Skip to content

Wat is overklokken? Moet u uw computer ooit overklokken?

21 de juni de 2021
GettyImages 894699266 5abe429c642dca0036f7be95

Veel mensen weten waarschijnlijk niet wat overklokken is, maar hebben de term mogelijk eerder gehoord. Ontdek wat het is en of het iets is dat u op uw computer moet proberen.

Wat is overklokken?

Om het in zijn eenvoudigste bewoordingen te zeggen, overklokken is het nemen van een computercomponent zoals een processor en draaien op een specificatie die hoger is dan de door de fabrikant beoordeelde. Met andere woorden, u kunt uw computer harder en sneller laten werken dan waarvoor hij is ontworpen als u hem overklokt. Bedrijven zoals Intel en AMD beoordelen elk onderdeel dat ze produceren voor specifieke snelheden. Ze testen de mogelijkheden van elk en certificeren het voor die bepaalde snelheid. De bedrijven onderschatten de meeste onderdelen om een ​​grotere betrouwbaarheid mogelijk te maken. Het overklokken van een onderdeel maakt gebruik van het resterende potentieel.

Waarom een ​​computer overklokken?

Het belangrijkste voordeel van overklokken is extra computerprestaties zonder de hogere kosten. De meeste mensen die hun systeem overklokken, willen ofwel proberen het snelst mogelijke desktopsysteem te produceren of hun computervermogen uitbreiden met een beperkt budget. In sommige gevallen kunnen gebruikers hun systeemprestaties met 25 procent of meer verbeteren. Iemand kan bijvoorbeeld iets kopen als een AMD 2500+ en, door zorgvuldig overklokken, eindigen met een processor die op dezelfde verwerkingskracht werkt als een AMD 3000+, maar tegen aanzienlijk lagere kosten. Gamers vinden het vaak leuk om hun computers te overklokken. Als dat je interesseert, lees dan Een GPU overklokken voor Epic Gaming. Er zijn nadelen aan het overklokken van een computersysteem. Het grootste nadeel van het overklokken van een computeronderdeel is dat u de garantie van de fabrikant ongeldig maakt omdat het niet binnen de nominale specificatie werkt. Het tot het uiterste drijven van overgeklokte componenten leidt meestal tot een kortere functionele levensduur of zelfs nog erger als het niet goed wordt gedaan, tot catastrofale schade. Om die reden zullen alle overklokgidsen op het internet een disclaimer hebben die individuen van deze feiten waarschuwt voordat ze je de stappen voor overklokken vertellen.

Bussnelheden en vermenigvuldigers

Alle CPU-processorsnelheden zijn gebaseerd op twee verschillende factoren: bussnelheid en multiplier. De bussnelheid is de kernklokcyclussnelheid die de processor communiceert met items zoals het geheugen en de chipset. Het wordt gewoonlijk beoordeeld in de MHz-beoordelingsschaal, verwijzend naar het aantal cycli per seconde waarop het draait. Het probleem is dat de busterm vaak wordt gebruikt voor verschillende aspecten van de computer en waarschijnlijk lager zal zijn dan de gebruiker verwacht. Een AMD XP 3200+ processor gebruikt bijvoorbeeld een 400 MHz DDR-geheugen, maar de processor gebruikt een 200 MHz frontside-bus die de kloksnelheid verdubbelt om 400 MHz DDR-geheugen te gebruiken. Evenzo heeft een Pentium 4 C-processor een 800 MHz frontside-bus, maar het is eigenlijk een quad-gepompte 200 MHz-bus. De vermenigvuldiger is het werkelijke aantal verwerkingscycli dat een CPU zal uitvoeren in een enkele klokcyclus van de bussnelheid. Een Pentium 4 2,4 GHz “B”-processor is dus gebaseerd op het volgende:

133 MHz x 18 vermenigvuldiger = 2394 MHz of 2,4 GHz

Bij het overklokken van een processor zijn dit de twee factoren die de prestaties kunnen beïnvloeden. Het verhogen van de bussnelheid heeft de grootste impact omdat het factoren zoals de geheugensnelheid (als het geheugen synchroon loopt) en de processorsnelheid verhoogt. De multiplier heeft een lagere impact dan de bussnelheid, maar kan moeilijker aan te passen zijn. Hier is een voorbeeld van drie AMD-processors:

CPU-model Vermenigvuldiger Bus snelheid CPU-kloksnelheid
Athlon XP 2500+ 11x 166 MHz 1,83 GHz
Athlon XP 2800+ 12,5x 166 MHz 2,08 GHz
Athlon XP 3000+ 13x 166 MHz 2,17 GHz
Athlon XP 3200+ 11x 200 MHz 2,20 GHz

