Skip to content

Wat is mobiele marketing?

31 de juli de 2021
MobileMarketingLedePhoto Photobyrawpixel.comfromPexels e2ba91cac07c4a7f9b463a68da64770d

Adverteren en marketing gebeuren niet alleen meer via tijdschriftadvertenties of televisiecommercials. De uitvinding van smartphones en andere mobiele apparaten heeft mobiele marketing gecreëerd, nog een andere manier voor bedrijven om u te bereiken met meer advertenties en promotiecampagnes die zijn ontworpen om u meer van hun goederen en diensten te verkopen.

Wat is mobiele marketing?

In wezen is mobiele marketing een digitale marketingstrategie die door bedrijven wordt gebruikt om huidige en potentiële klanten te bereiken en hen te overtuigen hun producten of diensten te kopen. Wat deze vorm van marketing ‘mobiel’ maakt, is het feit dat de advertenties of promoties van mobiele marketingbedrijven via hun smartphones en tablets aan consumenten worden gedistribueerd.

Hoe mobiele marketingbedrijven u bereiken: digitale marketingkanalen

Digitale marketingkanalen zijn de belangrijkste manieren waarop marketingbedrijven en andere bedrijven consumenten proberen te bereiken met hun advertenties en promoties. Hier zijn enkele van de meest gebruikte digitale marketingkanalen in mobiele marketing:

  • Mobiele websites: Bedrijven, met name online retailers, werken aan de ontwikkeling van mobielvriendelijke websites om potentiële consumenten te verleiden producten te kopen met hun mobiele apparaten.
  • E-mailadvertenties: Aangezien veel mensen hun e-mail op hun telefoon checken, is het steeds belangrijker geworden dat die promoties per e-mail worden geoptimaliseerd voor mobiele schermen.
  • QR-codes en NFC-tags: Met deze vorm van marketing kunnen geïnteresseerde klanten de QR-codescanner of NFC-technologie van hun telefoon gebruiken om QR-codes of NFC-tags te scannen die zijn verwerkt in advertenties zoals filmposters. Klanten kunnen een code of tag scannen om meer informatie over een product of dienst te krijgen.
  • Sms-marketing (tekstberichten): Sommige bedrijven moedigen hun klanten aan zich aan te melden voor sms-waarschuwingen om hen op de hoogte te stellen van aanstaande verkopen, kortingsbonnen of andere productgerelateerde promoties.
  • Mobiele apps: Veel bedrijven, met name retailers, hebben hun eigen mobiele apps ontwikkeld waarmee klanten gemakkelijk goederen vanaf hun mobiele apparaten kunnen kopen en ook advertenties en kortingsbonnen kunnen weergeven om klanten over te halen meer te kopen.
  • Locatiegebaseerde marketing: Deze vorm van marketing houdt in dat mobiele advertenties worden weergegeven op het mobiele apparaat van een consument op basis van hun huidige geografische locatie.
  • In-game mobiele marketing: dit zijn de advertenties die worden weergegeven terwijl u mobiele games op uw telefoon speelt.

Waar de mobiele marketinggegevens vandaan komen

Mobiele marketingbedrijven verzamelen en gebruiken gegevens over u om gepersonaliseerde, gerichte marketingcampagnes te creëren. Volgens Business Insider komen deze gegevens uit een paar hoofdbronnen. Een deel ervan wordt gegenereerd door de apps op onze telefoon, maar de meeste gegevens zijn afkomstig van de locatiegegevens van uw telefoon en de gegevens die worden gegenereerd door uw sociale media-activiteit. Beide gegevensbronnen stellen marketingbedrijven in staat om “realtime hyperlokale gerichte advertenties te leveren”.

Waar je mobiele marketing hebt gezien

Als je een smartphone hebt, heb je ervaring met mobiele marketing, daar bestaat geen twijfel over. Hier zijn enkele voorbeelden van alledaagse mobiele marketing:

  • Mobiele apps voor koffieketens: De mobiele beloningsapps voor zowel Starbucks als Dunkin’ Donuts moedigen klanten aan om producten te kopen met de app en om drankbestellingen via de app te plaatsen. Beide bieden ook beloningen en kortingsbonnen om de app te blijven gebruiken.
  • Gemailde coupons met gemakkelijk te scannen barcodes: Retailers zoals Kohl’s en DSW sturen hun klanten vaak coupons per e-mail met mobielvriendelijke, gemakkelijk te scannen streepjescodes om klanten aan te moedigen de coupons in hun winkels te gebruiken.
  • Sms-coupons van winkels: Retailers zoals Bed Bath & Beyond moedigen klanten aan om zich aan te melden voor hun sms-coupons en waarschuwingen.

Mobiele marketing is tegenwoordig overal en mobiele marketingbedrijven worden alleen maar beter in het bereiken van u met hun advertenties. En je kunt niet echt ontsnappen aan deze advertenties zolang je een mobiel apparaat gebruikt.