Skip to content

Wat maakt een audioformaat verliesgevend?

11 de juli de 2021
GettyImages 501225554 57b4feea5f9b58b5c23765d2

Het woord verliesgevend wordt in digitale audio gebruikt om een ​​type compressie te beschrijven dat wordt gebruikt om geluidsgegevens op te slaan. Het algoritme dat wordt gebruikt in een verliesgevend audioformaat comprimeert geluidsgegevens op een manier die bepaalde informatie weggooit. Dit signaalverlies betekent dat de gecodeerde audio niet identiek is aan het origineel. De lossy audio produceert een lagere kwaliteit geluid en heeft een kleinere bestandsgrootte. Compressie met verlies wordt ook wel onomkeerbare compressie omdat het onmogelijk is om de gegevens die zijn verwijderd opnieuw op te bouwen.

Wat is het verschil tussen lossy en lossless?

Wanneer u een reeks MP3-bestanden maakt door een van uw muziek-cd’s te rippen, gaat een deel van de details van de originele opname verloren, waardoor het verliesgevend. Dit type compressie is niet beperkt tot audio; afbeeldingsbestanden in het JPEG-formaat worden bijvoorbeeld ook “lossily” gecomprimeerd. Deze methode is het tegenovergestelde van verliesloze audiocompressie die wordt gebruikt voor formaten zoals FLAC, ALAC en andere. De audio wordt in dit geval gecomprimeerd op een manier die helemaal geen gegevens weggooit. De audio is identiek aan de originele bron. Als het gaat om compatibiliteit, zijn lossily gecomprimeerde bestanden een voordeel. Hoewel sommige apparaten en softwareprogramma’s een breed scala aan audio-indelingen ondersteunen, werken bestanden met een lossy-indeling, zoals MP3’s, op elk apparaat.

Voorbeelden van Lossy & Lossless-audiobestandstypen
verliesgevend verliesloos
AA3 ALAC
AAC FLAC
MP3 AAP
MPC SHN
OGG TTA
WMA WV

Hoe werkt compressie met verlies?

Compressie met verlies maakt bepaalde aannames over frequenties die het menselijk oor waarschijnlijk niet zal detecteren. Wanneer een nummer wordt geconverteerd naar een audioformaat met verlies, zoals AAC, analyseert het algoritme alle frequenties en verwijdert vervolgens de frequenties die het oor niet zou moeten kunnen detecteren. Deze lage frequenties worden uitgefilterd of omgezet in monosignalen die minder schijfruimte innemen. Een andere techniek negeert zeer stille geluiden die een luisteraar waarschijnlijk niet opmerkt, vooral in een luider deel van een nummer. Deze benadering verkleint de grootte van het audiobestand met behoud van zoveel mogelijk audiokwaliteit.

Wat gebeurt er met audio met verlies?

Compressie met verlies introduceert artefacten. Deze artefacten vertegenwoordigen ongewenste geluiden die niet in de originele opname voorkomen, maar die bijproducten zijn van compressie. Deze ruis verslechtert de kwaliteit van de audio en is merkbaar wanneer muziekbestanden worden geconverteerd met lage bitsnelheden. Verschillende soorten artefacten beïnvloeden de kwaliteit van een opname. Vervormingen zijn een van de meest voorkomende artefacten. Een vervorming zorgt ervoor dat drums bijvoorbeeld zwak klinken – zonder echte punch. Stemmen in een nummer kunnen ook worden beïnvloed, wat leidt tot vocalen die grof klinken en weinig details bevatten. In veel gevallen kunnen gewone luisteraars het verschil tussen een lossy en een lossless coderingsalgoritme niet ontdekken, hoewel sommige audiofielen die zeer dure apparatuur gebruiken, beweren een verschil te horen. Het kwaliteitsverschil wordt pas merkbaar wanneer zeer lage bitsnelheden of agressieve compressie-algoritmen in het spel komen.

Waarom audiobestanden comprimeren?

De meeste digitale audioformaten gebruiken een soort compressie om geluid op een efficiënte manier op te slaan. Zonder compressie zouden de bestandsgroottes erg groot zijn. Een typisch nummer van 3 minuten dat als MP3-bestand is opgeslagen, verbruikt bijvoorbeeld 4 MB tot 5 MB aan ruimte. Het gebruik van het WAV-formaat om hetzelfde nummer op te slaan, maar niet gecomprimeerd, resulteert in een bestandsgrootte van ongeveer 30 MB — tenminste zes keer groter. Er passen minder nummers op je smartphone of harde schijf als je kiest voor ongecomprimeerde audioformaten.

