Skip to content

Wat zijn bestandsgroottelimieten?

17 de juli de 2021
men files illustration 71f65365de7b483ba09d3751b9f11b74

Wanneer een online back-upservice zegt dat het “de bestandsgrootte beperkt” of een soort “bestandsgroottelimiet” heeft, betekent dit dat er geen back-up mag worden gemaakt van individuele bestanden boven een bepaalde grootte. Stel bijvoorbeeld dat u een map hebt met de naam Video’s van Emma dat staat vol met MP4-bestanden van je kleine meid die je hebt gekopieerd van je digitale camera naar de harde schijf van je computer. Omdat het een van uw belangrijkste en onvervangbare verzamelingen digitale dingen is, wilt u er zeker van zijn dat er een back-up van wordt gemaakt met al het andere waarvan u een back-up maakt naar uw online back-upprovider. Dan heb je natuurlijk gekozen voor de Video’s van Emma map waarvan een back-up moet worden gemaakt. Helaas, als de bestandsgroottelimiet met je cloudback-upplan is vermeld op 1 GB, wordt er geen back-up gemaakt van je drie echt grote video’s van Emma, ​​van 1,2 GB, 2 GB en 2,2 GB, zelfs niet als ze zijn geselecteerd zijn.

Verwar limieten voor bestandsgrootte niet met de algemene limieten, of het ontbreken daarvan, in een online back-upplan. Een online back-upplan kan bijvoorbeeld een onbeperkte hoeveelheid totale back-upruimte toestaan, maar caps individueel bestanden van 2 GB. Dat is het individueel bestandsdop waar we het hier over hebben.

Is het goed of slecht om een ​​bestandsgroottelimiet te hebben in een cloudback-upplan?

Ik zou niet zeggen dat er iets is is goed over een bestandsgroottelimiet, vooral in een wereld waar bestanden steeds groter en groter worden. Het enige potentiële voordeel is de mogelijkheid dat het afdwingen van dat soort limiet de cloudback-upservice wat geld bespaart, dat ze aan u doorgeven in de vorm van een goedkope service. Maar eerlijk gezegd denk ik niet dat dat gebeurt. Gelukkig doen de meeste online back-upproviders die de individuele bestandsgrootte beperken, dit alleen met werkelijk grote bestanden, meestal bestanden die minstens enkele gigabytes groot zijn, zoals geripte films, grote ISO-bestanden of andere schijfafbeeldingen, enz. Als u weet dat u nu geen back-up van dergelijke bestanden hoeft te maken, kiest u voor een cloud back-upservice met een bestandsgroottelimiet is misschien geen probleem. Sommige back-upservices in de cloud hebben ook beperkingen voor bestandstypen, iets wat u ook moet begrijpen, vooral als u een aantal homemovies, virtuele machines of schijfkopieën hebt waarvan u een back-up wilt maken.

Waarom hebben sommige online back-upservices een limiet voor de bestandsgrootte?

Soms is de bestandsgroottelimiet van een cloudback-upservice een gevolg van slecht ontwikkelde software, wat betekent dat de software die de service u heeft geleverd die de back-up naar hun servers doet, gewoon geen echt grote bestanden aankan. Gewoonlijk, zoals ik hierboven al zei, doet een online back-upplan dat een maximale grootte voor individuele bestanden afdwingt, dit om geld te besparen. Ik betwijfel echter ten zeerste of u daar op enigerlei wijze profijt van zult hebben. Gelukkig komen limieten voor bestandsgrootte steeds minder vaak voor bij online back-upproviders. De allerbeste cloudback-upplannen beperken de bestandsgrootte niet en zijn minstens zo betaalbaar als degene die nog steeds een individuele limiet voor de bestandsgrootte afdwingen. Zie onze Veelgestelde vragen over online back-up voor meer informatie over dit onderwerp en voor meer informatie over het soort beperkingen dat sommige providers hebben.