Skip to content

Wat u moet weten voordat u inkjetfotopapier koopt

16 de juli de 2021
GettyImages 165767748 58d9a2863df78c516288bfd2

Bij het selecteren van inkjetpapier van fotokwaliteit voor gebruik met uw inkjetprinter, kunnen de keuzes overweldigend lijken. Termen als satijn, mat, glans en meer worden rondgestrooid en de prijzen kunnen variëren. Als u van plan bent foto’s of andere afbeeldingen van hoge kwaliteit af te drukken en het juiste inkjetpapier nodig heeft, volgt hier wat u moet weten om het beste product voor uw behoeften te kiezen. Hoe goed het inkjetpapier ook is, de kwaliteit en resolutie van de bronafbeelding zijn belangrijke factoren voor het bereiken van een uitstekende afdruk.

Kenmerken van inkjetpapier

Verschillende papiersoorten vallen onder de categorie inkjetprinters, zoals standaard riempapier dat gewoonlijk wordt gebruikt om tekstdocumenten af ​​te drukken. Inkjet-fotopapier is echter geschikt voor fotoafdrukken van hoge kwaliteit met een scala aan kleuren, zonder te bloeden. Inkjet fotopapier varieert in grootte en afwerking. Sommige hebben een glanzende of satijnen afwerking, terwijl andere een matte afwerking hebben. Coatings variëren van cast coated, dat meestal op goedkoper basispapier is, tot microporeus, dat meestal op papier van hogere kwaliteit ligt. Wanneer u inkjet fotopapier koopt, hoeft u niet al te technisch te zijn. Er zijn vijf belangrijke overwegingen: gewicht, afwerking, helderheid, dekking en remklauw. Vooruitgang in de oppervlakken van inkjetpapier maakt creatiever printen mogelijk, zoals transferpapier voor opstrijkpatronen, bedrukbare stickers en meer.

Inkjetpapiergewicht

Gewicht verwijst naar de papierdikte en wordt uitgedrukt in ponden of grammen per vierkante meter. Hoe hoger de gewichtsmeting, hoe dikker het papier en hoe duurzamer en steviger het aanvoelt. De meeste inkjetfotopapiersoorten zijn in het bereik van 24 tot 71 lb. (90 tot 270 g/m2). Als u foto’s afdrukt, wilt u een papier in het zwaardere, dikkere bereik, ongeveer 62 lbs. en hoger. Papier met een zwaarder gewicht ziet er steviger uit en voelt steviger aan en leidt tot scherpere tekst met minder uitvloeiende inkt. Voordat u investeert in zwaar gewogen papier, moet u de maximale papierdikte controleren die uw inkjetprinter toestaat. Als het papier is gemarkeerd als zwaar, betekent dit niet per se dat het zwaarder is dan andere vergelijkbare papieren.

Af hebben

De afwerking van papier verwijst naar de glans en textuur. Het kiezen van de afwerking van een papier hangt af van uw voorkeuren. Welke afwerking u ook kiest, zorg ervoor dat u de printerdriver correct instelt zodat deze overeenkomt met de afwerking van het papier.

Glans Afwerking

Inkjetpapier met een glanzende afwerking heeft een glanzende coating, waardoor afdrukken eruitzien en aanvoelen als echte fotografische afdrukken. Papier met een glanzende afwerking kan worden beschreven met andere termen, zoals hoogglans, halfglanzend of satijn, dat niet zo glanzend is als ander glanzend papier. Je zult ook termen zien als parel en glans, dit zijn satijnachtige afwerkingen met meer textuur. Inkjet-fotopapier met een glanzende afwerking is een uitstekende keuze voor het afdrukken van afbeeldingen met rijke kleuren, helderheid en glans. Omdat een glanzende coating ervoor zorgt dat het papier de inkt niet opneemt, drogen sommige glanzende papiersoorten langzaam. Tegenwoordig zijn echter sneldrogende glanzende afwerkingen gebruikelijk.

Matte afwerking

Mat inkjet-fotopapier is glad en fluweelachtig in plaats van glanzend en glanzend. Dit papier is dikker dan gewoon inkjetpapier en speciaal ontwikkeld voor foto’s. Afbeeldingen die op mat fotopapier zijn afgedrukt, zien er zacht en niet-reflecterend uit met levendige kleuren. Toch zien deze er niet uit als echte fotoafdrukken, zoals bij glanzend papier. Bij veel papier met matte afwerking kunt u aan beide zijden afdrukken. Als u tekst bij een afbeelding opneemt, ziet de tekst er helder en duidelijk uit.

Helderheid

Hoe wit is wit? Op papier zijn er veel niveaus van witheid of helderheid. Helderheid wordt uitgedrukt als een getal van 1 tot 100. Fotopapier heeft meestal een helderheidsclassificatie in de hoge jaren 90, terwijl normaal kopieerpapier rond de jaren 80 ligt. De helderheid van papier is van invloed op hoe afbeeldingskleuren eruitzien en hoe helder de afbeeldingen zijn. Deze helderheid is vooral belangrijk voor foto’s. Zelfs als papier een hoge helderheidsclassificatie heeft, kunt u monsters nemen en zien hoe afbeeldingen vanaf uw inkjetprinter op het papier worden afgedrukt voordat u een investering doet. Aangezien niet alle papiersoorten zijn voorzien van een helderheidsclassificatie, is de beste manier om de helderheid te bepalen, door twee of meer papiersoorten naast elkaar te vergelijken. Papier met het label helderwit of ultrahelder kan misleidend zijn. Wanneer u papier koopt om foto’s af te drukken, controleer dan het helderheidsgetal en zorg ervoor dat het minimaal 95 is.

dekking

Dekking verwijst naar de hoeveelheid licht die door het papier wordt doorgelaten. Met andere woorden, hoe doorzichtig het papier is. Met een hogere mate van ondoorzichtigheid zullen gedrukte tekst en afbeeldingen minder snel doorbloeden naar de andere kant. Standaard kopieerpapier heeft minder dekking en is meer doorschijnend. Zwaarder papier is ondoorzichtiger en minder doorzichtig. De dekking van een inkjet fotopapier is vooral belangrijk voor dubbelzijdig afdrukken. Dit type papier heeft over het algemeen een hogere mate van ondoorzichtigheid, meestal tussen 94 en 97.

Remklauw

Schuifmaat verwijst naar de dikte van een enkel vel papier. Fotopapier is zwaarder en dikker dan typisch multifunctioneel papier. Deze hogere passer helpt bij de inktdekking die nodig is voor het afdrukken van foto’s.

Inkjet-fotopapier kiezen

Er is niet één juiste manier om inkjetfotopapier te selecteren. Er zijn veel variëteiten en veel overwegingen. Zelfs als u van de textuur en het gevoel van een bepaald papier houdt, werkt het misschien niet goed voor de specifieke afbeelding die u afdrukt. Experimenteer met verschillende soorten papier op je printer. Evalueer uw resultaten en het soort stemming dat u krijgt als u bepaalde papiersoorten met bepaalde foto’s en afbeeldingen combineert. Profiteer van gratis papiervoorbeelden om te voorkomen dat u grote geldinvesteringen doet tijdens het leren. Je hebt al snel de ervaring en knowhow om het juiste papier bij het juiste project te matchen.