Skip to content

Wat is OTT-service?

8 de augustus de 2021
family with grandparents doing facetime with ipad 547567075 5be04ea346e0fb00511c5186

OTT staat voor over-the-top en betekent ’toegevoegde waarde’. De meesten van ons hebben OTT-services gebruikt zonder het echt te beseffen. Simpel gezegd, OTT verwijst naar de service die u gebruikt via de netwerkdiensten van uw serviceprovider.

OTT-diensten

Hier is een voorbeeld om het concept beter te begrijpen: je hebt een 4G-data-abonnement bij een mobiele operator, waarvan je een smartphone hebt gekocht en waarmee je gsm-oproepen en sms-service hebt. Vervolgens gebruikt u Skype of een andere VoIP-service om goedkoper en gratis te bellen en te sms’en via het 4G-netwerk. Skype is een OTT-service.

Internet gebruiken zoals u dat wilt

De netwerkserviceprovider die wordt gebruikt voor een OTT-service heeft geen controle, geen rechten, geen verantwoordelijkheden en geen aanspraak op laatstgenoemde. De netwerkdrager vervoert alleen de IP-pakketten van bron naar bestemming. Ze kunnen op de hoogte zijn van de pakketten en hun inhoud, maar kunnen er niet veel aan doen, waardoor VoIP een alternatief is voor dure telefoongesprekken. In wezen betaalt de beller niet voor de vaste telefoonlijn, zoals bij traditionele telefonie het geval is, maar gebruikt hij het bestaande internet zonder vastlegging of huur. Smartphones hebben een revolutie teweeggebracht in OTT-diensten, namelijk spraak- en videodiensten via draadloze netwerken, aangezien deze apparaten multimedia- en geavanceerde communicatiefuncties hebben.

Gratis en goedkoop bellen en sms’en met VoIP

Onder de vele voordelen stelt VoIP communicators in staat om geld te besparen op oproepen en sms-berichten. Met de diensten kun je met je smartphone met het onderliggende netwerk gratis bellen en gratis sms’en.

Internet-tv

OTT is ook een vector geweest in de verspreiding van internet-tv, ook bekend als IPTV, de legale distributie van video’s en televisie-inhoud via internet. Deze video-OTT-services worden online verkregen van sites die aanhoudende en constante streaming video-inhoud aanbieden.

Wat gaan netwerkaanbieders doen?

Telecom heeft honderden miljoenen dollars aan inkomsten misgelopen aan VoIP OTT-operators, en dit is exclusief video en andere OTT-diensten. Netwerkaanbieders zullen uiteraard reageren. We hebben in het verleden reacties gezien, met beperkingen opgelegd aan hun netwerken. Toen de iPhone van Apple werd uitgebracht, legde AT&T bijvoorbeeld een beperking op aan VoIP-diensten via zijn 3G-netwerk. Na druk van gebruikers en de FCC hebben ze de beperking uiteindelijk opgeheven. Gelukkig zien we nu niet veel van die beperkingen. De telco’s hebben zich gerealiseerd dat ze die strijd niet kunnen aangaan en dat ze zich misschien tevreden moeten stellen met de vruchten van het aanbieden van goede 3G- en 4G-connectiviteit voor gebruikers die OTT-diensten gebruiken. Sommige netwerkserviceproviders hebben zelfs hun eigen OTT-dienst (wat niet echt OTT is, maar een alternatief daarvoor), met gunstige tarieven voor haar klanten. Nu zullen sommige gebruikers volledig buiten hun bereik gaan. Het zijn degenen die de OTT-services zullen gebruiken, zoals bellen, sms’en en video’s streamen – in een Wi-Fi-hotspot. Maak dus als gebruiker optimaal gebruik van OTT-services. U riskeert niets, aangezien de marktdynamiek suggereert dat het voor de consument alleen maar beter gaat worden.