Skip to content

Wat is microbloggen?

13 de augustus de 2021
GettyImages 480985263 56a9ff523df78cf772abf7a7

Microblogging is een combinatie van bloggen en instant messaging waarmee gebruikers korte berichten kunnen maken die online kunnen worden gepost en gedeeld met een publiek. Sociale platforms zoals Twitter zijn extreem populaire vormen van dit nieuwe type bloggen geworden, vooral op het mobiele web – waardoor het veel handiger is om met mensen te communiceren in vergelijking met de dagen dat browsen en interactie op de desktop de norm was. Deze korte berichten kunnen de vorm hebben van verschillende inhoudsindelingen, waaronder tekst, afbeeldingen, video, audio en hyperlinks. De trend ontwikkelde zich rond het latere einde van het Web 2.0-tijdperk nadat sociale media en traditioneel bloggen samensmolten om een ​​manier te creëren die gemakkelijker en sneller was om online met mensen te communiceren en hen tegelijkertijd op de hoogte te houden van relevante, deelbare informatie.

Populaire voorbeelden van microblogplatforms

Je gebruikt misschien al een microblogging-website zonder het te weten. Het blijkt dat korte maar frequente sociale berichten online zijn precies wat de meeste mensen willen, aangezien zovelen van ons op het web surfen vanaf onze mobiele apparaten wanneer we onderweg zijn en onze aandachtsspanne korter is dan ooit.

Twitter

Twitter is een van de oudste en meest bekende sociale platforms die onder de categorie “microblogging” moet worden geplaatst. Hoewel de limiet van 280 tekens nog steeds bestaat, kun je nu naast gewone tekst ook video’s, links naar artikelen, foto’s, GIF’s, geluidsclips en meer delen via Twitter Cards.

Tumblr

Tumblr haalt inspiratie uit Twitter, maar heeft minder beperkingen en meer functies. Je kunt zeker een lang blogbericht plaatsen als je wilt, maar de meeste gebruikers vinden het leuk om heel veel individuele berichten met visuele inhoud zoals fotosets en GIF’s te plaatsen.

Instagram

Instagram is als een fotodagboek voor waar je ook gaat. In plaats van meerdere foto’s naar een album te uploaden, zoals we dat vroeger deden via het desktopweb op Facebook of Flickr, kun je met Instagram één foto tegelijk posten om te laten zien waar je bent en wat je doet.

De voordelen van microbloggen versus traditioneel bloggen

Waarom zou iemand willen beginnen met posten op een microblogging-site? Als je aarzelde om op een site als Twitter of Tumblr te springen, zijn hier een paar redenen om te overwegen ze te proberen.

Minder tijd besteed aan het ontwikkelen van inhoud

Het kost tijd om inhoud te schrijven of samen te stellen voor een lange blogpost. Met microblogging daarentegen kun je iets nieuws posten dat maar een paar seconden duurt om te schrijven of te ontwikkelen.

Minder tijd besteed aan het consumeren van afzonderlijke stukjes inhoud

Omdat microblogging zo’n populaire vorm van sociale media en informatieconsumptie op mobiele apparaten is, is het de moeite waard om snel de essentie van het bericht in een kort, direct to the point-formaat te krijgen zonder iets te hoeven lezen of bekijken dat te veel tijd kost .

De kans op frequentere berichten

Traditioneel bloggen omvat langere maar minder frequente berichten, terwijl microblogging het tegenovergestelde omvat (kortere en frequentere berichten). Omdat je zoveel tijd bespaart door je te concentreren op het plaatsen van korte stukjes, kun je het je veroorloven om vaker te posten.

Een eenvoudigere manier om dringende of tijdgevoelige informatie te delen

De meeste microblogplatforms zijn ontworpen om gemakkelijk en snel te gebruiken. Met een simpele tweet, Instagram-foto of Tumblr-bericht kun je iedereen op de hoogte houden van wat er op dit moment in je leven (of zelfs in het nieuws) gebeurt.

Een eenvoudigere, directere manier om met volgers te communiceren

Behalve dat je beter kunt communiceren met frequentere en kortere berichten, kun je ook microblogging-platforms gebruiken om gemakkelijk meer interactie aan te moedigen en te vergemakkelijken door te reageren, tweeten, rebloggen, leuk vinden en meer.

Mobiel gemak

Last but not least zou microblogging niet zo’n groot probleem zijn als nu zonder de groeiende trend naar mobiel surfen op het web. Het is te moeilijk om lange blogposts op een smartphone of tablet te schrijven, te communiceren en te consumeren. Daarom gaat microblogging hand in hand met deze nieuwere vorm van surfen op het web.