Skip to content

Wat is WatchOS?

17 de juli de 2021
smart watch 821559 1920 26bad5791f2c4750afd4a3eb39f7b17d

WatchOS is de software waarmee uw Apple Watch werkt. Net zoals macOS je MacBook bestuurt, tvOS je Apple TV bestuurt en iOS je iPad en iPhone bestuurt, werd watchOS, gebaseerd op iOS, voor het eerst uitgebracht samen met de originele Apple Watch in april 2015. De interface was een nieuwe voor Apple, met een startscherm met kleine ronde iconen voor alle apps die de Apple Watch kan uitvoeren en een nieuwe Digital Crown-knop die draait en kan worden ingedrukt. Met de watchOS-software kan de Digital Crown, die een traditionele horlogekroon emuleert, door lijsten met items scrollen en in- en uitzoomen op het startscherm.

watchOS 7

Publicatiedatum: 16 september 2020 Medio oktober 2020 heeft Apple de watchOS 7.0.2-update uitgebracht om een ​​probleem met het leeglopen van de batterij in de originele versie op te lossen. WatchOS7 zit boordevol nieuwe functies, waaronder Family Setup, slaapregistratie, automatische detectie van handen wassen, een nieuwe slaap-app, nieuwe trainingen en verbeteringen aan Maps en Siri. Met Family Setup kunnen mensen die geen iPhone hebben een Apple Watch gebruiken. Apple richt zich op kinderen en oudere volwassenen, maar iedereen kan hiervan profiteren als ze een familielid met een iPhone hebben. Ze krijgen zelfs hun eigen telefoonnummer, zodat je contact kunt houden. Het bevat ook ouderlijk toezicht en activiteiten die zijn ontworpen met kinderen in het achterhoofd. Ten slotte kunt u met Apple Cash Family geld naar uw kinderen (of andere gezinsleden) sturen. Het nieuwste besturingssysteem wordt geleverd met nieuwe, aanpasbare wijzerplaten en maakt het delen van gezichten mogelijk. Gebruikers kunnen wijzerplaten rechtstreeks vanaf hun pols met anderen delen. Een nieuwe Slaap-app brengt je slaappatronen in kaart en biedt de functies Wind Down en Wake Up. Je horloge gaat automatisch over op Niet storen wanneer je een dagje met pensioen gaat. Je horloge kan ook handen wassen detecteren en timen, zodat je de volledige, aanbevolen 20 seconden krijgt. Het kan u ook een waarschuwing sturen om uw handen te wassen wanneer u thuiskomt.

watchOS 6

Cycle Tracking-app op een Apple Watch

Publicatiedatum: 19 september 2019

Uiteindelijke versie: 6.2.8 De zesde versie van watchOS bracht een paar goede veranderingen met zich mee, zoals een speciale watchOS App Store, nieuwe apps zoals Calculator, een functie voor activiteitstrends en gezondheidsgerichte functies zoals een menstruatiecyclustracker en een app voor gehoorgezondheid. Apple’s watchOS 6 brengt ook nieuwe wijzerplaten, een verbeterde Siri die je kan vertellen welk nummer er in de buurt wordt afgespeeld, automatische synchronisatie van audioboeken, samen met een opnieuw ontworpen Herinneringen-app en een nieuwe Voice Memo-app. Bovendien kun je eindelijk vanaf je pols animoji- en memoji-stickers aan je berichten toevoegen.

