Skip to content

Wat zijn bestandsindelingen voor digitale media?

20 de juli de 2021
GettyImages 6401663661 594034333df78c537b095b36

Het gebruik van digitale mediabestanden voor het coderen van audio en video voor distributie naar pc’s en home entertainment-apparaten is de afgelopen jaren explosief gestegen. Maar samen met die explosie is er veel complexiteit.

Verwarring over digitale mediabestanden

De verspreiding van een groot aantal verschillende digitale bestandsindelingen voor audio, video en stilstaande beelden heeft voor veel verwarring gezorgd, omdat niet alle indelingen op alle apparaten kunnen worden afgespeeld. Om het botweg te zeggen, je hebt misschien een pc of mediaserver aangesloten op je netwerkmediaspeler (of mediastreamer of smart-tv met een mediaspeler-app) via je thuisnetwerk, maar je merkt dat je sommige van je opgeslagen audio- of videobestanden, of erger nog, sommige van uw bestanden verschijnen niet eens in uw lijst met beschikbare muziek, video of stilstaande beelden. De reden waarom ze mogelijk niet verschijnen, is dat die mediabestanden een indeling hebben die uw afspeelapparaat voor digitale media niet kan afspelen. Het kan dat type bestand gewoon niet begrijpen.

Wat zijn bestandsindelingen voor digitale media?

Wanneer u een digitaal bestand opslaat, wordt het gecodeerd zodat computerprogramma’s of apps het kunnen lezen en ermee kunnen werken. Documentformaten kunnen bijvoorbeeld worden gelezen en bewerkt in tekstverwerkingsprogramma’s zoals Microsoft Word. Fotoformaten kunnen worden gelezen door fotobewerkingsprogramma’s zoals Photoshop, en door foto-organiserende programma’s zoals Windows Photo Viewer en Photos For MAC. Veel video-indelingen, waaronder camcorder- en dvd-bestanden, Quicktime-bestanden, Windows-video’s en talloze high-definition-indelingen, moeten worden geconverteerd om te kunnen worden afgespeeld door andere programma’s dan de software waarvoor ze oorspronkelijk zijn gemaakt of opgeslagen. Deze bestandsindelingen worden ook wel ‘codecs’ genoemd, een afkorting van ‘coder-decoder’. Het converteren van een bestand zodat het kan worden afgespeeld door een ander programma of door een eerder incompatibel apparaat, wordt “transcodering” genoemd. Sommige computermediaserverprogramma’s kunnen zo worden ingesteld dat ze automatisch mediabestanden transcoderen die anders niet compatibel zijn met uw afspeelapparaat of software voor digitale media.

Wat is het verschil tussen bestandsindelingen?

Foto’s, muziek en films zijn natuurlijk verschillende formaten. Maar binnen die categorieën, omdat er geen standaardisatie is, is er meer variatie. Foto’s worden bijvoorbeeld vaak opgeslagen in RAW-, JPEG- of TIFF-indeling. Als u een foto in TIFF-indeling opslaat, behoudt u de beste kwaliteit van de foto, maar het is een enorm bestand. Dit betekent dat als u TIFF’s gebruikt, u uw harde schijf met minder foto’s vult dan wanneer u een ander formaat zoals JPEG gebruikt. JPEG-indelingen comprimeren het bestand – ze knijpen het naar beneden en maken het kleiner – zodat u veel meer JPEG-foto’s op uw harde schijf kunt plaatsen. Videobestanden kunnen worden gecodeerd in standaard- of high-definition-indelingen. Ze zijn niet alleen in verschillende formaten gemaakt, maar moeten mogelijk ook worden geconverteerd om ze op verschillende apparaten te kunnen spelen, van tv’s tot smartphones. Evenzo kunnen digitale audiobestanden worden gecodeerd in een indeling met een lage resolutie of een hoge resolutie, wat hun afspeelbaarheid via streaming beïnvloedt of eerst moet worden gedownload, en als het afspeelapparaat ermee compatibel is.

