Skip to content

Wat is ReplayGain en hoe werkt het?

18 de maart de 2023
MP3Gain a8a3fd47c5fb4767993c10cfb0e323e9

ReplayGain is een standaard die de luidheid van digitale audiobestanden meet en vergelijkt. Het is bedoeld om audiogegevens op een niet-destructieve manier te normaliseren, zodat gebruikers naar digitale muziekbibliotheken kunnen luisteren zonder zich zorgen te hoeven maken over aanzienlijke volumeschommelingen tussen nummers.

Hoe ReplayGain werkt

Traditioneel gebruikt u bij het normaliseren van audio een audiobewerkingsprogramma om het audiobestand fysiek te wijzigen. Dit wordt meestal bereikt door volumepieken opnieuw te bemonsteren, maar de techniek is niet effectief voor het aanpassen van de waargenomen luidheid van een opname. ReplayGain-software slaat informatie op in de metadataheader van het audiobestand in plaats van rechtstreeks van invloed te zijn op de originele audio-informatie. Met deze metadata kunnen audiospelers en geluidssystemen die ReplayGain ondersteunen het volume automatisch op het gewenste niveau instellen.

Hoe ReplayGain-informatie wordt aangemaakt

ReplayGain slaat informatie op als metadata in een digitaal audiobestand. Het audiobestand wordt eerst gescand met een psychoakoestisch algoritme om de luidheid van de audiogegevens te bepalen. Vervolgens wordt een ReplayGain-waarde berekend door het verschil tussen de geanalyseerde luidheid en het gewenste niveau te meten. Metingen van piekaudioniveaus worden uitgevoerd om te voorkomen dat het geluid vervormt of afkapt.

Hoe u ReplayGain kunt gebruiken

De ReplayGain-standaard kan het plezier van uw digitale muziekbibliotheek vergroten. Veel mediaspelers zijn uitgerust om te profiteren van de ReplayGain-standaard. Hier zijn enkele manieren waarop u ReplayGain kunt gebruiken:

  • Softwaremediaspelers: sommige softwaremediaspelers, zoals Winamp, Foobar2000 en VLC Media Player, hebben ingebouwde ondersteuning voor ReplayGain. Dit is waarschijnlijk de meest gebruikelijke manier waarop mensen ReplayGain gebruiken.
  • Software voor muziekbeheer: als u een uitgebreide verzameling mp3’s heeft en een mediatoepassing zoals MediaMonkey gebruikt om uw bibliotheek te beheren, heeft deze waarschijnlijk ingebouwde ondersteuning voor ReplayGain.
  • Software voor het branden van cd’s/dvd’s: Het maken van audio-cd’s voor gebruik met standaard home entertainment-apparatuur kan worden verbeterd als u brandsoftware gebruikt die ReplayGain ondersteunt. Dit zorgt ervoor dat de luidheidsniveaus van uw muziek-cd’s niet fluctueren zoals wanneer u normaal een audio-cd brandt.

Standalone ReplayGain-software

Toepassingen zoals MP3Gain passen snel ReplayGain-waarden toe op meerdere bestanden. Met deze zelfstandige programma’s kunt u bestanden meestal enkelvoudig (Track Gain) of collectief (Album Gain) normaliseren.

MP3Gain Express werkt op dezelfde manier voor macOS. Het laat enkele kenmerken van MP3Gain weg, vandaar het “uitdrukkelijke” deel van de naam. Het maakt met name geen back-up van uw bestanden en het kan niet worden gebruikt met videobestanden. Het vereist OS X 10.6 of hoger.

MP3Gain Express voor macOS-screenshot