watchOS 5

Apple Watch met Pride-regenboogband en wijzerplaat

Vrijgelaten: 17 september 2018
Uiteindelijke versie: 5.3.8 watchOS 5 arriveerde met de nieuwste versie van Apple Watch-hardware, Series 4. Het bracht een hele reeks nieuwe functies en toevoegingen aan het besturingssysteem met zich mee, waaronder meer fitnessactiviteiten, apps, Siri-mogelijkheden en meldingsverbeteringen. De Workout-app van Apple heeft een nieuw Compete with Friends-systeem, automatische detectie voor trainingen en yoga en wandelen toegevoegd aan de lijst met beschikbare tracking. Tempo-waarschuwingen en cadans-tracking kwamen ook naar voren. Er is een nieuwe Podcasts-app voor watchOS aangekomen, waarmee je je favorieten kunt streamen via LTE of synchroniseren vanaf je iPhone (voor apparaten met alleen GPS). Walkie-Talkie maakte ook zijn debuut, waardoor je een knop op het scherm ingedrukt kunt houden om via spraak te chatten, net als een echte walkie-talkie (de functie gebruikt hiervoor FaceTime Audio). De Siri-wijzerplaat biedt nu ondersteuning voor apps van derden en u kunt uw pols optillen om Siri te activeren. De digitale assistent van Apple integreert nu ook met Siri-snelkoppelingen, waardoor complexere reacties op uw opdrachten mogelijk zijn. Meldingen zijn nu gegroepeerd per app en watchOS 5 geeft je nog meer acties om ze om je pols af te handelen. U kunt webpagina’s in iMessages bekijken en Niet storen-gebeurtenissen plannen die plaatsvinden wanneer u een locatie verlaat of voor een specifieke periode. Als je een student bent, biedt watchOS ook ondersteuning voor contactloze studentenkaarten, waardoor je toegang hebt tot je studentenhuis, de sportschool en de bibliotheek, terwijl je ook kunt betalen voor dingen op de campus zoals was, koffie of lunch.

Belangrijkste nieuwe functies:

 • Concurreer met vrienden
 • Training automatisch detecteren, yoga en wandelen toegevoegd
 • Podcast-apps
 • Ondersteuning van derden voor Siri-wijzerplaat
 • Nieuwe meldingsfuncties
 • Studenten ID-kaarten

watchOS 4

Apple Watch met groene sportband op tafel

Vrijgelaten: 19 september 2017
Uiteindelijke versie: 4.3.2 – 9 juli 2018 Deze nieuwe versie was het einde van de weg voor de eerste generatie Apple Watch, waarbij 4.3.2 het laatste watchOS was dat voor dat originele apparaat werd ondersteund. Er waren ook verschillende wijzigingen in het besturingssysteem, waaronder een nieuwe lijstoptie voor het startscherm, waarmee u al uw apps in een lijstinterface kunt zien, samen met een nieuwe optie Favorieten voor het Dock, zodat u kunt kiezen wat wordt weergegeven omhoog wanneer u op de zijknop van de Apple Watch drukt. Voorheen toonde het Dock alleen je meest recente apps. Met deze versie kwamen er nog meer nieuwe wijzerplaten, waaronder een caleidoscoop-gezicht, een met Toy Story-personages erop en een speciale wijzerplaat voor Siri. Nieuwe activiteitsherinneringen maakten ook hun debuut in watchOS4, met daarnaast ook hartslagwaarschuwingen. Apple Music kreeg ook een boost met een eenvoudigere manier om muziek van je iPhone te synchroniseren en een belofte van streaming. Een andere, minder opwindende maar nog steeds nuttige functie was de toegevoegde zaklamp, die een felgekleurde overlay op je wijzerplaat plaatst om je te helpen zien in het donker.

Belangrijkste nieuwe functies:

 • Optie voor startschermlijst
 • Favorieten voor het Dock
 • Nieuwe Siri-wijzerplaat (met anderen)
 • Betere muzieksynchronisatie-opties
 • Hartslagwaarschuwingen

watchOS 3

Hand met een Nike Apple Watch met Night Sky 4 op het scherm

Vrijgelaten: 13 september 2016 Een jaar na de vorige versie werd watchOS 3.0 uitgebracht, met verbeterde prestaties, nieuwe wijzerplaten en meer first-party stock-apps. watchOS 3 werd geprezen als een vrij belangrijke update, waarbij enkele interface-elementen werden gewijzigd, zoals de functie van de zijknop (het opende nu een dock in plaats van een vriendenlijst). Control Center maakte ook zijn Apple Watch-debuut, geactiveerd met een veeg omhoog op het scherm. Nieuwe wijzerplaten werden geïntroduceerd met watchOS 3, samen met meer op fitness gerichte complicaties (de kleine stukjes informatie op een wijzerplaat). Apple heeft het ook gemakkelijker gemaakt voor app-ontwikkelaars om complicaties toe te voegen voor hun apps van derden. Een nieuwe first-party Breathe-app verscheen voor het eerst en de Emergency SOS-functie (die gekozen contacten kan melden en 911 kan bellen) verscheen. watchOS 3 bracht ook nieuwe first-party apps, zoals Herinneringen, Thuis, Zoek mijn vrienden en een hartslagsysteem. Je kunt nu ook berichten schrijven, letter voor letter, met de Scribble-functie.

