Skip to content

Wat is systeemherstel?

19 de juli de 2021
system restore windows 10 fc686dd88a2142248857102c321eb2da

Systeemherstel is een herstelprogramma voor Windows waarmee u bepaalde soorten wijzigingen in het besturingssysteem ongedaan kunt maken. Systeemherstel wordt gebruikt om belangrijke Windows-bestanden en instellingen, zoals stuurprogramma’s, registersleutels, systeembestanden, geïnstalleerde programma’s en meer, terug te zetten naar eerdere versies en instellingen. Zie Systeemherstel als een “ongedaan maken”-functie voor de belangrijkste onderdelen van Microsoft Windows.

Wat systeemherstel doet?

Het herstellen van uw computer naar een eerdere staat heeft alleen invloed op Windows-bestanden. Het is dat soort gegevens dat normaal gesproken verantwoordelijk is voor problemen die u ertoe zouden aanzetten Systeemherstel te gebruiken. Als er bijvoorbeeld vreemde dingen met uw computer gebeuren nadat een stuurprogramma is geïnstalleerd, kunt u merken dat het herstellen van het systeem naar een eerdere staat voordat de installatie van het stuurprogramma, lost het probleem op omdat Systeemherstel de installatie ongedaan zal maken. Een ander voorbeeld: stel dat u uw computer herstelt naar de staat waarin deze zich een week geleden bevond. Alle programma’s die u gedurende die tijd hebt geïnstalleerd, worden verwijderd tijdens Systeemherstel. Het is belangrijk om dit te begrijpen, zodat u niet denkt dat uw computer in een nog slechtere staat verkeert wanneer u ontdekt dat er een of twee programma’s ontbreken na het terugzetten. Systeemherstel kan niet garanderen dat het probleem wordt opgelost. Stel dat u nu pas een probleem ondervindt met het stuurprogramma van uw videokaart, dus u zet de computer terug naar een paar dagen geleden, maar het probleem blijft bestaan. Het is mogelijk dat het stuurprogramma drie weken geleden is beschadigd, in welk geval het herstellen naar een paar dagen geleden, of een punt in de afgelopen drie weken, geen zin heeft om het probleem op te lossen.

Wat systeemherstel niet doet?

Systeemherstel doet niet invloed hebben op uw persoonlijke bestanden zoals uw foto’s, documenten, e-mail, enz. U kunt Systeemherstel zonder aarzelen gebruiken, zelfs als u net een paar dozijn foto’s naar uw computer hebt geïmporteerd – het maakt het importeren niet “ongedaan”. Hetzelfde concept is van toepassing op het downloaden van bestanden, het bewerken van video’s, enz. – het blijft allemaal op uw computer staan. Hoewel Systeemherstel een programma kan verwijderen dat u hebt geïnstalleerd, worden niet ook de bestanden verwijderd die u via het programma hebt gemaakt. Zelfs als Systeemherstel bijvoorbeeld uw Adobe Photoshop-installatie en Microsoft Word-programma verwijdert, worden de afbeeldingen en documenten die u ermee hebt gemaakt of bewerkt, niet ook verwijderd – deze worden nog steeds beschouwd als uw persoonlijke bestanden. Aangezien Systeemherstel geen persoonlijke bestanden herstelt, is het geen uitwijkoplossing als u vergeten bent een back-up van uw gegevens te maken of als u een wijziging in een bestand ongedaan wilt maken. Een online back-upservice of een back-upprogramma voor bestanden is wat u nodig hebt om back-ups van uw bestanden te maken. U kunt Systeemherstel echter beschouwen als een “systeemback-up”-oplossing omdat het in feite een back-up maakt en cruciale systeembestanden herstelt. In dat opzicht is Systeemherstel ook geen hulpprogramma voor bestandsherstel waarmee u het verwijderen van uw bestanden ongedaan kunt maken. Als je per ongeluk een map vol belangrijke documenten hebt verwijderd en je kunt deze niet herstellen vanuit de Prullenbak, dan is Systeemherstel niet wat je wilt gebruiken om die dingen terug te krijgen. Zie daarvoor deze lijst met gratis hulpprogramma’s voor gegevensherstel voor een programma dat speciaal is gemaakt voor het opgraven van verwijderde bestanden.

Een systeemherstel uitvoeren

Het hulpprogramma Systeemherstel is op verschillende manieren toegankelijk in Windows. Eenmaal gestart, is dit hulpprogramma ontworpen als een stapsgewijze wizard, waardoor het heel gemakkelijk is om een ​​punt in het verleden te kiezen, een zogenaamde herstelpunt, om uw belangrijke bestanden en instellingen naar terug te keren. Zie Wat is een herstelpunt? voor veel meer over herstelpunten, inclusief wanneer ze zijn gemaakt, wat ze bevatten, enz. Zie Systeemherstel gebruiken in Windows voor een volledig overzicht van het proces. Systeemherstel is beschikbaar vanuit Microsoft Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP en Windows Me, maar niet vanuit alle Windows Server-besturingssystemen. Als u normaal geen toegang hebt tot Windows, kan Systeemherstel in alle versies van Windows ook worden gestart vanuit de Veilige modus. U kunt Systeemherstel ook starten vanaf de opdrachtprompt.

Opdracht Systeemherstel in Windows 10

U kunt Systeemherstel zelfs volledig van buiten Windows uitvoeren via Geavanceerde opstartopties in Windows 10 en Windows 8, of Systeemherstelopties in Windows 7 en Windows Vista.