Skip to content

Wat veroorzaakt netwerkvertraging en hoe dit te verhelpen?

22 de juli de 2021
server room 200241881 001 56a1adb35f9b58b7d0c1a1f2

De latentie van een netwerkverbinding vertegenwoordigt de hoeveelheid tijd die nodig is om gegevens tussen de zender en de ontvanger te laten reizen. Hoewel alle computernetwerken inherent een vorm van latentie hebben, varieert de hoeveelheid en kan deze om verschillende redenen plotseling toenemen. Mensen ervaren deze onverwachte vertragingen als ‘vertraging’. Hoge latentie kan ook grote vertragingen veroorzaken. Uw videogame kan bijvoorbeeld een hoge latentie ervaren, waardoor de game soms vastloopt en geen live-update van de andere spelers levert. Minder vertragingen betekenen dat de verbinding een lagere latentie ervaart. Netwerkvertraging gebeurt om een ​​​​paar redenen, namelijk afstand en congestie. In sommige gevallen kunt u internetvertraging mogelijk verhelpen door de manier waarop uw apparaat met het netwerk communiceert te wijzigen.

Latentie en bandbreedte

Latentie en bandbreedte zijn nauw verwant, maar zijn twee afzonderlijke termen. Om te begrijpen wat een hoge latentie veroorzaakt, is het belangrijk om dit te onderscheiden van hoge bandbreedte. Als uw internetverbinding zou worden weergegeven als een pijp met gegevens, zou bandbreedte verwijzen naar de fysieke grootte van de pijp. Een kleine pijp (lage bandbreedte) kan niet veel gegevens tegelijk bevatten, terwijl een dikke pijp (hoge bandbreedte) meer gegevens tegelijk kan verzenden. Bandbreedte wordt vaak gemeten in Mbps. Latency is een vertraging, gemeten in ms. Het is de tijd die nodig is voordat informatie van het ene uiteinde van de pijp naar het andere gaat. Het wordt ook wel de ping-snelheid genoemd.

De snelheid van het licht op een computernetwerk

Geen enkel netwerkverkeer kan sneller reizen dan de snelheid van het licht. Op een thuis- of lokaal netwerk is de afstand tussen apparaten zo klein dat de lichtsnelheid er niet toe doet. Voor internetverbindingen wordt het echter een factor. Onder perfecte omstandigheden heeft licht ongeveer 5 ms nodig om 1.000 mijl (ongeveer 1.600 kilometer) af te leggen. Bovendien gaat het meeste internetverkeer over lange afstanden over kabels, die signalen niet zo snel als het licht kunnen vervoeren vanwege een natuurkundig principe dat breking wordt genoemd. Gegevens over een glasvezelkabel hebben bijvoorbeeld minimaal 7,5 ms nodig om 1.000 mijl af te leggen.

Typische vertragingen in de internetverbinding

Naast de beperkingen van de fysica, wordt extra netwerklatentie veroorzaakt wanneer verkeer via servers en andere backbone-apparaten wordt geleid. De typische latentie van een internetverbinding varieert ook, afhankelijk van het type. De studie Measure Broadband America (gepost eind 2018) rapporteerde deze typische latenties van internetverbinding voor veelvoorkomende vormen van Amerikaanse breedbanddiensten:

  • Glasvezel: 12-20 ms
  • Kabel internet: 15-34 ms
  • DSL: 25-80 ms
  • Satelliet internet: 594-612 ms

Latentie oplossen

Latentie kan van minuut tot minuut in kleine hoeveelheden fluctueren, maar de extra vertraging van kleine verhogingen kan merkbaar zijn. De volgende zijn veelvoorkomende redenen voor internetvertraging, waarvan sommige buiten uw controle liggen:

  1. Vervang of voeg een router toe. Elke router loopt uiteindelijk vast als te veel clients hem tegelijkertijd gebruiken. Netwerkconflicten tussen meerdere clients betekent dat die clients soms wachten tot elkaars verzoeken zijn verwerkt, wat vertraging veroorzaakt. Om dit op te lossen, vervangt u de router door een krachtiger model of voegt u een andere router toe aan het netwerk om dit probleem te verhelpen. Evenzo vindt netwerkconflict plaats op de verbinding van een woning met de internetprovider als deze verzadigd is met verkeer.

  2. Vermijd gelijktijdige downloads. Vermijd, afhankelijk van de snelheid van uw verbinding, te veel gelijktijdige downloads en online sessies om vertraging te minimaliseren.

