Skip to content

Wat je nodig hebt om over te schakelen naar Linux

18 de juli de 2021
linux 153455 1280 5c47721146e0fb00011eee43

De Linux-familie van besturingssystemen – voornamelijk voorlopers van gratis en open-source software – biedt nu een meer verfijnde computerervaring dan ooit tevoren. Linux-systemen presteren goed op verschillende hardwareconfiguraties en werken uitstekend samen met Microsoft Windows. Probeer een Live USB-versie van Linux om te zien of het de moeite waard is om de overstap te maken, geheel of gedeeltelijk.

Waarom Linux?

Moderne Linux-distributies (een distributie is een aangepaste variant van Linux, geoptimaliseerd voor een specifiek doel) zijn stabiel, gepolijst en gebruiksvriendelijk. De reputatie van Linux als het domein van bebaarde nerds is allang voorbij. Linux is nu een algemeen besturingssysteem dat in miljoenen huishoudens en zelfs in veel bedrijven en overheden wordt gebruikt. De stad Largo, Florida, bijvoorbeeld, draait op Linux, net als de hele onderzeeërvloot van de Amerikaanse marine. Linux biedt verschillende belangrijke voordelen:

  • Vrije Softwarebasis: Tienduizenden robuuste programma’s, de meeste gratis en open-source, maken het vinden van de juiste tool voor elke klus vrij eenvoudig. Veel populaire commerciële toepassingen voor Windows en Mac bieden zelfs parallelle open-source-equivalenten, zoals LibreOffice voor Microsoft Office of GIMP voor Adobe Photoshop.
  • Aangepaste omgevingen: Linux draait op meer hardware dan Windows of Mac, en het open-source karakter van Linux betekent dat je vrij bent om het besturingssysteem aan te passen aan zeer specifieke gebruikssituaties op een manier die je niet kunt doen met een closed-source Windows- of macOS-installatie .
  • Gedetailleerde configuraties: In Linux kan alles tot op zekere hoogte worden aangepast, inclusief de grafische desktopomgeving.
  • Veilig en robuust: Linux komt voort uit Unix. Het is een snel, veilig besturingssysteem voor meerdere gebruikers dat zeer goed bestand is tegen penetratie en malware.

Waarom niet Linux?

Linux-interface.

Linux is echter niet ideaal voor alle mensen en alle gebruiksscenario’s. Overweeg de volgende redenen waarom Linux mogelijk niet voor u werkt:

  • Beperkte software: De premium betaalde softwareprogramma’s waar mensen naar hunkeren, zoals de Adobe Creative Cloud-suite, draaien niet op Linux. Hoewel die Adobe-programma’s elk om een ​​open-sourcealternatief vroegen, zijn de alternatieve apps meestal niet zo gepolijst of rijk aan functies.
  • Gebruik van Shell-prompts: De meest directe manier om veel dingen in Linux te doen, is via een shell-prompt. Als je niet vertrouwd bent met een opdrachtregelinterface, vind je het misschien wat moeilijker om Linux te gebruiken.
  • Behoefte aan rekenkundig inzicht: Linux beschermt je niet zoals Windows of macOS, tegen het maken van verkeerde keuzes over het beheer van het besturingssysteem. Het is niet moeilijk om problemen te veroorzaken, en er is vaak wat computerkennis voor nodig om die problemen op te lossen.
  • Niemand juiste manier: Met Linux zijn er vaak een tiental gelijkwaardige manieren om een ​​enkele actie uit te voeren. Hoewel deze flexibiliteit voor sommige mensen nuttig is, voor mensen die een enkele, standaard set instructies nodig hebben, blijkt deze flexibiliteit soms moeilijk te beheren.

Hardwarevereisten voor Linux

Linux heeft de neiging om meer vergevingsgezind te zijn op oudere hardware. Terwijl Windows 10 een beperkte set Intel- en AMD-gebaseerde processors ondersteunt, kan Linux draaien op zeer oude hardware die niet langer voldoet aan de minimaal aanbevolen specificaties voor Windows 10 – en het werkt in veel gevallen als boter. Verschillende Linux-distributies vereisen verschillende relatieve balansen van rekenkracht. Een distributie met een kleine voetafdruk presteert goed, zelfs op hardware die meer dan tien jaar oud is. In plaats van een nog werkende maar oude computer weg te gooien, zet u er Linux op en haalt u er nog een paar jaar nuttige levensduur uit.

Probeer voordat u koopt: Live Linux-omgevingen

Je hoeft je huidige computer niet van streek te maken om Linux een draai te geven. De meeste distributies ondersteunen a ikive USB-omgeving. Download het installatieprogramma, plaats het op een speciaal USB-station en start vervolgens uw computer opnieuw op. Linux wordt geladen zonder iets op je computer te veranderen, dus je loopt geen risico om met een live-omgeving te spelen. Probeer Linux Mint voor een voorbeeld van Linux, een populaire middelzware distributie die beginnersvriendelijk is.

Een Linux-distributie kiezen

Linux-distributies stemmen generieke Linux af in een indeling die is geoptimaliseerd voor een specifieke set gebruiksscenario’s. Vanaf eind 2019 omvat het Linux-ecosysteem honderden verschillende varianten, maar slechts een handvol wordt vaak gebruikt door beginners. Verken de opties voordat u een live USB-omgeving kiest om er zeker van te zijn dat u een distributie gebruikt die waarschijnlijk aan uw behoeften voldoet.

Linux gebruiken als primair of secundair systeem

Sommige mensen voelen zich aangetrokken tot de sterke punten van Linux, maar kunnen zich niet losmaken van een bepaald programma dat alleen op Windows 10 of macOS draait. Al deze primaire besturingssystemen zijn flexibel genoeg om een ​​mix van configuraties te ondersteunen.

Alleen Linux

Veeg je harde schijf schoon en gebruik Linux als je dagelijkse besturingssysteem. Als u een op Windows gebaseerd programma moet gebruiken, controleer dan of het compatibel is met WINE, een Windows-emulator. WINE werkt met veel oudere Windows-programma’s, hoewel het niet ideaal is voor geavanceerde software.

Linux op een virtuele machine

Gebruik een tool zoals VirtualBox, Hyper-V of Bootcamp om Linux op een virtuele machine binnen uw bestaande Windows 10- of macOS-computer uit te voeren. Deze benadering biedt het voordeel dat u uw bestaande systeem niet overstuurt, terwijl u toch gemakkelijk toegang hebt tot Linux in een virtuele omgeving.

Linux in een dual-boot systeem

Sommige mensen installeren twee of meer besturingssystemen op hun harde schijf en kiezen er een wanneer de computer opstart. Het is relatief eenvoudig om uw Windows- of macOS-systeem te “verkleinen” om ruimte vrij te maken om ook Linux te installeren. Op die manier heb je ze, wanneer je Windows of Mac nodig hebt, maar als je Linux wilt, blijft die optie ook beschikbaar en zonder de beperkingen van een virtuele omgeving.