Skip to content

Wat is slimme bagage?

27 de mei de 2022
SmartLuggage MaurizioPesce 5a49851522fa3a003693996c

Slimme bagage bevat een batterij en een printplaat waarmee u uw apparaten tijdens lange reizen opgeladen kunt houden. U kunt uw bagage ook op afstand volgen en identiteitsdiefstal voorkomen. Klinkt geweldig, maar er zijn een paar uitdagingen bij het gebruik van slimme bagage.

Wat is slimme bagage?

In zijn eenvoudigste vorm is slimme bagage elke tas of koffer die hightech-mogelijkheden bevat, zoals:

  • Apparaat opladen
  • GPS-tracking
  • Elektronische sloten
  • Bediening op afstand via app
  • Bluetooth-connectiviteit
  • Wi-Fi-connectiviteit
  • Elektronische weegschaal

Gewoonlijk heeft slimme bagage een harde schaal en kan elke combinatie van deze functies bevatten. Het maakt reizen gemakkelijker doordat u uw mobiele apparaten kunt opladen, TSA-goedgekeurde sloten vanaf uw smartphone kunt bedienen, de tas kunt wegen door deze op te pakken en deze kunt volgen op nabijheid en GPS-locatie. Sommige tassen hebben zelfs oplaadmogelijkheden op zonne-energie, RFID-blokkerende voeringen om identiteitsdiefstal te voorkomen en draagbare Wi-Fi-hotspots, voor het geval u zich in een gebied bevindt waar u geen verbinding kunt maken.

De uitdagingen van hightech bagage

Hoewel het geruststellend is te weten dat je door het hele land of de wereld kunt reizen met de zekerheid dat je je bezittingen kunt vinden en beschermen, is er één probleem: luchtvaartmaatschappijen zijn niet zo enthousiast over je nieuwe slimme koffer als jij. Het probleem is dat de meeste slimme bagage wordt aangedreven door lithium-ionbatterijen, waarvan bekend is dat ze brandgevaarlijk zijn, vooral in vliegtuigen. Als gevolg hiervan bevelen luchtvaartbestuursorganen zoals de International Air Transportation Association (IATA) en de UN International Civil Aeronautics Organization (ICAO) aan om lithium-ionbatterijen niet op te slaan in het vrachtruim van een vliegtuig. Er zijn minder bedieningselementen in het laadruim en onbeheerde batterijen kunnen vlam vatten en verwoestende schade aanrichten. Om de risico’s te verminderen, heeft de IATA in 2018 aanbevolen dat luchtvaartmaatschappijen het gebruik van slimme bagage met niet-verwijderbare lithium-ionbatterijen stopzetten. De ICAO volgde in 2019 dit voorbeeld. Veel luchtvaartmaatschappijen, waaronder American Airlines, American Eagle, Alaska Airlines en Delta Airlines, zijn op eigen houtje in actie gekomen om deze slimme tassen te verbieden.

Je Smart Bag is niet verloren

Hoewel er strengere regels tegen slimme bagage zijn ingevoerd, zijn ze vooral gericht op slimme tassen met lithium-ionbatterijen die niet kunnen worden verwijderd. Dat laat nog steeds opties over voor enkele van de coolste bagage waarmee je je bezittingen kunt volgen, opladen en beheren. De nieuwe eisen betekenen dat: lithium-ionbatterijen moeten verwijderbaar zijn, zelfs uit handbagage. Slimme bagage met verwijderbare lithium-ionbatterijen is nog steeds oké voor op reis, zolang de batterij maar snel en gemakkelijk kan worden verwijderd. Bij het controleren van de tas moet u de batterij verwijderen. Als je ervoor kiest om je bagage mee te nemen, kan de batterij op zijn plaats blijven, zolang de koffer maar in een bagagebak wordt opgeborgen. Als de bagage om wat voor reden dan ook in het laadruim moet, moet u de batterij verwijderen en in de cabine bewaren. Sommige fabrikanten, zoals Heys, zijn begonnen met het maken van slimme bagage die triple A-batterijen gebruikt die veilig kunnen worden gecontroleerd. Deze koffers hebben geen extra oplaadmogelijkheid voor je andere slimme apparaten, maar ze stellen je wel in staat om je bagage te volgen, sloten op afstand te bedienen en nabijheidsalarmen in te stellen. Dus als je te ver van de tas af komt, ontvang je een melding op je telefoon. Raadpleeg bij twijfel de website van de luchtvaartmaatschappij waarmee u reist, en vergeet niet om andere luchtvaartmaatschappijen te controleren waarnaar u tijdens uw reis overstapt. Elke luchtvaartmaatschappij vermeldt vereisten voor zowel ingecheckte als handbagage, meestal op een pagina met specifieke bagage-informatie.

GPS-bagagelabels zijn een geweldige optie

Reizigers hebben ook de mogelijkheid om de slimme bagage volledig af te zien met slimme bagagelabels. Met deze bagagelabels kunt u uw bagage volgen met behulp van veilige, batterijgevoede sensoren die kunnen worden gecontroleerd via een smartphone-app. Dynotags zijn een goed voorbeeld van een slim bagagelabel: ze kunnen persoonlijke medische noodinformatie, gedetailleerde informatie over de eigenaar en reisinformatie bevatten en kunnen worden gebruikt voor bijna alles wat u moet volgen. De tags gebruiken geen batterijen, maar sturen informatie naar een cloudservice, zodat u uw informatie op elk gewenst moment kunt ophalen, zolang u toegang heeft tot internet.

Reizen met de coolste hightech bagage

Slimme bagage is een verbetering in reistechnologie. Als je op zoek bent naar de juiste slimme tas, kies er dan een met een gemakkelijk verwijderbare batterij. Dat betekent dat er geen gereedschap nodig is. Als je vragen hebt of een luchtvaartmaatschappij slimme bagage toelaat in hun vliegtuigen en wat de beperkingen zijn, bekijk dan het bagagebeleid van de luchtvaartmaatschappij op haar website.