  3. Gebruik niet te veel applicaties tegelijk. Pc’s en andere clientapparaten worden een bron van netwerkvertragingen als ze de netwerkgegevens niet snel kunnen verwerken. Hoewel moderne computers in de meeste situaties krachtig genoeg zijn, kunnen apparaten langzamer werken als er te veel applicaties tegelijk worden uitgevoerd. Als je denkt dat je te veel programma’s open hebt staan, sluit er dan een paar. Toepassingen uitvoeren die geen netwerkverkeer genereren, kunnen vertraging veroorzaken. Een programma dat zich misdraagt, kan bijvoorbeeld alle beschikbare CPU’s opslokken, waardoor de computer het netwerkverkeer voor andere toepassingen niet kan verwerken. Als een programma niet reageert, forceer het dan om te sluiten.

  4. Scan en verwijder malware. Een netwerkworm kaapt een computer en zijn netwerkinterface, waardoor deze traag kan werken, vergelijkbaar met overbelasting. Door antivirussoftware uit te voeren op apparaten die op het netwerk zijn aangesloten, worden deze wormen gedetecteerd en verwijderd.

  5. Gebruik een bekabelde verbinding in plaats van draadloos. Online gamers, bijvoorbeeld, geven er vaak de voorkeur aan om hun apparaten via bekabeld Ethernet te gebruiken in plaats van Wi-Fi, omdat Ethernet lagere latenties ondersteunt. Hoewel de besparing in de praktijk meestal slechts enkele milliseconden bedraagt, vermijden bekabelde verbindingen ook het risico van interferentie die kan leiden tot aanzienlijke vertraging.

  6. Gebruik lokale cache. Een manier om de latentie te verminderen, is door caching in uw browser te gebruiken. Dit is een manier waarop het programma recent gebruikte bestanden opslaat, zodat u die bestanden lokaal kunt openen wanneer u de volgende keer bestanden van die site opvraagt ​​(downloaden is niet nodig). De meeste browsers slaan bestanden standaard op in de cache, maar als u de browsercache te vaak verwijdert, duurt het langer om dezelfde pagina’s te laden die u onlangs hebt bezocht.

Andere oorzaken van latentieproblemen

Sommige latentieproblemen kunnen worden opgelost, maar de volgende zijn latentieproblemen waar u gewoonlijk geen controle over heeft.

Verkeersbelasting

Pieken in internetgebruik tijdens piekuren van de dag veroorzaken vaak vertraging. De aard van deze vertraging verschilt per serviceprovider en de geografische locatie. Afgezien van het verplaatsen van locaties of het veranderen van internetservice, kan een individuele gebruiker dit soort vertraging niet voorkomen.

Online applicatie laden

Online multiplayer-games, websites en andere client-server-netwerktoepassingen gebruiken gedeelde internetservers. Als deze servers overbelast raken met activiteit, ervaren de clients vertraging.

Draadloze interferentie

Satelliet-, vaste draadloze breedband- en andere draadloze internetverbindingen zijn gevoelig voor signaalstoring door de regen. Draadloze interferentie zorgt ervoor dat netwerkgegevens tijdens het transport worden beschadigd, waardoor vertragingen bij de hertransmissie ontstaan.

Lag-schakelaars

Sommige mensen die online games spelen, installeren een apparaat dat een lag-schakelaar wordt genoemd op hun lokale netwerk. Een lag-schakelaar onderschept netwerksignalen en introduceert vertragingen in de gegevensstroom terug naar andere gamers die verbonden zijn met een livesessie. Je kunt weinig doen om dit soort lag-problemen op te lossen, behalve het vermijden van spelen met degenen die lag-switches gebruiken.

Hoeveel vertraging is te veel?

De impact van vertraging hangt af van wat u op het netwerk doet en, tot op zekere hoogte, van het niveau van netwerkprestaties waaraan u gewend bent geraakt. Gebruikers van ​satelliet internet verwachten lange latenties en merken meestal geen tijdelijke vertraging van 50 of 100 ms extra op. Toegewijde online gamers daarentegen geven er de voorkeur aan dat hun netwerkverbinding werkt met een latentie van minder dan 50 ms en merken snel een vertraging boven dat niveau op. Over het algemeen presteren online applicaties het beste wanneer de netwerklatentie onder 100 ms blijft; elke extra vertraging is merkbaar voor gebruikers.