Skip to content

Wat is WebRTC?

17 de juli de 2021
IMG 1559 02d8152b89d547bfbd6d0c7fd0ed87f4

Web Real-Time Communication, of WebRTC, maakt een standaard mogelijk waarmee browsers audio en video kunnen uitwisselen. Als je hebt gehoord van apps zoals Hangouts of Hangouts Meet, Facebook Messenger, Dialpad, UberConference, Appear.in en vele andere, heb je gehoord van (of misschien zelfs gebruikte) apps die afhankelijk zijn van WebRTC om spraak en video over te brengen in uw browser. WebRTC definieert manieren waarop een browser op uw apparaat een externe peer-verbinding tot stand kan brengen, beheren en beëindigen. Het systeem omvat coderingsbeveiligingsnormen en ondersteuning voor bandbreedtebeheer.

WebRTC maakt webvergaderingen eenvoudiger

Wanneer uw browser WebRTC ondersteunt, betekent dit dat u geen plug-in hoeft te installeren of een speciale applicatie hoeft te downloaden om met andere mensen te communiceren. Verspil geen tijd meer aan het downloaden van een bestand, erop dubbelklikken of wachten tot het is geïnstalleerd. Als uw browser WebRTC ondersteunt, worden webspraak- en videovergaderingen eenvoudiger.

Microfoon- en videotoegang verlenen

U moet echter toegang verlenen tot de microfoon of videocamera van uw apparaat voordat u kunt vergaderen. Als een realtime vergadersysteem toegang nodig heeft tot een van deze apparaten, wordt u gevraagd of u “Toegang toestaan” tot uw microfoon of camera wilt. Zorg ervoor dat u deze toegang alleen goedkeurt voor sites en services die u vertrouwt.

Welke browsers ondersteunen WebRTC?

Chrome, Firefox en Opera ondersteunen allemaal WebRTC. De teams die deze drie browsers hebben gebouwd, hebben actief gewerkt aan het uitbouwen van ondersteuning voor WebRTC. Als je een browser wilt die WebRTC bevat, zou een van deze drie een uitstekende optie zijn. Apple en Microsoft bouwen ook beide ondersteuning voor WebRTC in Safari (op macOS en iOS) en de nieuwe versie van Microsoft Edge (gebaseerd op Chromium), respectievelijk. De site, iswebrtcreadyyet.com, biedt een snel visueel overzicht van browserondersteuning voor WebRTC.

Hoe WebRTC te testen

Voor een snelle test van videoconferenties met Web-RTC, kunt u een AppRTC-videochatclient proberen, mogelijk gemaakt door Google App Engine, op https://apprtc.appspot.com/. Volg de link in uw browser, kies of maak een willekeurige kamernaam aan en kies vervolgens Deelnemen om een ​​conferentie te starten. Word lid van dezelfde kamernaam vanuit een browser op een ander apparaat om een ​​voorbeeld te krijgen van hoe WebRTC werkt. U kunt ook verschillende instellingen aanpassen met AppRTC-parameters. Houd er rekening mee dat dit een demo- en testtoepassing is, geen volwaardige oplossing voor webconferenties!

WebRTC Lek Privacy Bezorgdheid

Een WebRTC-verbinding kan het internetadres van uw apparaat onthullen. Dit wordt vaak een WebRTC-lek genoemd, omdat het IP-adres (internetprotocol) van uw apparaat dan mogelijk beschikbaar is voor een externe kijker. In sommige gevallen, zelfs als u een virtueel particulier netwerk (VPN) gebruikt om het internetadres van uw apparaat te verbergen, kan een WebRTC-lek uw werkelijke IP-adres onthullen. Dit kan een potentieel probleem zijn, aangezien een IP-adres vaak kan worden gebruikt om uw regio, stad of internetprovider te identificeren. Als u WebRTC-spraak- of videocommunicatieservices in uw browser niet nodig heeft, kunt u WebRTC uitschakelen. Anders gebruik je misschien liever een VPN om een ​​WebRTC IP-adreslek te voorkomen. Google biedt een WebRTC Network Limiter-extensie voor gebruik in de Chrome-browser die u opties biedt om uw privacy te beschermen. Voor veel mensen kan het voordeel van snelle, veilige, browsergebaseerde realtime communicatie die WebRTC levert, opwegen tegen de privacyproblemen die verband houden met een mogelijk onthuld internetadres.