Skip to content

Wat is POST?

23 de juni de 2021
GettyImages 1130132309 2ca9bc8048964613b24152b515f710a0

POST, afkorting van Zelftest inschakelen, is de eerste reeks diagnostische tests die door de computer worden uitgevoerd direct nadat deze is ingeschakeld, met de bedoeling te controleren op hardwaregerelateerde problemen. Computers zijn niet de enige apparaten waarop een POST wordt uitgevoerd. Sommige apparaten, medische apparatuur en andere apparaten voeren ook zeer vergelijkbare zelftests uit nadat ze zijn ingeschakeld.

Mogelijk ziet u POST ook afgekort als POST, maar waarschijnlijk niet al te vaak meer. Het woord “post” in de technologiewereld verwijst ook naar een artikel of bericht dat is Geplaatst online. POST, zoals in dit artikel wordt uitgelegd, heeft helemaal niets te maken met de internetgerelateerde term.

De rol van POST in het opstartproces

Een Power On Self Test is de eerste stap van de opstartvolgorde. Het maakt niet uit of je je computer net opnieuw hebt opgestart of dat je hem net voor het eerst in dagen hebt aangezet; de POST gaat hoe dan ook draaien. POST is niet afhankelijk van een specifiek besturingssysteem. In feite hoeft er niet eens een besturingssysteem op een harde schijf te zijn geïnstalleerd om de POST te laten werken. Dit komt omdat de test wordt afgehandeld door het BIOS van het systeem, niet door geïnstalleerde software. Een Power On Self Test controleert of de basissysteemapparaten aanwezig zijn en goed werken, zoals het toetsenbord en andere randapparatuur, en andere hardware-elementen zoals de processor, opslagapparaten en geheugen. De computer zal doorgaan met opstarten na de POST, maar alleen als dit is gelukt. Er kunnen zeker problemen optreden na de POST, zoals Windows dat blijft hangen tijdens het opstarten, maar meest van de tijd die kunnen worden toegeschreven aan een besturingssysteem- of softwareprobleem, niet aan een hardwareprobleem. Als de POST tijdens de test iets verkeerd vindt, krijg je meestal een of andere fout, en hopelijk een die duidelijk genoeg is om het probleemoplossingsproces een vliegende start te geven.

Problemen tijdens de POST

Onthoud dat de Power On Self Test precies dat is: a zelftest. Zowat alles dat zou kunnen voorkomen dat de computer doorgaat met opstarten, zal een soort fout veroorzaken. Fouten kunnen optreden in de vorm van knipperende LED’s, hoorbare pieptonen of foutmeldingen op de monitor, die technisch allemaal respectievelijk POST-codes, piepcodes en POST-foutmeldingen op het scherm worden genoemd. Als een deel van de POST faalt, weet je dat heel snel nadat je je computer hebt aangezet, maar hoe je erachter komt hangt af van het type en de ernst van het probleem. Als het probleem bijvoorbeeld bij de videokaart ligt en u dus niets op de monitor kunt zien, dan op zoek voor een foutmelding zou niet zo nuttig zijn als luisteren voor een piepcode of het lezen van een POST-code met een POST-testkaart. Op macOS-computers verschijnen POST-fouten vaak als een pictogram of een andere afbeelding in plaats van als een daadwerkelijke foutmelding. Een gebroken mappictogram na het opstarten van uw Mac kan bijvoorbeeld betekenen dat de computer geen geschikte harde schijf kan vinden om van op te starten. Bepaalde soorten fouten tijdens de POST veroorzaken mogelijk helemaal geen fout, of de fout kan zich verbergen achter het logo van een computerfabrikant. Omdat problemen tijdens de POST zo uiteenlopend zijn, hebt u mogelijk een specifieke handleiding voor probleemoplossing nodig.