Hier zijn twee voorbeelden van het overklokken van de XP2500+-processor om te zien wat de nominale kloksnelheid zou zijn door de bussnelheid of de vermenigvuldiger te wijzigen:

CPU-model Overklokfactor Vermenigvuldiger Bus snelheid CPU-klok
Athlon XP 2500+ Bus verhoging 11x (166 + 34) MHz 2,20 GHz
Athlon XP 2500 + Verhoging vermenigvuldiger (11+2)x 166 MHz 2,17 GHz

Omdat overklokken een probleem werd van sommige gewetenloze dealers die processors met een lagere rating overklokten en ze verkochten als duurdere processors, begonnen de fabrikanten hardwarevergrendelingen te implementeren om overklokken moeilijker te maken. De meest gebruikelijke methode is door middel van klokvergrendeling. De fabrikanten passen sporen op de chips aan om alleen met een specifieke vermenigvuldiger te werken. Een gebruiker kan deze bescherming omzeilen door de processor aan te passen, maar het is veel moeilijker.

De spanning beheren

Elk computeronderdeel heeft een specifieke spanning voor zijn werking. Tijdens het overklokproces kan het elektrische signaal verslechteren terwijl het door het circuit gaat. Als de degradatie voldoende is, kan het systeem instabiel worden. Bij het overklokken van de bus- of multipliersnelheden is de kans groter dat de signalen interferentie krijgen. Om dit tegen te gaan, kunt u de spanning naar de CPU-kern, het geheugen of de AGP-bus verhogen. Er zijn grenzen aan hoeveel meer een gebruiker kan toepassen op de processor. Als u te veel toepast, kunt u de circuits vernietigen. Meestal is dit geen probleem omdat de meeste moederborden de instelling beperken. Het meest voorkomende probleem is oververhitting. Hoe meer je levert, hoe hoger het thermisch vermogen van de processor.

Omgaan met warmte

Het grootste obstakel voor het overklokken van het computersysteem is oververhitting. De huidige snelle computersystemen produceren al een grote hoeveelheid warmte. Het overklokken van een computersysteem verergert deze problemen. Als gevolg hiervan moet iedereen die van plan is zijn computersysteem te overklokken, de vereisten voor hoogwaardige koeloplossingen begrijpen. De meest voorkomende vorm van koeling van een computersysteem is door middel van standaard luchtkoeling: CPU-koellichamen en ventilatoren, warmteverspreiders op het geheugen, ventilatoren op videokaarten en behuizingsventilatoren. Een goede luchtstroom en geschikte geleidende metalen zijn essentieel voor de prestaties van luchtkoeling. Grote koperen koellichamen hebben de neiging om beter te presteren, en extra ventilatoren om lucht in het systeem te trekken, helpen ook om de koeling te verbeteren. Naast luchtkoeling is er vloeistofkoeling en faseovergangskoeling. Deze systemen zijn veel complexer en duurder dan standaard pc-koeloplossingen, maar ze bieden hogere prestaties bij warmteafvoer en over het algemeen minder geluid. Goed gebouwde systemen kunnen de overklokker in staat stellen de prestaties van hun hardware tot het uiterste te drijven, maar de kosten kunnen uiteindelijk hoger uitvallen dan de processorkosten. Het andere nadeel is dat vloeistoffen door het systeem lopen die het risico kunnen lopen dat elektrische kortsluitingen de apparatuur beschadigen of vernietigen.

Overwegingen bij componenten

Er zijn veel factoren die van invloed zijn op het al dan niet overklokken van een computersysteem. De eerste en belangrijkste is een moederbord en chipset met een BIOS waarmee de gebruiker de instellingen kan wijzigen. Zonder deze mogelijkheid is het niet mogelijk om de bussnelheden of vermenigvuldigers te wijzigen om de prestaties te verhogen. De meeste in de handel verkrijgbare computersystemen van de grote fabrikanten hebben deze mogelijkheid niet. Degenen die geïnteresseerd zijn in overklokken, hebben de neiging om onderdelen te kopen en computers te bouwen. Naast de mogelijkheid van het moederbord om de CPU-instellingen aan te passen, moeten ook andere componenten de verhoogde snelheden aankunnen. Koop geheugen dat is geclassificeerd of getest voor hogere snelheden om de beste geheugenprestaties te behouden. Als u bijvoorbeeld een Athlon XP 2500+ frontside-bus wilt overklokken van 166 MHz naar 200 MHz, moet het systeem beschikken over PC3200- of DDR400-geheugen. De frontside bussnelheid regelt ook de andere interfaces in het computersysteem. De chipset gebruikt een verhouding om de snelheid van de frontside-bus te verlagen om overeen te komen met de interfaces. De drie primaire desktopinterfaces zijn AGP (66 MHz), PCI (33 MHz) en ISA (16 MHz). Wanneer de frontside-bus wordt aangepast, zullen deze bussen ook niet meer voldoen aan de specificaties, tenzij het chipset-BIOS toestaat dat de verhouding naar beneden wordt bijgesteld. Houd er rekening mee dat het wijzigen van de bussnelheid de stabiliteit van de andere componenten kan beïnvloeden. Natuurlijk kan het vergroten van deze bussystemen ook de prestaties ervan verbeteren, maar alleen als de onderdelen de snelheden aankunnen. De meeste uitbreidingskaarten zijn echter zeer beperkt in hun toleranties. Als overklokken nieuw voor u is, moet u niet meteen te ver gaan. Overklokken is een lastig proces met veel vallen en opstaan. Het is het beste om het systeem gedurende een langere periode grondig te testen in een belastende toepassing om er zeker van te zijn dat het systeem stabiel is op die snelheid. Ga op dat moment een beetje achteruit om wat hoofdruimte te geven voor een stabiel systeem dat minder kans heeft op schade aan de componenten. Meer van Lifewire