Hoe audiobestanden te comprimeren

Er zijn veel manieren om een ​​lossless audiobestand om te zetten in een lossy. Elk programma dat converteert naar een lossy-formaat, bevat de nodige hulpmiddelen om het lossy-audiobestand te maken. Blader door een lijst met gratis audiobestandsconverters en experimenteer met verschillende apps die audiobestandsindelingen converteren naar MP3 en andere lossy-indelingen. Verschillende apps kunnen verschillende resultaten opleveren. Meer van Lifewire

 • Wat maakt een MP3 anders dan een AAC?

 • Tiener luisteren naar muziek op iPhone tegen muur met graffiti

  Welke audiobestandsindelingen kan de iPhone afspelen?

 • Een stapel audiocassettebanden

  Wat is lossless audiocompressie?

 • Een Beats-koptelefoon naast een laptop

  ALAC-audioformaat: is het beter om te gebruiken dan AAC?

 • Persoon die in het gras ligt, lacht en luistert naar een koptelefoon.

  Hoe muziek van cd’s te rippen met Windows Media Player 11

 • Screenshot van verschillende MP3-bestanden in Windows 10

  MP3-bestand (wat het is en hoe er een te openen)

 • Jonge man die audio opneemt op laptop

  Hoe AAC naar MP3 te converteren met iTunes

 • Screenshot van verschillende FLAC-bestanden in Windows 10

  Wat is een FLAC-bestand?

 • Screenshot van verschillende M4A-bestanden in Windows 10

  Wat is een M4A-bestand?

 • Verschillende soorten muziekbestanden in een computervenster

  Hoe audiobestandsindelingen verschillen en wat dit betekent voor luisteraars

 • Man in koptelefoon met laptop aan tafel

  Factoren waarmee u rekening moet houden voordat u naar MP3 converteert

 • Brieven versnipperen

  Beste gratis audiotools voor het opsplitsen van grote bestanden

 • Vrouw luisteren naar muziek liggend op gras

  Wat is het Adaptive Multi-Rate (AMR) formaat?

 • Bovenaanzicht van verfrommeld papier op witte achtergrond

  Wat is videocompressie?

 • Screenshot van verschillende WMA-bestanden in Windows 10

  Wat is een WMA-bestand?

 • Man met smartphone met laptop

  Hoeveel nummers kan een gigabyte aan opslagruimte bevatten?

reddingsdraad

Volg ons

 • Facebook

 • Over ons
 • Reclame maken
 • Privacybeleid
 • Cookie beleid
 • carrières
 • Redactionele richtlijnen
 • Contact
 • Gebruiksvoorwaarden
 • EU-privacy
 • Privacyverklaring Californië
 • TRUSTe

Uw privacyrechten

Lifewire en onze externe partners gebruiken cookies en verwerken persoonlijke gegevens zoals unieke identificatiegegevens op basis van uw toestemming om informatie op een apparaat op te slaan en/of te openen, gepersonaliseerde advertenties weer te geven en voor inhoudsmeting, doelgroepinzicht en productontwikkeling. Klik hieronder om uw toestemmingskeuzes voor Lifewire.com te wijzigen of in te trekken, inclusief uw recht om bezwaar te maken wanneer een legitiem belang wordt gebruikt. U kunt uw instellingen op elk moment bijwerken via de link “EU-privacy” onderaan elke pagina. Deze keuzes worden wereldwijd aan onze partners gesignaleerd en hebben geen invloed op de browsegegevens. Lijst met partners (leveranciers)

Wij en onze partners verwerken gegevens om:

Scan actief apparaatkenmerken voor identificatie. Gebruik nauwkeurige geolocatiegegevens. Informatie op een apparaat opslaan en/of openen. Selecteer gepersonaliseerde inhoud. Maak een gepersonaliseerd inhoudsprofiel. Meet advertentieprestaties. Selecteer basisadvertenties. Maak een gepersonaliseerd advertentieprofiel. Selecteer gepersonaliseerde advertenties. Pas marktonderzoek toe om doelgroepinzichten te genereren. Inhoudsprestaties meten. Ontwikkelen en verbeteren van producten. Lijst met partners (leveranciers)