Skip to content

Wat zijn mp3-cd’s?

21 de januari de 2023
man inserting dvd 84304586 5a244002842b170019179de8

Een mp3-cd is een compact disc waarop audiobestanden in mp3-formaat zijn opgeslagen. Brand een mp3-cd als u van plan bent naar uw muziek te luisteren vanaf een cd-speler of als u een back-up van uw favoriete muziek op optische media wilt maken. MP3-cd’s werden steeds populairder met de introductie van draagbare audiospelers en het verwijderen van optische stations van de meeste computers. MP3-cd’s worden door velen als achterhaald beschouwd. Dit artikel wordt bewaard voor archiveringsdoeleinden.

Audiobestanden op een mp3-cd worden net als elk ander bestand op een gewone cd-rom opgeslagen, waarbij de Yellow Book cd-standaard wordt gebruikt. Deze opslagmethode verschilt van audio-cd’s, zoals die u in muziekwinkels zou kunnen kopen, waar de bestanden zijn gecodeerd in een niet-gecomprimeerd formaat met behulp van de Red Book CD-standaard. De kwaliteit van audio-cd’s is hoger dan die van gecomprimeerde mp3’s. Mensen verwijzen soms in het algemeen naar een mp3-cd, ook al voegen ze audiobestanden in verschillende formaten toe aan de schijf. Er is geen garantie dat cd- en dvd-consumentenelektronica, zoals sommige cd-spelers, alle audioformaten kunnen afspelen die op uw aangepaste schijf zijn opgeslagen. Minimaliseer dit probleem door de MP3-cd te maken met alleen MP3 en andere goed ondersteunde formaten, zoals WAV en AAC.

Voordelen van mp3-cd’s

De audiobestanden op een standaard audio-cd zijn niet gecomprimeerd, dus de maximale afspeeltijd die u uit een cd kunt halen is ongeveer 80 minuten. Met een mp3-cd daarentegen kunt u deze maximale speelduur aanzienlijk verlengen en veel meer nummers opslaan. Muziek die is opgeslagen in het MP3-formaat is gecodeerd in een gecomprimeerd formaat en neemt minder opslagruimte in beslag dan niet-gecomprimeerde bestanden. Met een mp3-cd kunt u acht tot tien albums of maximaal 150 nummers op één schijf opnemen. Het exacte aantal is echter afhankelijk van het formaat, de coderingsmethode en de gebruikte bitsnelheid.

Nadelen van mp3-cd’s

MP3-cd’s bieden misschien het voordeel dat ze meer muziek kunnen opslaan dan een gewone audio-cd, maar er zijn ook nadelen. De geluidskwaliteit van een mp3-cd is inferieur aan het geluid van een typische muziek-cd. Je kunt het misschien niet horen, maar het is technisch correct omdat mp3’s zijn opgeslagen in een verliesvrij formaat, terwijl audio-cd’s ongecomprimeerde, verliesvrije audio bevatten. MP3-cd’s zijn ook minder compatibel met consumentenelektronica dan gekochte audio-cd’s. Hoewel veel moderne hardwareapparaten zoals dvd- en cd-spelers het MP3-formaat ondersteunen (samen met WMA, AAC en andere), ondersteunen sommige hardwareapparaten alleen het afspelen van ongecomprimeerde audio-cd’s.

Een MP3-cd maken of rippen

Het maken van uw eigen mp3-cd is net zo eenvoudig als het branden van de mp3-bestanden op een schijf, wat u kunt doen met verschillende softwareprogramma’s. Je kunt ook mp3’s op een cd branden met iTunes. Als uw muziekbestanden niet in MP3-indeling zijn, converteer ze dan met een audiobestandsconverter. Om muziek van een cd naar je computer te kopiëren, heb je een ander programma nodig dat speciaal hiervoor is gemaakt. Sommige makers van mp3-cd’s hebben het tweeledige doel om een ​​cd-ripper te zijn, maar speciale extractors voor muziek-cd’s werken ook.