Skip to content

Wat is Windows RT?

14 de september de 2021
Windows RT Start Menu 5c2e2f3746e0fb00011c8b37

Windows RT was de eerste voorzichtige stap van Microsoft om Windows in het mobiele tijdperk te brengen. Naast Windows 8 uitgebracht in 2012, was Windows RT alleen beschikbaar op bepaalde apparaten. Hoewel Microsoft het besturingssysteem heeft stopgezet, hebt u mogelijk nog steeds een Windows RT-apparaat, aangezien de uitgebreide ondersteuning tot 2023 loopt. Hier vindt u alles wat u moet weten over Microsoft’s mobiele eerste editie van Windows 8. Windows RT is bijgewerkt naar Windows RT 8.1. Het is ook bekend onder de pre-release codenaam, Windows on Arm (WOA), niet te verwarren met Windows Runtime (WinRT), een programmeerinterface voor Windows die voor het eerst werd geïntroduceerd in Windows 8.

Wat was Windows RT?

De meeste edities van Windows zijn ontwikkeld om te werken op x86- en x64-processorarchitecturen, en gedurende vele jaren zou je beide edities kunnen kopen, afhankelijk van de interne componenten van je computer. Met de opkomst van mobiel computergebruik op smartphones en tablets, begonnen fabrikanten met het ontwerpen van System on a Chip (SoC)-circuits speciaal voor mobiele apparaten. Enkele van de meest populaire SoC’s gebruiken de 32-bits ARM-architectuur, waardoor Microsoft deze configuratie koos voor hun Windows SoC-ondersteuning. Windows 8 zag Microsoft het ontwerp van Windows herzien en een nieuwe ontwerptaal creëren die aanvankelijk bekend stond als Metro, maar nu formeel de Microsoft Design Language (MDL) wordt genoemd. Windows 8 had een nieuw startmenu op volledig scherm met aanraakvriendelijke tegels en de toevoeging van de Windows Store, die downloadbare apps bevatte die zijn geschreven met Windows Runtime. Deze apps kunnen worden uitgevoerd op x86-, x64- en ARM-architecturen.

Achter het nieuwe Start-menu op x86- en x64-apparaten zat het traditionele Windows-bureaublad naast enkele nieuwe functies en een aangepaste gebruikersinterface. Vanwege de beperkingen ondersteunde Windows RT geen traditionele software, maar vertrouwde het uitsluitend op de nieuwe Windows Store.

De traditionele Windows Desktop-modus in Windows RT 8.1

Op welke apparaten wordt Windows RT uitgevoerd?

Microsoft implementeert traditioneel niet veel besturingselementen op apparaten waarop Windows kan worden uitgevoerd, maar maakte een uitzondering voor Windows RT. Het bedrijf werkte nauw samen met fabrikanten en bouwde volgens strikte specificaties om een ​​kwaliteitsniveau te handhaven voor alle Windows RT-apparaten. Vanwege deze strikte controle is er maar een handvol Windows RT-apparaten uitgebracht. Zij zijn:

  • Microsoft Surface
  • Microsoft Surface 2
  • Asus VivoTab RT
  • Dell XPS 10
  • Lenovo IdeaPad Yoga 11
  • Nokia Lumia 2520
  • Samsung Ativ-tabblad

Hoe werkt Windows RT?

Het ontwerp en de basisfuncties van Windows RT zijn vergelijkbaar met Windows 8 en Windows 8.1. Wanneer u het apparaat voor het eerst opstart, geeft het startmenu op volledig scherm live-tegels weer die gedurende de dag worden bijgewerkt. Het startmenuscherm is aanpasbaar, zodat u uw favoriete apps kunt vastzetten en de grootte van hun tegels kunt wijzigen. Als u vanaf de onderkant van het scherm omhoog veegt, wordt een lijst weergegeven met alle momenteel geïnstalleerde apps.

De Windows RT 8.1 Apps-lijst met aanpassingsopties

In tegenstelling tot reguliere edities van Windows 8, wordt Windows RT slechts geleverd met een beperkte hoeveelheid geïnstalleerde software. Alle Windows RT-apparaten bevatten Office 2013 Home & Student RT, dat aanvankelijk Word, PowerPoint, Excel en OneNote omvatte. Outlook is toegevoegd als onderdeel van de Windows 8.1-update.

Het scherm Word RT Productinformatie op Windows RT 8.1

Hoewel het mogelijk is om toegang te krijgen tot de traditionele desktop, zijn er maar weinig opties daar. Bestandsverkenner, Internet Explorer en Office RT zijn de enige ondersteunde toepassingen in desktopmodus. Alle andere applicaties die via de Windows Store zijn geïnstalleerd, gebruiken de Metro MDL-interface.

De toekomst van Windows RT

De beperkte functionaliteit van Windows RT-apparaten betekende dat ze niet zo populair waren als Microsoft had gehoopt, en de productiepartners van Microsoft weigerden verdere apparaten te maken. Niet lang na de release van Windows RT begon Intel met het ontwikkelen van x86 SoC’s voor Windows 8, waardoor er minder behoefte was aan op ARM gebaseerde Windows RT. Microsoft lanceerde zijn laatste Windows RT-apparaat, de Surface 2, in oktober 2013 en stopte ermee en Windows RT toen de voorraad van het apparaat in januari 2015 op was. Het bedrijf verlegde in plaats daarvan zijn focus naar hun Surface Pro-lijn van eigen merkapparaten. Omdat Microsoft geen upgradepad voor Windows RT van Windows 8.1 naar Windows 10 bood, eindigde de reguliere ondersteuning voor Windows RT in januari 2018. De uitgebreide ondersteuning loopt echter tot 10 januari 2023. Met Windows 10 wilde Microsoft één kerneditie maken van Windows dat op alle apparaten en architecturen zou kunnen draaien. In 2017 lanceerden ze echter een spirituele opvolger van Windows RT, bekend als Windows 10 S. Deze editie van Windows 10 was ook beperkt beschikbaar. Het kon alleen apps uit de Windows Store installeren. Windows 10 S werd stopgezet in januari 2018.