Skip to content

Wat zijn de I/O-poorten op een laptop?

20 de juli de 2021
GettyImages 1009322458 8b61ab95d0a84727889b835397a2e992

I/O-poorten verwijzen naar invoer-/uitvoerpoorten. Dit zijn connectoren op uw laptop waarmee u verbinding kunt maken met digitale camera’s, videocamera’s, televisies, externe opslagapparaten, printers en scanners. Het aantal en type I/O-poorten is afhankelijk van de stijl van de laptop en u betaalt voor meer poortopties.

Bluetooth

Bluetooth-dongle-apparaat

Bluetooth maakt gebruik van draadloze technologie over korte afstanden (ongeveer 30 ft) om gegevens tussen apparaten over te dragen. Als u naar laptops met Bluetooth kijkt, zoek dan naar modellen waarmee u uw Bluetooth kunt uitschakelen zonder veel stappen te hoeven doorlopen. Als veiligheidsmaatregel wil je op oudere laptops Bluetooth niet ingeschakeld laten tijdens het reizen.

DVI-poort

DVI-kabel

DVI staat voor Digital Visual Interface en is een hoogwaardige verbinding tussen de laptop en een extern beeldscherm of een oudere televisie. De grootste moeilijkheid die mobiele professionals kunnen tegenkomen bij het gebruik van DVI, is als ze toegang hebben tot oudere tv’s of monitoren die geen DVI-verbindingsmogelijkheid hebben. Het is het beste om voorbereid te zijn op het gebruik van een andere manier om verbinding te maken met een extern scherm of monitor.

FireWire 400 & 800 (IEEE 1394 en 1394b)

FireWire-kabels

FireWire-poorten waren oorspronkelijk alleen te vinden op Apple-computers en laptops. Het is een snelle verbinding die zeer geschikt is voor het overbrengen van video, afbeeldingen en muziek. Er zijn nu externe harde schijven die verbinding maken via FireWire en dit maakt het overbrengen van informatie tussen uw laptop en FireWire harde schijf zeer snel. FireWire-apparaten kunnen met elkaar worden verbonden en vervolgens wordt één apparaat op een laptop aangesloten. U kunt ook gegevens van het ene FireWire-apparaat naar het andere overbrengen zonder dat u uw laptop nodig heeft. Dit kan handig zijn bij videocamera’s of digitale camera’s. In plaats van je laptop overal mee naartoe te slepen, kun je in plaats daarvan een draagbare harde schijf meenemen.

Hoofdtelefoonpoort

Koptelefoonsnoer en jack

Nogmaals, de koptelefoonaansluiting is gemakkelijk te begrijpen. Je kunt een koptelefoon aansluiten als je de mensen om je heen niet wilt storen of externe speakers gebruiken om je muziek te delen.

IrDA (infraroodgegevensassociatie)

IrDA-USB

Gegevens kunnen worden overgedragen met behulp van infrarood lichtgolven tussen laptops, uw laptop en een PDA en printers. Dit kan erg handig zijn omdat je geen kabels nodig hebt. IrDA-poorten dragen gegevens met ongeveer dezelfde snelheid over als parallelle poorten en u moet ervoor zorgen dat de apparaten die naar elkaar worden overgebracht, op een rij staan ​​en zich binnen een paar voet van elkaar bevinden.

Geheugenkaartlezers

Kaartlezer met twee kaarten

De meeste laptops hebben nu ingebouwde geheugenkaartlezers, maar de laptops zullen niet altijd alle soorten geheugenkaarten kunnen lezen/schrijven. In die gevallen waar er geen geheugenkaartlezer is zoals de MacBook, zal een externe geheugenkaartlezer nodig zijn. Afhankelijk van het type geheugenkaart kan een adapter nodig zijn om de geheugenkaart in uw laptop te plaatsen. microSD kan in laptops worden gelezen en beschreven met behulp van een adapter. De meeste microSD-kaarten bevatten een adapter. De geheugenkaartlezer sluit je via USB aan op je laptop. Ze variëren in prijs en mogelijkheden. D-Link en IOGear zijn makers van veelgebruikte geheugenkaartlezers.

Herinnerings kaarten

Herinnerings kaarten

Geheugenkaarten zijn een manier om het geheugen op uw laptop uit te breiden en bestanden tussen apparaten te delen. Geheugenkaarten kunnen specifiek zijn voor een type gadget, zoals de Sony Memory Stick die wordt gebruikt in digitale camera’s van Sony. Andere geheugenkaartformaten kunnen in elk type apparaat worden gebruikt en vereisen geen speciale software. De meest voorkomende soorten geheugenkaarten zijn Compact Flash I en II, SD, MMC, Memory Stick, Memory Stick Duo en Memory Stick Pro & Pro Duos XD-Picture, Mini SD en Micro SD. Geheugenkaarten met een grotere capaciteit zijn het beste als u het zich kunt veroorloven ze te kopen. U bent minder tijd kwijt aan het overzetten van gegevens en u kunt meer doen met geheugenkaarten met een hogere capaciteit.

