Skip to content

Wat is WOFF (Web Open Font Format)?

8 de augustus de 2021
001 what is woff web open font format 4800761 abcb53e65fb2471ea71ec48f02a06357

Web Open Font Format (WOFF) is een bestandsindeling voor weblettertypen ontwikkeld door Mozilla. Een WOFF-bestand kan gecomprimeerde TTF- en OTF-bestanden bevatten, evenals licentie-informatie en andere metadata. Dit is wat u moet weten over WOFF. De informatie in dit artikel is van toepassing op WOFF- en WOFF2-bestanden.

Wat is een WOFF-bestand?

Net als ZIP-bestanden fungeren WOFF-bestanden als containers voor andere bestanden, met name TrueType Font (TTF) en OpenType Font (OTF)-bestanden. Dit soort bestanden geeft webdesigners de mogelijkheid om andere lettertypen te gebruiken dan de standaardtekens die op de meeste computers te vinden zijn. WOFF is vervangen door het WOFF2-formaat. WOFF2 biedt nog betere compressie-algoritmen, waardoor de oorspronkelijke bestandsgrootte met nog eens 30 procent wordt verkleind. Daarom nemen WOFF2-bestanden minder bandbreedte in beslag en worden ze nog sneller geladen. WOFF-bestanden hebben de extensie .woff, terwijl WOFF2-bestanden de extensie .woff2 hebben.

Hoe werken WOFF-bestanden?

Vrijwel alle webpagina’s gebruiken Cascading Style Sheets (CSS) om de lay-out van HTML en andere elementen op uw scherm te definiëren. Ontwikkelaars kunnen bijvoorbeeld CCS gebruiken om weblettertypen te wijzigen door te verwijzen naar lettertypen die al op de computer van de gebruiker zijn geïnstalleerd. Als uw pc of browser echter geen lettertype ondersteunt, wordt het weergegeven als een ander lettertype of wordt het helemaal niet geladen, afhankelijk van hoe de lettertypestapel van de pagina is ingesteld. Om dit probleem te voorkomen, kunnen aangepaste lettertypen worden opgeslagen in een WOFF-bestand, dat wordt opgeslagen op een server met alle andere webpagina-elementen. De ontwerper kan dan de @font-face CSS-eigenschap gebruiken om naar het WOFF-bestand te verwijzen en het lettertype in de browser weer te geven. Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge, Opera en Safari ondersteunen de WOFF-indeling, maar het kan zijn dat u uw webbrowser moet bijwerken naar de nieuwste versie.

Voordelen van WOFF

Naast het verbreden van de lettertypen die beschikbaar zijn voor webontwikkelaars, heeft het gebruik van WOFF-bestanden verschillende voordelen. Bijvoorbeeld:

  • Compressie: Omdat WOFF-bestanden zijn gecomprimeerd, worden ze sneller geladen dan andere bestandstypen met lettertypen.
  • HTML- en CSS-ondersteuning: In tegenstelling tot afbeeldingsbestanden kunnen WOFF-bestanden worden gestileerd met HTML en CSS.
  • SEO: WOFF-lettertypen zijn beter voor zoekmachineoptimalisatie (SEO) dan afbeeldingen van tekst.
  • Geoptimaliseerde weergave: WOFF-bestanden bevatten typografische informatie, waaronder contextuele vormen en figuren in oude stijl, waardoor optimale weergave op alle apparaten mogelijk is.
  • Toegankelijkheid van de website: WOFF-bestanden maken sites toegankelijker omdat tekst kan worden voorgelezen en afbeeldingen van tekst niet.
  • Inbedding: WOFF-lettertypen helpen bij internationalisering doordat u lettertypen kunt insluiten met tekens uit andere talen.

Maak je eigen WOFF-lettertypen

Met lettertype-editors zoals FontForge kunt u uw eigen lettertypesets ontwerpen en exporteren als WOFF-bestanden. U kunt ook WOFF naar TTF- of OTF-bestanden converteren met FontForge. Als je een andere lettertype-editor hebt die alleen TTF of OTF ondersteunt, kun je de sfnt2woff-tool gebruiken om de lettertypen naar WOFF-bestanden te converteren. Open Font Library en Font Squirrel hebben honderden lettertypen in het WOFF-formaat die gratis zijn voor commercieel en niet-commercieel gebruik.