Belangrijkste nieuwe functies:

 • Controle Centrum
 • Dock op zijknop indrukken
 • Op fitness gerichte complicaties
 • Adem app
 • Nieuwe wijzerplaten
 • Eigen app-toevoegingen
 • Herkenning van krabbeltekst

watchOS 2

Apple Watch met grafische instellingen op het scherm

Vrijgelaten: 21 september 2015 De tweede versie van watchOS (2.0), omvatte ondersteuning voor apps van derden die op de Apple Watch konden worden uitgevoerd zonder naar huis te hoeven bellen met een iPhone. U kunt bijvoorbeeld eindelijk Facebook Messenger gebruiken om audiobestanden te sms’en en te verzenden en uw locatie rechtstreeks vanaf Apple Watch te delen. GoPro-gebruikers konden hun Apple Watch nu gebruiken als zoeker voor de populaire actiecamera’s, en iTranslate maakte directe vertaling direct vanaf je pols mogelijk. Ingebouwde apps werkten ook sneller dan begeleidende apps, omdat ze geen gegevens naar een externe iPhone hoefden te sturen om ze te laten werken. watchOS 2.0 bracht ook nieuwe mogelijkheden voor de Apple Watch, zoals een functie voor tijdreizen waarmee gebruikers de Digital Crown kunnen draaien om tot 72 uur vooruit en achteruit te kijken in “tijd” voor apps zoals de koppen van Weer en Nieuws. Het nieuwe besturingssysteem heeft nieuwe wijzerplaten, time-outopties voor weergave, eenvoudigere e-mailantwoordfuncties en verbeteringen in de muziekapp toegevoegd. De populaire nachtkastje-modus werd hier ook geïntroduceerd, waardoor Apple Watch-gebruikers hun apparaat op zijn kant kunnen zetten om een ​​minimalistische tijd- en alarminstelling weer te geven, compleet met de Digital Crown als snooze-knop.

Belangrijkste nieuwe functies:

 • Ingebouwde apps van derden
 • Tijdreizen
 • Nieuwe wijzerplaten
 • Time-outopties weergeven
 • Nachtkastje-modus

watchOS 1

Een weergave van Apple Watches in een Apple Store

Vrijgelaten: 24 april 2015 Oorspronkelijk aangekondigd naast de eerste Apple Watch, bevatte watchOS 1 het startscherm, bijbehorende apps en een Glances-weergave, waarmee u de gegevens van apps die u opgeeft, kunt zien. Glances was als een kleine set app-widgets die je vanaf de onderkant van je Apple Watch omhoog kon vegen om toegang te krijgen. De zijknop opende het Vriendenmenu, waardoor gebruikers mensen konden zien die ze hadden opgegeven als Apple Watch-vrienden. Je zou op de knop tikken en vervolgens digitale hartslagen, tekeningen en hartslagen naar die contacten kunnen sturen. Siri was vanaf dag één beschikbaar in watchOS, net als Force Touch, dat blijft bestaan ​​op de nieuwste modellen. Je kunt de Digital Crown ingedrukt houden om Siri op te roepen, of (optioneel) “Hey Siri” roepen om de digitale assistent van Apple te activeren. Met watchOS 1 kon je veel doen op de originele Apple Watch, zoals het inschakelen van de vliegtuigmodus, het controleren van je agenda en het starten van een training. Andere first-party apps zoals Activity, die je bewegingen, trainingen en perioden van staan ​​gedurende de dag bijhoudt met een slimme kleine cirkelvormige “ringen” -interface, waren ook beschikbaar in watchOS 1.0. Je kunt ook bellen en Apple Pay gebruiken met deze originele iteratie, hoewel je je iPhone in de buurt nodig hebt voor de oproepen.

Belangrijkste nieuwe functies:

 • Blikweergave
 • Vriendenmenu
 • Activiteit-app
 • Aanraken forceren