Microfoonpoort

Laptop met microfoon

Zoals de naam al aangeeft, is dit een poort om een ​​microfoon aan te sluiten, wat handig kan zijn bij het vertellen van uw geweldige filmcreatie of een PowerPoint-presentatie voor werk. U kunt ook een microfoon gebruiken met verschillende Instant Messaging-programma’s en VoIP-programma’s. De kwaliteit van de invoer zal variëren met laptops en zoals altijd krijg je betere kwaliteit en geluidskaarten met duurdere modellen.

Modem (RJ-11)

Netwerkkabels

Via de modempoort kunt u verbinding maken met telefoonlijnen voor een inbelverbinding met internet of voor het verzenden en ontvangen van faxen. U sluit een gewoon telefoonsnoer aan op de modem en vervolgens op een actieve telefoonaansluiting.

Parallelle/printerpoort

Printerkabel

Sommige oudere laptops en desktopvervangende laptops hebben nog steeds parallelle poorten. Deze kunnen in sommige gevallen worden gebruikt om verbinding te maken met printers, scanners en andere computers. Parallelle poorten zijn een langzamere overdrachtsmethode en zijn in de meeste gevallen vervangen door USB- en/of FireWire-poorten.

PCMCIA-type I/II/II

PCMCIA

PCMCIA staat voor Personal Computer Memory Card International Association. Het was een van de oorspronkelijke methoden om meer geheugen aan laptops toe te voegen. Deze drie soorten kaarten zijn allemaal even lang, maar hebben verschillende breedtes. PCMCIA-kaarten kunnen worden gebruikt om netwerkmogelijkheden, ROM of RAM, modemmogelijkheden of gewoon meer opslagruimte toe te voegen. Elk type kaart past in een bepaald type PCMCIA-slot en ze zijn niet uitwisselbaar, hoewel Type III één Type III-kaart of een combinatie van Type I of Type II kan bevatten. Tabel 1.3 toont het kaarttype, de dikte en de mogelijke toepassingen voor elk type PCMCIA-kaart. OPMERKING – Compact Flash-kaarten kunnen worden gebruikt in PCMCIA-poorten en om ze te gebruiken heeft u een PC-kaartadapter nodig.

RJ-45 (Ethernet)

Ethernet-poort

Met de RJ-45 Ethernet-poort kunt u verbinding maken met bekabelde netwerken om computerbronnen of internetverbindingen te delen. Sommige laptopmodellen hebben 100Base-T (Fast Ethernet)-poorten en nieuwere laptops hebben Gigabit Ethernet met een veel hogere overdrachtssnelheid.

S-Video

S-Video-aansluiting

S-Video staat voor Super-Video en is een andere methode voor het overbrengen van videosignalen. S-Video-poorten worden het vaakst gevonden op desktopvervangende modellen en medialaptops. Hiermee sluit je je laptop aan op een televisie om je creaties op een groter scherm te bekijken of films en televisieprogramma’s over te zetten naar je laptop.

USB

USB-poort voor laptop

USB staat voor Universal Serial Bus. U kunt vrijwel elk soort randapparaat met USB op uw laptop aansluiten. USB heeft seriële en parallelle poorten op laptops vervangen. Het biedt een snellere overdrachtssnelheid en het is mogelijk om tot 127 apparaten op één USB-poort aan te sluiten. Lager geprijsde laptops hebben over het algemeen twee USB-poorten en duurdere modellen kunnen 4-6 poorten hebben. USB-apparaten halen hun stroom uit de USB-aansluiting en verbruiken niet veel stroom, zodat ze uw batterij niet leegmaken. Apparaten die meer stroom verbruiken, worden geleverd met hun eigen AC/DC-adapters. Om verbinding te maken met een USB-plug-in moeten de gadget en het systeem deze herkennen. Als uw systeem nog geen stuurprogramma voor dat apparaat heeft geïnstalleerd, wordt u om het stuurprogramma gevraagd.

VGA-monitorpoort

VGA-monitorconnector

Via de VGA-monitorpoort sluit je een externe monitor aan op je laptop. Je kunt de externe monitor alleen gebruiken (handig als je een ultradraagbare laptop met een 13,3-inch scherm hebt). Naarmate de monitorprijzen dalen, investeren veel laptopbezitters in een groot scherm en gebruiken ze hun laptop met het externe grote scherm. besturingssystemen (Mac en Windows) ondersteunen het gebruik van meerdere monitoren en zijn eenvoudig in te stellen. Ook zijn er hardware-oplossingen zoals de Matrox DualHead2Go en TripleHead2Go waarmee u 2 of 3 externe monitoren aan uw laptop kunt toevoegen. een extra monitor of twee kan het werk veel minder vervelend maken en het werken met multimedia veel leuker.

Wifi

Laptop buiten op gras

Zoek modellen met een externe schakelaar om wifi in en uit te schakelen. Als je niet aan het werk bent en geen draadloze verbinding nodig hebt, hoef je de draadloze verbinding niet aan te hebben staan. Het zal uw batterij alleen maar sneller leegmaken en u mogelijk blootstellen aan ongewenste toegang.