Skip to content

Wat is PlayStation 3 (PS3): geschiedenis en specificaties

31 de juli de 2021
Img3574 tif jpgcopy 580717945f9b5805c214fb2e

PlayStation 3 (PS3) is een videogameconsole voor thuis, gemaakt door Sony Interactive Entertainment. Het werd uitgebracht in Japan en Noord-Amerika in november 2006 en in Europa en Australië in maart 2007. Toen het werd uitgebracht, was het ’s werelds meest geavanceerde videogameconsole tot nu toe dankzij superieure graphics, bewegingsgevoelige controller, netwerkmogelijkheden, en een geweldige line-up van games. De opvolger van het meest populaire spelsysteem ooit, de PlayStation 2, de PS3 werd al snel het te verslaan systeem. Sony besloot twee versies van de PS3 op de markt te brengen. De ene had een harde schijf van 60 GB, draadloos wifi-internet en de mogelijkheid om verschillende flash-ramkaarten te lezen. De goedkopere versie heeft een schijf van 20 GB en heeft niet de bovengenoemde opties. Beide systemen waren verder hetzelfde en beide kosten aanzienlijk meer dan eerdere concurrentie.

PS3-console met Sixaxis.

Geschiedenis van de PlayStation 3-console

PlayStation 1 werd uitgebracht in december 1994. Het maakte gebruik van op cd-rom gebaseerde 3D-graphics, waardoor het een opwindende nieuwe manier was om thuis arcade-achtige videogames te ervaren. Het succesvolle origineel werd gevolgd door drie verwante producten: de PSone (een kleinere versie), de Net Yaroze (een unieke zwarte versie) en de PocketStation (handheld). Tegen de tijd dat al deze versies waren uitgebracht (in 2003), was PlayStation een nog grotere verkoper geworden dan Sega of Nintendo. Terwijl deze versieversies van de originele PlayStation op de markt kwamen, ontwikkelde en bracht Sony de PlayStation 2 uit. De PS2 kwam in juli 2000 op de markt en werd al snel de populairste videogameconsole voor thuisgebruik ter wereld. Een nieuwe “slimline” versie van PS2 werd uitgebracht in 2004. Zelfs in 2015, lang nadat het uit productie was gegaan, bleef PS2 de best verkochte thuisconsole ooit. De PS3-console, die bij de release concurreerde met Xbox 360 en Nintendo Wii, betekende een grote technologische sprong voorwaarts. Met zijn Cell Processor, HD-resolutie, bewegingssensoren, een draadloze controller en een harde schijf die uiteindelijk uitgroeide tot 500 GB, was het razend populair. Wereldwijd werden meer dan 80 miljoen stuks verkocht.

De mobiele processor van PlayStation 3

Toen het werd uitgebracht, was PS3 het krachtigste videogamesysteem dat ooit is ontworpen. Het hart van de PS3 is de Cell Processor. De cel van de PS3 bestaat in wezen uit zeven microprocessors op één chip, waardoor hij meerdere bewerkingen tegelijk kan uitvoeren. Om de scherpste graphics van elk gamesysteem te bieden, wendde Sony zich tot Nvidia om zijn grafische kaart te bouwen. De celprocessor had, ondanks al zijn verfijning, zijn plussen en minnen. Het is ontworpen om complexe programmering te ondersteunen – en tegelijkertijd om hacking te weerstaan. Helaas maakte de complexiteit van het systeem het zo anders dan de typische CPU’s dat ontwikkelaars gefrustreerd raakten en uiteindelijk stopten met proberen PS3-games te maken. De frustratie van de game-ontwikkelaars is niet erg verrassend, gezien de buitengewone details van het ontwerp van de processor. Volgens de HowStuffWorks-website:

Het “verwerkingselement” van de cel is een 3,2-GHz PowerPC-kern uitgerust met 512 KB L2-cache. De PowerPC-kern is een soort microprocessor die lijkt op degene die je zou vinden bij de Apple G5.

Het is op zichzelf al een krachtige processor en kan gemakkelijk zelf een computer aansturen; maar in de cel is de PowerPC-kern niet de enige processor. In plaats daarvan is het meer een beherende verwerker. Het delegeert de verwerking aan de acht andere processors op de chip, de Synergistic Processing Elements.

Extra unieke elementen

 • PlayStation 3 HD-TV: Een van de belangrijkste verkoopargumenten van de PS3 was de ingebouwde Blu-ray High-Definition disc-speler. De PS3 kan nieuwe HD Blu-ray-films, PS3-games, cd’s en dvd’s afspelen. Het kan zelfs de dvd-films die u al bezit “opschalen” om er beter uit te zien op een HDTV. Om te profiteren van de HD-mogelijkheden van de PS3, moet je een HDMI-kabel kopen. Beide versies ondersteunen HDTV volledig.
 • PlayStation 3-netwerk: De PlayStation 3 was de eerste thuisconsole die de mogelijkheid bood om online te gaan en tijdens het spelen met anderen te communiceren. Dit werd aangeboden via het PlayStation Network. Met de PS3 kun je online games spelen, game- en entertainmentcontent downloaden, muziek en games kopen en gedownloade games overzetten naar de PSP.

