt u eenvoudig Notities inschakelen in het iCloud-gedeelte van de instellingen van uw iPad. Evenzo, als u Herinneringen inschakelt, kunt u Siri gebruiken om een ​​herinnering in te stellen op uw iPhone en deze zal ook op uw iPad verschijnen.

Apple Music

Apple Music is het antwoord van Apple op Spotify, een op abonnementen gebaseerde service waarmee je een ongelooflijk grote selectie muziek kunt streamen. Deze muziekservice is een geweldige manier om te besparen op het kopen van nummers. Je kunt zelfs nummers downloaden van Apple Music, zodat je kunt luisteren als je niet verbonden bent met internet, en je kunt je bibliotheek in afspeellijsten organiseren.