Skip to content

Wat is mini-LED?

3 de juli de 2021
TCL Q82X with quantum dots mini leds 1500 8e4016bae884420998dbacd31b1f48f9

LED-technologie zorgt voor achtergrondverlichting voor lcd-tv’s en pc-monitoren. Niet alle LED’s die in die toepassingen worden gebruikt, zijn echter hetzelfde. Mini LED, die soms sub-millimeter light-emitting diode wordt genoemd, valt precies tussen Micro LED en standaard LED-technologieën. Hier leest u hoe Mini LED werkt en hoe het zich verhoudt tot Micro LED en standaard LED.

Mini-LED versus standaard-LED

Mini-LED’s werken op dezelfde manier als de LED’s die worden gebruikt in LED-tv’s, QLED-tv’s en de meeste pc-monitoren, maar zijn veel kleiner. Led-tv’s zijn lcd-tv’s die leds gebruiken als achtergrondverlichting. QLED-tv’s zijn lcd-tv’s die een LED-achtergrondverlichtingssysteem combineren met Quantum Dots. De LED’s van standaardformaat die worden gebruikt in lcd-tv’s en pc-monitoren zijn ongeveer 1.000 micron (0,04 inch) groot. Mini-LED’s meten ongeveer 200 micron (0,02 inch). Het kleinere formaat van de Mini LED’s betekent dat er enkele duizenden op een paneel met achtergrondverlichting kunnen worden geplaatst (afhankelijk van de schermgrootte van de tv) in plaats van tientallen of honderden LED’s van standaardformaat. Net als LED’s van standaardformaat bevatten mini-LED’s echter geen beeldinhoud. Mini-LED’s sturen licht door LCD-chips (pixels) die de beeldinformatie bevatten. Nadat het licht door LCD-chips is gegaan, wordt kleur toegevoegd aan een laag rode, groene en blauwe filters voordat het het schermoppervlak bereikt. Naar keuze van de fabrikant kunnen LED’s of Mini-LED’s in kleine groepjes (dimzones) synchroon met de beeldinformatie helderder of gedimd worden (een proces dat local dimming wordt genoemd). In wat randverlichting wordt genoemd, bevatten sommige lcd-tv’s LED’s langs een of meer schermranden. Directe verlichting of full-array achtergrondverlichting betekent dat een tv LED’s bevat die achter de LCD-schermlaag zijn geplaatst. Wanneer full-array LED’s in zones worden geplaatst en gedimd, wordt dit full array met local dimming (FALD) genoemd.

Hoe lokaal dimmen en dimzones werken

Lokaal dimmen bepaalt hoe zelfs zwart-witniveaus over het schermoppervlak worden weergegeven wanneer LED’s als lichtbron worden gebruikt. Als LED’s altijd aan blijven en niet gedimd zijn, lijken zwartniveaus meer op donkergrijs. Het resultaat is een smal contrast en kleurbereik. Als de LED’s echter worden verlicht en gedimd volgens de licht- en donkereigenschappen van de beeldinhoud, zullen objecten die donker zouden moeten zijn er donkerder uitzien. Gebieden die wit zouden moeten zijn, zullen er witter uitzien. Dit helpt ook om het kleurbereik uit te breiden.

De full-array LED- en actieve LED-zones van een Vizio TV.

De precisie waarmee dit kan worden bereikt, is het resultaat van het groeperen van een of meer LED’s in een zone. Wanneer meer zones op een bepaald moment onafhankelijk van elkaar kunnen worden gedimd, kunnen afbeeldingen met meerdere objecten die in verschillende delen van het scherm worden weergegeven, naar behoefte helderder of donkerder worden gemaakt.

Het belang van mini-LED’s

Mini-LED’s zijn belangrijk voor tv-kijkers omdat ze precisie toevoegen aan het lokale dimproces.

TCL Mini LED-kaart met lokale dimtypes voor LCD-panelen en LED-achtergrondverlichting

Andere technische verbeteringen, zoals 4K en HDR, 8K en een uitgebreid kleurengamma, creëren meer controleerbare dimzones. Dankzij deze factoren kunnen Mini-LED’s afbeeldingen er nog realistischer uit laten zien met licht en schaduw over alle objecten. Omdat licht en schaduw ook de kleur beïnvloeden, bieden mini-LED’s een nauwkeurigere kleurintensiteit in zowel lichte als donkere delen van een afbeelding.

Mini-LED versus Micro-LED

Terwijl Mini-LED’s extreem klein zijn (de microscopische afmetingen naderen), is Micro-LED een nog kleinere LED-oplossing. Micro-LED’s zijn veel kleiner dan mini-LED’s (100 micron/0,004 inch of minder) en hebben een grotere rol.

LED, Mini LED, Micro LED Maatvergelijking:

Bij gebruik voor tv- of andere videoweergavetoepassingen zijn Micro-LED’s meer dan gloeilampen van microscopisch formaat. Elke Micro LED produceert het licht, geeft het beeld weer en voegt kleur toe zonder dat er LCD-chips, extra kleurfilters of lagen nodig zijn. Een Micro LED-pixel bestaat uit rode, groene en blauwe subpixels. Micro-LED’s kunnen afzonderlijk of in groepen worden verlicht of gedimd en kunnen snel worden in- of uitgeschakeld. Micro-LED’s komen nauw overeen met de prestaties van de OLED-technologie die wordt gebruikt in geselecteerde tv’s die op de markt worden gebracht door LG, Sony, Panasonic en meer. Micro-LED’s zijn duurder om te maken dan LED’s of Mini-LED’s. Als gevolg hiervan worden Micro-LED’s momenteel toegepast in high-end toepassingen, zoals zelfverlichtende homevideomuren, bioscoopschermen in geselecteerde theaters en digital signage.

Het komt neer op

Mini-LED wordt gezien als een verbetering ten opzichte van de standaard-LED’s die worden gebruikt in tv’s en pc-monitoren. Het is een meer betaalbare prestatie-oplossing dan tv’s en monitoren met Micro LED- of OLED-technologie. Verschillende tv-makers bieden tv’s met mini-led-achtergrondverlichting, waaronder TCL, Acer en Asus.