Bestandsindelingen voor digitale media identificeren

Uw netwerkmediaspeler (of mediastreamer/Smart TV met compatibele apps) moet een bestandstype kunnen lezen voordat deze het kan weergeven of afspelen. Sommige spelers geven niet eens de bestandsnamen weer van bestanden in formaten die ze niet kunnen afspelen. Het is duidelijk dat het essentieel is dat de netwerkmediaspeler, mediastreamer en Smart TV die u kiest in staat is om de bestanden die u op uw computer en thuisnetwerk hebt opgeslagen, te lezen en af ​​te spelen. Dit wordt vooral duidelijk als je iTunes en een Mac hebt, maar je netwerkmediaspeler die bestandstypen niet kan begrijpen. Als je wilt zien welke soorten bestanden je in je mediabibliotheek hebt staan, ga dan naar de mapweergave van Windows Verkenner (pc) of Finder (Mac). Hier kunt u navigeren om een ​​lijst te zien van alle bestanden in uw mediamappen. Klik met de rechtermuisknop op een gemarkeerd bestand en kies ‘eigenschappen’ (pc)’ of ‘info ophalen’ (MAC). Het bestandstype of ‘soort’ bestand wordt hier weergegeven. Soms kunt u het bestandsformaat herkennen aan de extensie: de letters rechts van de “.” U ziet zoiets als een Beatles-nummer in het MPEG 3-audiobestandsformaat “mp3” (dwz “HeyJude.mp3″). Je hebt misschien gehoord van een draagbare MP3-muziekspeler. Video-indelingen kunnen een WMV zijn voor pc-video’s of MOV voor Quicktime-video’s. Het bestand “StarTrek.m4v” is een high-definition MPEG-4-videobestand. Als uw afspeelapparaat voor digitale media een bepaald bestand niet kan afspelen, ook al kan het de indeling wel afspelen, is het mogelijk een auteursrechtelijk beschermd bestand. In sommige gevallen is het echter mogelijk om legaal verkregen, beschermde media in huis te delen (streamen).

Veelgebruikte bestandsindelingen voor digitale media

  • Foto Bestandsformaten: JPEG, GIF, PNG, TIFF, BMP
  • Muziekbestandsindelingen: AAC, MP3, WAV, WMA, DOLBY® DIGITAL, DTS
  • Andere muziekbestandsindelingen waartoe u mogelijk toegang hebt: AIFF, ASF, FLAC, ADPCM, DSD, LPCM, OGG
  • Voor iTunes-gebruikers: Als u uw muziek opslaat in iTunes, zorg er dan voor dat de netwerkmediaspeler of mediastreamer AAC Audio kan afspelen. iTunes-audiobestanden kunnen worden vermeld als m4a of Apple Lossless. Bestanden met de extensie m4p zijn beveiligde AAC-bestanden. Je kunt nu onbeveiligde (DRM-vrije) muziek kopen in de iTunes Store, zodat je deze muziek vrij kunt afspelen op al je apparaten.
  • Videobestandsindelingen: MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, AVI, MOV, AVCHD, H.264 en H.265.
  • Andere video-indelingen waartoe u mogelijk toegang hebt: DivX en DivX HD, Xvid HD, MKV, RMVB, WMV9, TS/TP/M2T

Oplossingen voor het afspelen van digitale media

Als al dit gepraat over bestandsindelingen en transcodering u het gevoel geeft dat u een hert in de koplampen bent, zijn hier enkele manieren waarop u toegang kunt krijgen tot enkele of alle van de bovenstaande bestandsindelingen. Wanneer u een netwerkmediaspeler of ander apparaat voor het afspelen van digitale media koopt, moet u er een zoeken die de meeste bestandsindelingen kan afspelen. Controleer voor mediastreamers en Smart TV’s of er apps beschikbaar zijn die toegang geven tot audio-, video- en fotobestanden op uw thuisnetwerk, zoals Airplay DLNA Receiver, AllConnect, DG UPNP Player, Plex, Roku Media Player, Twonky en VLC .

Veel mediavormen betekenen veel bestandsindelingen

Nu fysieke media afnemen, wordt digitale media snel de dominante manier waarop we naar muziek luisteren, video bekijken en stilstaande beelden bekijken. Helaas is er geen enkel digitaal bestandsformaat dat voor alles zorgt, dus je zult altijd op zijn minst enkele gevallen tegenkomen waarin je iets wilt luisteren, bekijken of bekijken op andere of meerdere apparaten, maar dat kan niet. Zoals hierboven besproken, zijn er echter oplossingen die kunnen helpen.