Skip to content

Wat is wijn Linux?

22 de juli de 2021
winehero2 28fecc87a0cc47f6a4549b5209783b0f

Niet alle programma’s (vooral Windows-programma’s) zijn compatibel om in de Linux-omgeving te draaien. Dat is waar Wine om de hoek komt kijken. Wine voor Linux is een compatibiliteitslaag die het gemakkelijker maakt om de gewenste applicaties uit te voeren.

Wijn is geen emulator

Ten eerste is Wine een acroniem, wat staat voor ‘Wine Is Not an Emulator’. En hoewel het op het eerste gezicht misschien lijkt dat WIJN precies dat is, is het dat niet. WINE emuleert Windows niet. Wat WINE doet, is iets ingewikkelder dan dat.

Hoe werkt WIJN?

Zowel Windows als Linux hebben hun eigen API’s, maar omdat deze twee besturingssystemen enorm verschillen, kunnen hun API’s niet met elkaar communiceren. Dit betekent dat Windows-applicaties op geen enkele manier op Linux kunnen draaien, althans niet zonder een compatibiliteitslaag. En dat is precies wat WINE is… een compatibiliteitslaag. Met WINE op zijn plaats, wordt een Windows-applicatie-API-aanroep on-the-fly geconverteerd naar de overeenkomstige Linux API-aanroep. Het gaat natuurlijk niet alleen om API’s. Om goed te functioneren, zijn Windows-toepassingen ook sterk afhankelijk van Dynamic-Link Library (DLL)-bestanden. Gelukkig biedt WINE zijn eigen versies van verschillende Windows DLL-bestanden. Als een DLL door WINE wordt geleverd, kan deze Windows DLL-bestanden laden. Het enige wat WINE niet kan, is rechtstreeks communiceren met de Windows-kernel. Wanneer dergelijke communicatie nodig is, geeft WINE deze aanroepen door aan de Linux-kernel. Als het programma iets moet doen wat de Linux-kernel niet kan, vertaalt WINE de aanroep naar iets waar Linux mee kan werken. Het is een ongelooflijk ingewikkeld systeem dat zeer complex werk doet.

De grote afbeelding

Het belangrijkste om te begrijpen over WINE is dat het je in staat stelt om Windows-applicaties op Linux uit te voeren. Niet elke applicatie wordt ondersteund, maar de lijst groeit jaar na jaar. Raadpleeg de WINE-toepassingsdatabase om erachter te komen welke toepassingen worden ondersteund. Om WINE te gebruiken, moet je het eerst op je Linux-computer installeren. Eenmaal geïnstalleerd, kunt u vervolgens Windows-toepassingen installeren met behulp van de wine-opdracht. Als de betreffende toepassing door WINE wordt ondersteund, zou het geen probleem moeten zijn om deze in gebruik te nemen.

GUI-tools?

Als je geen zin hebt in de opdrachtregel, kan de GUI-tool playonlinux worden geïnstalleerd om het gebruik van WINE een beetje gemakkelijker te maken. Met deze grafische toepassing kunt u Windows-toepassingen installeren door de categorie te selecteren, de gewenste toepassing te kiezen en deze vervolgens te installeren. Natuurlijk hebben sommige applicaties een gekochte licentie nodig en sommige hebben zelfs de installatie-cd of het gedownloade bestand nodig. Hoe dan ook, playonlinux maakt het installeren van applicaties met WINE ongelooflijk eenvoudig.

PlayOnLinux is een goede oplossing voor veel dingen, maar als je games wilt spelen met WINE, is er een nieuwere applicatie die beter geschikt is om Linux-gaming een fluitje van een cent te maken.

Start GOG Galaxy vanaf Lutris

Lutris is een Linux-gamebibliotheekmanager waarmee je eenvoudig en automatisch Windows-games op Linux kunt installeren met behulp van de nieuwste WINE-releases, inclusief speciale die zijn afgestemd op bepaalde games en situaties. Met Lutris kun je Windows-games op Linux bijna net zo gemakkelijk installeren als op Windows, zonder dat je iets hoeft te configureren. Lutris houdt je gameconfiguraties gescheiden, zodat je zoveel games kunt installeren als je harde schijf kan bevatten, zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat ze met elkaar conflicteren. Voor gamen met WINE is Lutris gemakkelijk de beste manier.