Skip to content

Wat is Li-Fi?

6 de augustus de 2021
GettyImages 688002814 5c65b0a346e0fb0001cec21e

Stel je voor dat je een film downloadt van een gloeilamp. Met light fidelity-technologie, (Li-Fi) een soort draadloze technologie, kunt u precies dat doen. Li-Fi gebruikt zowel het infrarood- als het zichtbare lichtspectrum om datacommunicatie met hoge snelheid te leveren. In tegenstelling tot wifi, dat radiosignalen gebruikt om informatie te verzenden, gebruikt Li-Fi een netwerk van light-emitting diodes (LED-lampen) om gegevens te verzenden. Hoewel Li-Fi misschien ongebruikelijk en zeldzaam klinkt, gebruikt u al Li-Fi-technologie wanneer u op de afstandsbediening van uw televisie klikt. De term Li-Fi werd voor het eerst gebruikt door professor Harald Haas van de Universiteit van Edinburgh in 2011 tijdens TEDGlobal, toen hij vroeg: “Wat als elke gloeilamp ter wereld ook gegevens zou kunnen verzenden?” Hij legde uit hoe het flikkeren van het licht van een enkele LED op een efficiënte en veilige manier veel meer gegevens kan verzenden dan een zendmast. Haas richtte vervolgens een bedrijf op om de Li-Fi-technologie te ontwikkelen, pureLifi genaamd, om een ​​plug-and-play-systeem te creëren dat werkt met USB-apparaten. Led-lampen die in een Li-Fi-netwerk worden gebruikt, bevatten een chip, een signaalverwerkingstechnologie, die ervoor zorgt dat het licht flikkert, vergelijkbaar met een stroboscoop. Dit constante snelle dimmen, dat niet waarneembaar is voor het menselijk oog, wordt gebruikt om een ​​elektrisch signaal door de Li-Fi-ontvanger te creëren om gegevens te verzenden. LED-lampen zijn bij uitstek geschikt voor Li-Fi, omdat LED’s, in tegenstelling tot fluorescentie- en gloeilampen, de hoge intensiteit hebben die nodig is om zeer hoge datasnelheden te bereiken.

Hoe zit het met 5G?

5G is de naam die wordt gegeven aan de nieuwste reeks mobiele mobiele verbindingen, die steeds betere prestatiesnelheden geeft dan de 4G (LTE/WiMax), 3G (UMTS) en 2G (GSM)-systemen. Draadloze 5G-apparaten verzenden gegevens via radiogolven met een lokale antenne-array en een geautomatiseerde transceiver met laag vermogen. De lokale antennes zijn met een hoge bandbreedte verbonden met het telefoonnetwerk en internet. 5G is 100 keer sneller dan 4G. Deze prestatieverbetering wordt bereikt door gebruik te maken van hogere onzichtbare radiogolven. Daarentegen gebruikten 4G-, 3G- en 2G-netwerken lagere frequenties in de microgolfband. In tegenstelling tot 5G en eerdere netwerken, gebruikt Li-Fi radiogolven in het zichtbare spectrum, die veel sneller zijn en veel meer bandbreedte hebben.

Hoe krachtig is Li-Fi-technologie?

Li-Fi verzendt gegevens met 1 GB per seconde, wat tot 100 keer sneller is dan conventionele wifi. Door gebruik te maken van het infrarood- en zichtbaar lichtspectrum is Li-Fi ongeveer 2600 keer zo groot als het gehele radiofrequentiespectrum van 300 GHz. Wi-Fi heeft daarentegen een beperkt aantal beschikbare radiofrequentiebanden. Dit is belangrijk omdat huizen en bedrijven draadloze gadgets kopen en vertrouwen op Internet of Things (IoT)-technologie. Deze toename van de vraag maakt het veel moeilijker om gegevens over het beperkte aantal banden te verplaatsen. Sommige bronnen zeggen dat er in 2020 meer dan 50 miljard apparaten zullen zijn die altijd verbonden zouden zijn met de rest van de wereld. Dit wordt nog verergerd door het feit dat 5G een grote hoeveelheid radiospectrum vereist. Door een deel van deze vraag naar Li-Fi te verplaatsen, komt er meer radiospectrum vrij om ons groeiende internetverkeer aan te kunnen.

Hoe werkt Li-Fi?

Met een Li-Fi-verwerkingschip wordt een LED-lamp een netwerktoegangspunt. Een binaire datastroom wordt vanaf het internet of de server via een high-speed medium via een router naar de lampen gevoerd. De LED-routers moduleren vervolgens de output om de gegevens in het licht in te bedden. Uw apparaat heeft een lichtgevoelige ontvanger of een dongle nodig die op een USB-poort kan worden aangesloten om toegang te krijgen tot Li-Fi.

Li-Fi overwint beveiligingsproblemen die vaak voorkomen bij draadloze Wi-Fi-verbindingen

Licht kan worden vastgezet in een fysieke ruimte. Net zoals de afstandsbediening van je tv niet door muren kan dringen, wordt het bereik van Li-Fi beperkt door muren, vloeren en andere fysieke barrières. Gegevens kunnen niet worden onderschept zonder een duidelijke zichtlijn, waardoor het voor hackers moeilijker wordt om op uw internet te komen. Dit beperkte bereik maakt Li-Fi bij uitstek geschikt voor gevoelige toepassingen, zoals het leger en de gezondheidszorg.

Het lichtspectrum binnen het elektromagnetische spectrum.

Li-Fi elimineert interferentie

Meerdere gebruikers kunnen dezelfde Li-Fi-bandbreedte gebruiken zonder interferentie, aangezien Li-Fi absoluut geen elektromagnetische interferentie biedt. Dit maakt het mogelijk om internetconnectiviteit te hebben in gebieden waar wifi gevaarlijk is, waardoor het geschikt is voor chemische of nucleaire installaties. Li-Fi kan internettoegang bieden in gebieden waar radiogolven niet kunnen komen, zoals in metro’s, onder water en in vliegtuigen.

Li-Fi-technologie vereist constante toegang tot lichtbron

De lichten moeten aan zijn om Li-Fi te laten werken. Li-Fi vereist een duidelijke zichtlijn, net als de afstandsbediening van uw tv. Uw apparaat heeft altijd een duidelijk pad nodig met de Li-Fi-zender, wat het moeilijk kan maken wanneer u onderweg bent met uw mobiele apparaat.

Hardwarevereisten zullen een verstoring van de gloeilampenmarkt vereisen

Fabrikanten van gloeilampen moeten ervan overtuigd zijn dat het toevoegen van de extra schakelingen aan hun LED-lampen om het flikkeren mogelijk te maken de extra kosten waard zal zijn. Daarnaast zijn voor een Li-Fi-netwerk internetkabels nodig naar de led-verlichtingsarmaturen die deel uitmaken van het netwerk.