Skip to content

Wat te doen als uw autoradio plotseling niet meer werkt?

11 de juli de 2021
car radio suddenly stopped working 534704 10c96cac914e472280e3b4a557699171

Er zijn een paar dingen die ervoor kunnen zorgen dat een autoradio plotseling niet meer werkt, maar het is moeilijk om precies te zeggen wat je probleem is zonder wat meer informatie te hebben. Het kan bijvoorbeeld zo simpel zijn als een doorgebrande zekering als het scherm niet aangaat, of het kan een antenneprobleem zijn als het radiogedeelte niet werkt, maar andere audiobronnen (zoals cd-spelers) wel. Hier zijn een paar verschillende veelvoorkomende problemen en mogelijke oplossingen.

Autoradio gaat ineens niet meer aan

Als u op een dag in uw auto stapt en de radio gaat helemaal niet aan, dan is er waarschijnlijk een stroom- of aardingsprobleem. Je zou kunnen beginnen met het controleren van de zekeringen. Als u een doorgebrande zekering vindt, probeer deze dan te vervangen en rijd dan een tijdje rond om te zien of deze opnieuw doorbrandt. Als dat zo is, heb je ergens een kortsluiting die waarschijnlijk iets moeilijker te repareren is. Hoewel het verleidelijk kan zijn om een ​​doorgebrande zekering te “repareren” door een zwaardere zekering te gebruiken, is het belangrijk om daadwerkelijk door te dringen, de oorzaak van het probleem te vinden en het te corrigeren. De aard van autozekeringen betekent dat u een zwakke 5A-zekering gemakkelijk kunt vervangen door een zware 40A-zekering, aangezien ze dezelfde grootte en vorm hebben, maar dit kan uw bedrading vernielen of zelfs brand veroorzaken. Als u een voltmeter of testlampje hebt, kunt u controleren op stroom en aarde bij het zekeringblok en ook bij de radio zelf om de storing te lokaliseren. Losse of gecorrodeerde gronden veroorzaken meestal meer gecompliceerde problemen dan een totale storing, maar het is de moeite waard om dit te controleren voordat u eropuit gaat en een nieuwe head-unit koopt. Want als zowel de stroom als de aarde goed zijn, en je head-unit gaat nog steeds niet aan, dan is het waarschijnlijk toast. Als je een autoradio hebt die soms werkt en op andere momenten plotseling uitvalt, kan dat moeilijker te diagnosticeren zijn.

Helemaal geen geluid uit de autoluidsprekers

Als je radio aangaat, maar je krijgt geen geluid uit de luidsprekers, zijn er een heleboel verschillende mogelijke boosdoeners. Het probleem kan te maken hebben met de versterker als u een externe versterker of de luidsprekerkabels heeft. Afhankelijk van waar uw versterker zich bevindt, kan het gemakkelijk of behoorlijk moeilijk zijn om de versterker te controleren. Sommige versterkers hebben in-line zekeringen, terwijl andere bij de versterker zelf zijn gezekerd, en sommige installaties hebben meer dan één zekering. Als de zekering van de versterker is doorgebrand, is dat waarschijnlijk de reden dat u geen geluid uit uw autoradio krijgt. In sommige gevallen kan een gebroken draad of een slechte verbinding in de luidsprekerdraden waar ze door een deur gaan, ook het geluid helemaal afsnijden in plaats van alleen het geluid naar één luidspreker af te sluiten. Als u merkt dat uw geluid weer aangaat als u de deur opent en sluit, kan dat het probleem zijn, of het kan een aardingsprobleem zijn.

Als het alleen de autoradio is die niet werkt

Als uw radio het niet doet, maar u kunt wel naar cd’s, mp3-spelers en andere audiobronnen luisteren, dan heeft het probleem te maken met de tuner of de antenne. U zult waarschijnlijk een nieuwe head-unit moeten kopen als het probleem in de tuner zit, maar veel van deze problemen zijn eigenlijk antenneproblemen. Een losse of gecorrodeerde antenne kan bijvoorbeeld een slechte ontvangst of helemaal geen ontvangst veroorzaken. In dat geval lost het vastdraaien van de antenneaansluitingen of het kopen van een nieuwe antenne uw autoradioprobleem op. Als je onlangs naar een nieuw gebied bent verhuisd, of als je gewoon naar een station probeert te luisteren dat je niet meer kunt ontvangen, dan kan een antenneversterker het probleem ook oplossen. Dit zal niet de oplossing zijn die je zoekt als de radio helemaal niet werkt, maar als je gewoon een probleem hebt met zwakke signalen, dan kan het de oplossing zijn. Een ander verrassend veel voorkomend probleem met de autoantenne heeft te maken met handmatig intrekbare zwepen. Als uw auto een van deze heeft en u heeft deze nog niet gecontroleerd, dan wilt u zeker weten dat niemand hem heeft ingetrokken toen u niet keek. Als een autowasserette hem erin duwde om behulpzaam te zijn, of een grappenmaker hem erin duwde terwijl je auto ergens geparkeerd stond, zou je heel gemakkelijk weer erin kunnen klimmen, de radio aanzetten en ontdekken dat het helemaal niet werkt. Sommige auto’s kunnen sommige stations ontvangen, afhankelijk van de nabijheid en de signaalsterkte, met de zweep ingetrokken, terwijl andere helemaal niets kunnen afstemmen.