 • Radeon RX 6900 XT vloeibare editie

  AMD brengt Radeon RX 6900 XT vloeistofgekoelde GPU uit

 • Een close-up van twee stokken computer-RAM onder een zacht blauw licht

  De RAM-types die op hedendaagse computers draaien

 • Moederbordpoorten close-up

  Moederbordpoorten: wat ze zijn en hoe ze werken

 • Moederbord chipset onder een passieve heatsink.

  Moederbordstuurprogramma’s: wat ze zijn en hoe ze te identificeren

 • De compatibiliteit van RAM en moederbord controleren.

  Hoe u de compatibiliteit van RAM en moederbord kunt controleren

 • Nvidia GTX grafische kaart

  Een grafische kaart benchmarken Ben

 • Iemand die ingeblikte lucht gebruikt om zijn pc-behuizing schoon te maken

  11 beste manieren om uw computer koel te houden

 • Man die een computer bouwt

  De 7 beste processors van 2021

 • Stukjes RAM

  RAM overklokken

 • Klok, tijd, snelheid, deadline, fysieke druk

  Welke instellingen bevinden zich in het BIOS?

 • RAM met RGB-verlichting in een Windows 10-computer.

  13 manieren om meer RAM op uw laptop te krijgen

 • Drie soorten moederborden:

  Koopgids voor pc-moederborden

 • Corsair Vengeance-geheugen

  XMP inschakelen

 • Laptop geheugenmodules

  Kan uw computer nieuwer, sneller geheugen gebruiken?

 • Swiftech H140-X CPU-vloeistofkoelsysteem

  Wat is vloeistofkoeling?

 • grafische kaart

  De 4 beste grafische kaarten van 2021

reddingsdraad

Volg ons

 • Facebook

 • Over ons
 • Reclame maken
 • Privacybeleid
 • Cookie beleid
 • carrières
 • Redactionele richtlijnen
 • Contact
 • Gebruiksvoorwaarden
 • EU-privacy
 • Privacyverklaring Californië
 • TRUSTe

Uw privacyrechten

Lifewire en onze externe partners gebruiken cookies en verwerken persoonlijke gegevens zoals unieke identificatiegegevens op basis van uw toestemming om informatie op een apparaat op te slaan en/of te openen, gepersonaliseerde advertenties weer te geven en voor inhoudsmeting, doelgroepinzicht en productontwikkeling. Klik hieronder om uw toestemmingskeuzes voor Lifewire.com te wijzigen of in te trekken, inclusief uw recht om bezwaar te maken wanneer een legitiem belang wordt gebruikt. U kunt uw instellingen op elk moment bijwerken via de link “EU-privacy” onderaan elke pagina. Deze keuzes worden wereldwijd aan onze partners gesignaleerd en hebben geen invloed op de browsegegevens. Lijst met partners (leveranciers)

Wij en onze partners verwerken gegevens om:

Scan actief apparaatkenmerken voor identificatie. Gebruik nauwkeurige geolocatiegegevens. Informatie op een apparaat opslaan en/of openen. Selecteer gepersonaliseerde inhoud. Maak een gepersonaliseerd inhoudsprofiel. Meet advertentieprestaties. Selecteer basisadvertenties. Maak een gepersonaliseerd advertentieprofiel. Selecteer gepersonaliseerde advertenties. Pas marktonderzoek toe om doelgroepinzichten te genereren. Inhoudsprestaties meten. Ontwikkelen en verbeteren van producten. Lijst met partners (leveranciers)