Het netwerk van de PS3 is volledig gratis te gebruiken; tegenwoordig biedt het PlayStation Network een breed scala aan diensten, van het streamen van video tot het huren van games. De PS3 ondersteunt ook chatten en surfen op het web met behulp van de Sixaxis of een willekeurig USB-toetsenbord.

PlayStation 3-hardware en -accessoires

De PS3 is niet alleen een krachtig systeem, maar ook een prachtig systeem. De ontwerpers van Sony wilden een spelsysteem maken dat meer op een stuk hoogwaardige elektronica leek dan op speelgoed. Zoals deze afbeeldingen laten zien, lijkt de PS3 meer op een geluidssysteem ontworpen door Bose dan op een videogamesysteem. Toen de PS3 voor het eerst werd uitgebracht, werd hij geleverd in glanzend zwart met een zilveren accentplaat die de Blu-ray-drive beschermde. De 20 GB PS3 kwam in ‘helder zwart’ en heeft geen zilveren plaat. Een van de grootste verrassingen die de PS3 ons gaf, was de volledig opnieuw ontworpen boemerangvormige controller. De nieuwe Sixaxis leek veel op die van de PS2 Dualshock controller, maar daar hielden de overeenkomsten op. In plaats van gerommel (trillingen in de controller), had de Sixaxis bewegingsdetectie. De Sixaxis was niet het enige nieuwe accessoire. Er was ook een geheugenkaartadapter, Blu-ray-afstandsbediening en HDMI AV-kabel beschikbaar, samen met een waslijst met PS3-accessoires die veel verder gingen dan de bestaande technologie voor thuisvideogames in die tijd.

PS3-games

Fabrikanten van gameconsoles, zoals Sony, Nintendo en Microsoft, praten graag over welk systeem krachtiger is (echt, het is de PS3). Maar wat elke console de moeite waard maakt, zijn de games. De PS3 had een van de meest indrukwekkende lijsten met games voor de lancering op 17 november. Van gezinsvriendelijke, multiplatform-games zoals Sonic de egel naar exclusieve PS3-titels die zijn ontworpen met de hardcore gamer in gedachten, Weerstand: Fall of Man, had de PS3 vanaf de eerste dag een geweldige reeks games beschikbaar.

Een paar van de PlayStation 3-lanceringstitels

 • Untold Legends: Dark Kingdom is een van de lanceringstitels van de PlayStation 3. Met dit actie-rollenspel kunnen spelers een van de verschillende personages ontwikkelen terwijl ze op avontuur gaan door een fantasierijk. Untold Legends: Dark Kingdom is gebaseerd op de populaire PSP-franchise en lijkt vanaf de eerste dag verbluffende beelden en diepgaande gameplay naar de PS3 te brengen.
 • Mobiel pak Gundam: Crossfire is een van de meest iconische animatieseries van Japan. Terwijl gundam-spellen, tekenfilms en speelgoed enorme hits in het buitenland zijn, moeten ze in het westen nog steeds aan populariteit winnen. Mobiel pak Gundam: CROSSFIRE hoopt dat te veranderen door mecha (gigantische robot) gevechten naar een breder publiek te brengen. De game draait om epische mecha-gevechten waarin gamers gigantische robots besturen, bomen verpletteren en raketten op elkaar afvuren. KRUISVUUR was een verrassingshit van de lancering van de PS3.

Meer PlayStation 3-informatie

PlayStation 3 werd in 2013 vervangen door PlayStation 4. PlayStation 4 bevat een app-versie, waardoor het meer geschikt is voor een wereld waarin smartphones alomtegenwoordig zijn. In tegenstelling tot PS3 maakt het geen gebruik van de complexe mobiele processor. Als gevolg hiervan is het voor ontwikkelaars gemakkelijker om nieuwe games voor het systeem te maken. FAQ

 • Wordt de PlayStation 3 stopgezet?

  Ja. Sony stopte in 2016 met de productie van PlayStation 3-consoles voor de Amerikaanse en Europese markt en stopte in 2017 met de productie ervan in Japan.

 • Hoeveel kost een PlayStation 3?

  Aangezien Sony geen nieuwe PS3’s meer produceert, is de beste manier om er een te krijgen via een externe verkoper die gebruikte en opgeknapte consoles aanbiedt. Maar dit betekent dat de prijzen kunnen variëren. Over het algemeen kun je een PlayStation 3-console voor minder dan $ 300 vinden bij verkopers zoals Amazon, Newegg en eBay.

 • Hoe open je een PlayStation 3?

  Koppel eerst alle kabels los en alles wat op de USB-poorten is aangesloten. Verwijder de blauwe schroef met een kleine platte schroevendraaier, verwijder de sticker (hierdoor vervalt uw garantie) en verwijder de harde schijf. Draai vervolgens de Torx-schroef en de vier kleinere sterschroeven los. Schuif het bovendeksel van de console en draai de zeven schroeven eronder los en trek het vervolgens omhoog om de bovenschaal te verwijderen.

 • Hoe gebruik je een PlayStation 3-controller op pc?

  Sluit de controller aan op uw pc, download en voer ScpToolkit uit. Installeer het DualShock 3-stuurprogramma en, als u Bluetooth gebruikt, het Bluetooth-stuurprogramma. Zorg ervoor dat het DualShock 4-stuurprogramma niet is aangevinkt. Bekijk de Lifewire-handleiding voor het gebruik van een PlayStation 3-controller op een pc voor meer gedetailleerde instructies.