Skip to content

Wat is “Out of Gamut” in Graphics?

11 de augustus de 2021
Gamut 58a719675f9b58a3c934fde4

De uitdrukking “buiten het gamma” verwijst naar een reeks kleuren die niet kunnen worden gereproduceerd binnen de CMYK-kleurruimte die wordt gebruikt voor commercieel drukwerk. Grafische software is ontworpen om tijdens het bewerkingsproces met afbeeldingen in de RGB-kleurruimte te werken.

“Buiten gamma”

De RGB-kleurruimte heeft een veel groter bereik van waarneembare kleuren dan CMYK, wat verklaart waarom RGB-kleuren de neiging hebben donkerder te worden wanneer ze naar CMYK worden verplaatst. Wanneer u een afbeelding afdrukt, moet deze worden gereproduceerd met inkten en deze inkten kunnen niet hetzelfde kleurenbereik reproduceren dat we met onze ogen kunnen zien, omdat de RGB-kleurruimte licht gebruikt, geen pigment, om de kleur te produceren. Omdat het kleurengamma dat met inkt kan worden gereproduceerd veel kleiner is dan wat we kunnen zien, wordt elke kleur die niet met inkt kan worden gereproduceerd ‘buiten het gamma’ genoemd. In grafische software ziet u vaak een waarschuwing buiten het kleurbereik wanneer u kleuren selecteert die zullen verschuiven wanneer een afbeelding wordt geconverteerd van de RGB-kleurruimte die in het bewerkingsproces wordt gebruikt, naar de CMYK-ruimte die wordt gebruikt voor commercieel drukwerk.

Een voorbeeld

De bovenstaande afbeelding geeft u een nogal grafische weergave van het begrip van het gamma. De buitenste doos heeft alle kleuren die de moderne mens kent, inclusief alle kleuren die we kunnen zien en die we niet kunnen zien, zoals ultraviolet en infrarood. De eerste cirkel zijn de 16 miljoen kleuren in het RGB-kleurenpalet en de binnenste cirkel zijn alle kleuren die door een drukpers kunnen worden gereproduceerd. Die stip in het midden is in alle opzichten een zwart gat. Als u van een hoek van de doos naar de stip gaat, worden kleuren in wezen donkerder. Ze worden lichter als je weggaat. Als u een kleur kiest in het RGB-gamma, heeft deze een equivalent in het CMYK-gamma, maar met een verschil. Als een kleur naar die stip toe beweegt, wordt deze donkerder.