Skip to content

Wat zijn draagbare apparaten?

18 de juli de 2021

Computers zijn met elke generatie kleiner, dunner en lichter geworden. Hetzelfde geldt voor mobiele apparaten zoals je smartphone. Je kunt het in je zak dragen, het gebruiken als een geavanceerd draagbaar spelsysteem of het aansluiten op een zelfs kleine draagbare gadget zoals een smartwatch of fitnesstracker. Dit zijn allemaal draagbaar apparaten, maar dat hoeft niet per se mobiel apparaten.

Mobiel apparaat is een algemene term voor elke handheld computer of smartphone. De term wordt vaak door elkaar gebruikt met: handbediend, handheld apparaate, of handcomputerr.

Draagbare apparatuur

Er is geen standaarddefinitie voor “draagbaar” apparaat”, hoewel de term al langer in gebruik is dan “mobiel apparaat”. Zoals de naam al aangeeft, betekent een draagbaar apparaat gewoon iets dat klein en licht genoeg is om relatief gemakkelijk te verplaatsen en mee te nemen. Zelfs de eerste laptop, de Osborn 1, die maar liefst 24 pond woog, werd beschouwd als een draagbare computer.

draagbaar is een brede term die alles omvat, van een printer die je overal mee naartoe kunt nemen tot een smartphone die je in je zak draagt. De term kwam veel vaker voor voordat laptops en smartphones populair werden, misschien omdat er vroeger een duidelijker onderscheid was tussen apparaten die gemakkelijk konden worden verplaatst en apparaten die dat niet konden.

Draagbaar versus mobiel

Tegenwoordig worden de meeste gadgets, waaronder telefoons, tablets en laptops, vaker als mobiele apparaten beschouwd. Het onderscheid is fijn maar belangrijk. In plaats van zich te concentreren op de draagbaarheid en draagbaarheid van een item, mobiel apparaat term beschrijft hoe het gebruikers helpt. Deze apparaten zijn klein en capabel genoeg om de gebruikers toe te staan mobiel zijn. De voorwaarde mobiel apparaat impliceert ook draadloze connectiviteit. Als een mobiel apparaat geen internettoegang heeft, zouden we het waarschijnlijk niet als een zeer capabele tool voor mobiele productiviteit beschouwen. In feite is connectiviteit het belangrijkste onderscheid geworden tussen draagbare en mobiele apparaten. Een externe harde schijf of een extern batterijpakket kan bijvoorbeeld worden beschouwd als een draagbaar apparaat, terwijl een kleine draadloze hotspot als een mobiel apparaat kan worden beschouwd.

De toekomst van draagbaarheid

Er zijn momenteel veel draagbare apparaten, van mediaspelers en gameconsoles tot draagbare computers en smartphones. Naarmate de tijd verstrijkt, kan het onderscheid tussen draagbare en mobiele apparaten een non-issue worden. De meeste gadgets, al dan niet draagbaar, krijgen steeds vaker draadloze of connectiviteitsfuncties.