Skip to content

Wat is stand-by voor laptops?

18 de juli de 2021
standby sleep 56a62ba03df78cf7728bb353

In plaats van je laptop helemaal uit te schakelen, kun je ervoor kiezen om hem in de standby-modus te zetten, ook wel slaapmodus genoemd. Lees meer over de voor- en nadelen van het gebruik van stand-by.

Overzicht

In plaats van de hele laptop uit te schakelen, inclusief het beeldscherm, de harde schijf en andere interne apparaten zoals optische stations, zet de stand-bymodus uw computer in een energiezuinige stand. Alle geopende documenten of programma’s worden opgeslagen in het RAM (Random Access Memory) van het systeem wanneer de computer in de ‘slaapstand’ gaat.

Wat we leuk vinden?

Het belangrijkste voordeel is dat zodra u uw laptop vanuit stand-by start, het slechts een paar seconden duurt om terug te gaan naar waar u aan werkte. U hoeft niet te wachten tot de laptop is opgestart, zoals u zou doen als de computer volledig was uitgeschakeld. Vergeleken met hibernating, een andere mogelijkheid om je computer uit te schakelen, met stand-by of slaapstand, hervat de laptop sneller.

Wat we niet leuk vinden

Het nadeel is echter dat de stand-bymodus wel wat elektriciteit verbruikt, omdat er stroom nodig is om de status van de computer in het geheugen te houden. Het gebruikt meer stroom dan de slaapstand. HowTo Geek merkt op dat de exacte hoeveelheid stroom die door de slaap- of slaapstand wordt gebruikt, afhangt van uw computer, maar over het algemeen gebruikt de slaapstand slechts een paar watt meer dan de slaapstand en als uw batterijniveau kritiek laag wordt tijdens de slaapstand, schakelt de computer automatisch over naar de slaapstand om uw computerstatus op te slaan. Stand-by is een goede optie om de batterij van de laptop te sparen wanneer u voor een korte periode niet bij uw laptop bent, bijvoorbeeld tijdens een lunchpauze.

Hoe te gebruiken

Om naar de stand-bymodus te gaan, klikt u op de Windows-startknop, vervolgens op Power en selecteert u Slaapstand. Voor andere opties, zoals het gebruik van de aan/uit-knop op uw computer of het sluiten van uw laptopklep om deze in de stand-bymodus te zetten, raadpleegt u dit helpartikel van Microsoft.

Ook gekend als: stand-bymodus of slaapmodus.