Skip to content

Wat is Microsoft Word?

12 de augustus de 2021
ms word 5aa0180ceb97de0036612567

Microsoft Word is een tekstverwerkingsprogramma dat voor het eerst werd ontwikkeld door Microsoft in 1983. Sindsdien heeft Microsoft een overvloed aan bijgewerkte versies uitgebracht, elk met meer functies en betere technologie dan de vorige. De meest recente webversie van Microsoft Word is Microsoft 365, maar de softwareversie van Microsoft Office 2019 bevat Word 2019. Microsoft Word is opgenomen in alle Microsoft Office-toepassingssuites. De meest elementaire (en goedkoopste) suites bevatten ook Microsoft PowerPoint en Microsoft Excel. Er zijn extra suites die andere Office-programma’s bevatten, zoals Microsoft Outlook en Skype voor Bedrijven.

Microsoft Word nodig?

Als u alleen eenvoudige documenten wilt maken, bestaande uit alinea’s met opsommingstekens en genummerde lijsten met zeer weinig opmaak, hoeft u geen Microsoft Word aan te schaffen. U kunt de WordPad-toepassing gebruiken die bij Windows 7, Windows 8.1 en Windows 10 wordt geleverd. Als u echter meer wilt doen, heeft u een krachtiger tekstverwerkingsprogramma nodig. Met Microsoft Word kunt u kiezen uit een groot aantal vooraf geconfigureerde stijlen en ontwerpen, waarmee u op een eenvoudige manier lange documenten kunt opmaken met slechts één klik. U kunt ook afbeeldingen en video’s van uw computer en internet invoegen, vormen tekenen en allerlei soorten grafieken invoegen. Als u een boek schrijft of een brochure maakt, wat u niet (of helemaal niet) kunt doen in WordPad of een toepassing zoals Abiword, kunt u de functies in Microsoft Word gebruiken om marges en tabbladen in te stellen, pagina-einden in te voegen, maak kolommen en configureer zelfs de afstand tussen regels. Er zijn ook functies waarmee u met één klik een inhoudsopgave kunt maken. U kunt ook voetnoten invoegen, evenals kop- en voetteksten. Er zijn opties om bibliografieën, bijschriften, een tabel met figuren en zelfs kruisverwijzingen te maken. Als een van deze dingen klinkt als wat je zou willen doen met je volgende schrijfproject, dan heb je Microsoft Word nodig.

Heb je Microsoft Word?

Mogelijk hebt u al een versie van Microsoft Word op uw computer, tablet of zelfs uw telefoon. Voordat u een aankoop doet, moet u dit weten. Om te zien of u Microsoft Word op uw Windows-apparaat hebt geïnstalleerd:

 1. Van de Zoekvenster op de taakbalk (Windows 10), de Start scherm (Windows 8.1), of vanaf de Zoekvenster in het menu Start (Windows 7), typ msinfo32 en druk op Enter.

 2. Klik de + teken naast Software-omgeving.

 3. Klik op Programmagroepen.

 4. Kijken voor een Microsoft Office-vermelding.

Om erachter te komen of u een versie van Word op uw Mac, zoek het op in de Vinder zijbalk, onder Toepassingen.

Waar Microsoft Word te downloaden

Als je zeker weet dat je nog geen Microsoft Office-suite hebt, kun je de nieuwste versie van Microsoft Word krijgen met Microsoft 365. Microsoft 365 is echter een abonnement, iets waarvoor je maandelijks betaalt. Als u niet geïnteresseerd bent in maandelijks betalen, overweeg dan om Office direct aan te schaffen. U kunt alle beschikbare edities en suites vergelijken en kopen in de Microsoft Store. Als je echter wilt wachten, kun je Microsoft Word 2019 in de tweede helft van 2018 krijgen door de Microsoft Office 2019-suite te kopen. Sommige werkgevers, hogescholen en universiteiten bieden Microsoft 365 gratis aan voor hun werknemers en studenten.

De geschiedenis van Microsoft Word

In de loop der jaren zijn er veel versies van de Microsoft Office-suite geweest. De meeste van deze versies kwamen met goedkopere suites die alleen de meest elementaire apps bevatten (vaak Word, PowerPoint en Excel), tot duurdere suites die enkele of alle bevatten (Word, PowerPoint, Excel, Outlook, OneNote, SharePoint , Exchange, Skype en meer). Deze suite-edities hadden namen als ‘Thuis en student’ of ‘Persoonlijk’ of ‘Professioneel’. Er zijn te veel combinaties om hier op te noemen, maar het is belangrijk om op te merken dat Word wordt meegeleverd met elke suite die u kunt kopen. Dit zijn de recente Microsoft Office-suites die ook Word bevatten:

 • Microsoft Word 365) is beschikbaar en wordt regelmatig bijgewerkt in Microsoft 365
 • Word Online is een gratis beperkte versie.
 • Word 2019 is beschikbaar in Office 2019
 • Word 2016 is beschikbaar in Office 2016
 • Word 2013 was beschikbaar in Office 2013
 • Word 2010 was beschikbaar in Office 2010
 • Word 2007 werd meegeleverd met Office 2007
 • Word 2003 werd meegeleverd met Office 2003
 • Word 2002 is opgenomen in Office XP

Natuurlijk bestaat Microsoft Word in een of andere vorm sinds het begin van de jaren tachtig en heeft het versies voor de meeste platforms gehad (zelfs van voordat Microsoft Windows bestond). FAQ

 • Wat kan ik doen als Microsoft Word niet reageert?

  Een beschadigd bestand of incompatibele invoegtoepassing kan ertoe leiden dat Word niet meer reageert. U kunt het oplossen door Word opnieuw op te starten in de veilige modus en invoegtoepassingen uit te schakelen. Een andere optie is om naar Instellingen in Windows > Apps en functies > Microsoft Office (of Microsoft 365) > Aanpassen en volg de stappen om Office-toepassingen te herstellen.

 • Wat kan ik doen als Microsoft Word niet reageert en ik mijn document niet heb opgeslagen?

  Om een ​​niet-opgeslagen document te herstellen, sluit u Word en start u het opnieuw op, ga naar Bestand > Documenten beheren > Niet-opgeslagen documenten herstellen. Open het document als het wordt vermeld. Als het niet in de lijst staat, ga dan naar Bestand > Open > Bladeren en zoek naar een back-up van het bestand.

 • Wat doet een macro in Microsoft Word?

  Een Word-macro legt een reeks opdrachten vast die u kunt spelen om veelvoorkomende procedures te automatiseren, zoals opmaak, tabellen invoegen of watermerken toevoegen. Om een ​​macro te maken of toe te voegen in Word, ga naar Weergave > Macro’s > Macro’s bekijken > Macro’s in > Woordcommando’s.

 • Hoe controleer ik het niveau van mijn schrijven in Microsoft Word?

  Ga in een Word-document naar Bestand > Opties > proofing. Selecteer Grammatica controleren met spelling en Toon leesbaarheidsstatistieken. Wanneer Word nu een spelling- en grammaticacontrole voltooit, wordt er een pop-upvenster weergegeven met informatie over het leesniveau van het document.