Skip to content

Wat is lossless audiocompressie?

24 de juni de 2021
GettyImages 496278844 5c75a26b46e0fb0001edc718

Je zou kunnen denken dat het woord “lossless” wordt gebruikt voor audioformaten die geen gebruik maken van ieder compressie. Zelfs lossless audioformaten gebruiken echter compressie om de bestandsgrootte tot een redelijk niveau te beperken. Lossless-indelingen gebruiken compressie-algoritmen die audiogegevens behouden, zodat de audio precies hetzelfde is als de originele bron. Dit in tegenstelling tot audioformaten met verlies, zoals AAC, MP3 en WMA, die audio comprimeren met behulp van algoritmen die gegevens weggooien. Audiobestanden bestaan ​​uit geluiden en stiltes. Lossless-formaten kunnen de stiltes comprimeren tot bijna nul ruimte terwijl alle geluidsgegevens behouden blijven.

Welke lossless-formaten worden gebruikt voor digitale muziek?

Voorbeelden van populaire lossless formaten die worden gebruikt voor het opslaan van muziek zijn:

  • FLAC
  • WAV
  • ALAC
  • WMA Lossless

Lossless-indelingen en muziekkwaliteit

Als u een muzieknummer downloadt in een verliesvrije indeling van een HD-muziekservice, verwacht dan geluid van hoge kwaliteit. Aan de andere kant, als je muziekcassettes van lage kwaliteit converteert door ze te digitaliseren met een verliesvrij audioformaat, zal de kwaliteit van de audio niet verbeteren.

Kun je van verliesgevend naar verliesloos converteren?

Het is nooit een goed idee om van lossy naar lossless te converteren. Een nummer dat al is gecomprimeerd met een lossy-indeling, zal altijd zo zijn. Als u het omzet naar een verliesvrij formaat, krijgt u alleen verspilde opslagruimte op uw harde schijf of mobiele apparaat. Met deze methode kun je de kwaliteit van een nummer met verlies niet verbeteren.

Voordelen van het gebruik van een verliesvrij audioformaat

Het gebruik van een lossy-indeling zoals MP3 is nog steeds de meest gebruikelijke methode waarmee mensen hun muziekcollecties opslaan. Er zijn echter duidelijke voordelen aan het bouwen van een verliesvrije muziekbibliotheek.

Perfecte muziek-cd-back-ups

Rippen naar verliesvrije audiobestanden geeft u een exacte bit-voor-bit kopie van de originele muziek-cd. Dit betekent dat welke audioformaten er in de toekomst ook uitkomen, je altijd een perfecte kopie van het origineel hebt.

Herstellen van verlies of schade

Door uw muziek in een verliesvrij formaat te hebben, kunt u een beschadigde of verloren originele cd herstellen op een lege cd.

Converteren naar elk formaat

Als muziek een verliesvrije indeling heeft, converteert u deze naar ieder formaat en bereik de hoogste kwaliteit dat formaat kan ondersteunen.

Nadelen van het opslaan van uw muziek in een verliesvrij formaat

Niet zo compatibel

Vergeleken met formaten zoals MP3, worden lossless formaten niet zo goed ondersteund op hardware-apparaten zoals smartphones en tablets.

Meer opslagruimte nodig

Lossless audiobestanden hebben doorgaans meer opslagruimte nodig dan lossily gecodeerde bestanden.

Laatste gedachten

Houd rekening met compromissen en compatibiliteitsproblemen bij het selecteren van een bestandsindeling voor uw audiobestanden. Weeg de voor- en nadelen van het gebruik van een lossless formaat af en maak de beste keuze voor uw situatie.