Skip to content

Wat is witte ruis?

10 de augustus de 2021
whitenoise01 5c0e500dc9e77c0001981ead

Shhh. Dat is niet het geluid van de zee, of een collega die probeert te fluiten, het is het ontspannende, isolerende geluid van witte ruis. Het vreemde fenomeen van luisteren naar het equivalent van actief niets is tegenwoordig populairder dan ooit tevoren, en voor veel mensen is het ongelooflijk ontspannend. Maar wat is witte ruis en waarom luisteren mensen er zo graag naar?

Hoe klinkt witte ruis?

Hoewel witte ruis traditioneel wordt gekenmerkt door het krakende gezoem dat je kunt horen als je je tv verkeerd hebt afgesteld, is witte ruis technisch gezien elk geluid met een variërende frequentie met een consistente spectrale vermogensdichtheid. In meer praktische zin is witte ruis elk consistent geluid dat je hersenen zullen interpreteren als een solide lichaam van onopvallend geluid, in plaats van individuele frequenties. Dit is belangrijk omdat het belangrijkste doel van witte ruis is om niet gehoord te worden. Dat klinkt misschien belachelijk, maar veel mensen gebruiken het om te studeren, te ontspannen of in slaap te vallen, omdat het hen helpt om het auditieve deel van hun hersenen effectief te ontspannen om zich op een andere taak te concentreren. Dus, hoe klinkt witte ruis? Niets, na een tijdje. In de volksmond kan witte ruis echter alles zijn dat consistent is en op de achtergrond van je bewustzijn zit. Voor veel mensen is dit iets zo dekkend als de zoemende tv-ruis die we hierboven noemden. Voor anderen kan het het geluid van regen op een dak zijn, een oscillerende ventilator, of zelfs het geluid van het universum zelf – de zogenaamde hemelse witte ruis.

Waar wordt witte ruis voor gebruikt?

Naast ontspannend wordt witte ruis ook gebruikt bij de productie van elektronische muziek, vaak met enige mate van filtering om een ​​totaal ander soort geluid te creëren. Witte ruis kan ook worden gebruikt voor het testen van audioapparatuur, of om echt willekeurige getallen te genereren voor loterijen of bepaalde computertoepassingen. Het heeft zelfs enig nut gevonden bij de behandeling van tinnitus, waardoor mensen met de irritante chronische aandoening de storende geluiden die door hun oren worden opgevangen, kunnen uitschakelen.

Hoe zit het met roze ruis?

Witte ruis is auditief heel erg een flatline, maar er zijn andere gekleurde varianten die enigszins verschillen. Voor mensen die witte ruis voor verschillende toepassingen gebruiken, kunnen deze varianten effectiever zijn. Roze ruis is een van de meest bekende en verschilt van witte ruis doordat de spectrale vermogensdichtheid omgekeerd evenredig is met de frequentie van het signaal, in plaats van met dezelfde intensiteit. Dit betekent dat de lagere frequenties in roze ruis luider zijn dan de hogere frequenties, wat een geluid kan creëren dat een dieper gevoel heeft. Veel mensen vinden dit comfortabeler of natuurlijker klinkend dan witte ruis. Bruine ruis is een andere veel voorkomende vorm van witte ruis, ook wel Brownse ruis of Rode ruis genoemd. Het is gebaseerd op Brownian Motion en bereikt een nog dieper geluid dan roze ruis.

Wat is een witte ruismachine?

Een witte ruismachine is elk stuk hardware (of aantoonbaar software) dat geluiden produceert die consistent zijn met de informele interpretatie van witte ruis. Dat omvat alles, van de babyslaapapparaten die het geluid van stromend water afspelen tot YouTube-video’s van 10 uur met achtergrondstralingsgeluiden uit de kosmos.

Er zijn ook een aantal witte ruis-apps die kunnen worden gedownload van de respectievelijke App Store en Google Play Store, die snelle en gemakkelijke toegang bieden tot witte ruis in al zijn verschillende kleuren en configuraties.

Is witte ruis schadelijk?

Het korte antwoord is: nee. Zoals bij elke gezondheidsaanbeveling, zijn er echter enkele kanttekeningen. Witte ruis bij hoge volumes (denk aan 100 decibel of hoger) is in verband gebracht met enige schade aan de kleine haartjes in het menselijk oor en kan in de toekomst leiden tot gehoorverlies. Er is ook enige suggestie dat baby’s die ’s nachts met witte ruis slapen (in plaats van dat ze alleen worden gebruikt om hen te helpen weg te dromen) zouden kunnen leiden tot een langzamere ontwikkeling in de auditieve delen van hun hersenen. Dit zijn echter vaak vrij beperkte onderzoeken en zijn in de meeste gevallen gericht op dieren in plaats van op mensen. De beste optie is om het witte ruisvolume van elk type op een comfortabel niveau te houden, en probeer bij een baby of jong kind het niet ’s nachts aan te laten staan. Je kinderen laten wennen aan het slapen door de vreemde knal die je na het slapengaan maakt, zal je leven tenslotte ook een stuk gemakkelijker maken.