Skip to content

Wat zijn mp3-cd’s?

7 de augustus de 2021
man inserting dvd 84304586 5a244002842b170019179de8

Een mp3-cd is een cd waarop audiobestanden in het mp3-formaat zijn opgeslagen. Brand een mp3-cd als u van plan bent naar uw muziek te luisteren in een cd-speler, of als u een back-up van uw favoriete muziek wilt maken op optische media. Audiobestanden op een MP3-cd worden zoals elk ander bestand op een gewone cd-rom opgeslagen, met behulp van de Yellow Book-cd-standaard. Deze opslagmethode verschilt van audio-cd’s, zoals cd’s die u in muziekwinkels kunt kopen, waar de bestanden worden gecodeerd in een niet-gecomprimeerde indeling met behulp van de Red Book-cd-standaard. De kwaliteit van audio-cd’s is veel hoger dan die van gecomprimeerde mp3’s. Mensen verwijzen soms in het algemeen naar een MP3-cd ook al voegen ze audiobestanden in verschillende formaten toe aan de schijf. Er is geen garantie dat elektronische consumentenapparaten voor cd’s en dvd’s, zoals sommige cd-spelers, alle audioformaten kunnen afspelen die op uw aangepaste schijf zijn opgeslagen. Minimaliseer dit probleem door de MP3-CD te maken met alleen MP3 en andere goed ondersteunde formaten, zoals WAV en AAC.

Voordelen van MP3-cd’s

De audiobestanden op een normale audio-cd zijn niet gecomprimeerd, dus de maximale speelduur die je uit een cd kunt halen is ongeveer 80 minuten. Met een mp3-cd daarentegen kunt u deze maximale speelduur aanzienlijk verlengen en veel meer nummers opslaan. Muziek die is opgeslagen in het MP3-formaat is gecodeerd in een gecomprimeerd formaat en neemt veel minder opslagruimte in beslag dan niet-gecomprimeerde bestanden. Met een mp3-cd kunt u acht tot tien albums of maximaal 150 nummers op één schijf opnemen. Het exacte aantal is echter afhankelijk van het formaat, de coderingsmethode en de gebruikte bitsnelheid.

Nadelen van mp3-cd’s

MP3-cd’s bieden misschien het voordeel dat ze meer muziek kunnen opslaan dan een gewone audio-cd, maar er zijn nadelen. De geluidskwaliteit van een mp3-cd is inferieur aan het geluid van een typische muziek-cd. Je kunt het misschien niet horen, maar technisch gezien is het waar omdat MP3’s worden opgeslagen in een verliesgevend formaat, terwijl audio-cd’s ongecomprimeerde, verliesvrije audio bevatten. MP3-cd’s zijn ook minder compatibel met consumentenelektronica dan gekochte audio-cd’s. Hoewel veel moderne hardwareapparaten zoals dvd- en cd-spelers het MP3-formaat ondersteunen (samen met WMA, AAC en andere), ondersteunt sommige hardwareapparatuur alleen het afspelen van ongecomprimeerde audio-cd’s.

Een mp3-cd maken of rippen?

Het bouwen van uw eigen mp3-cd is net zo eenvoudig als het branden van de mp3-bestanden op een schijf, wat u met verschillende softwareprogramma’s kunt doen. U kunt ook mp3’s op een cd branden met Windows Media Player en u kunt mp3’s op een cd branden met iTunes.

IAls uw muziekbestanden niet in het MP3-formaat zijn, kunt u ze converteren met een audiobestandsconverter. Om muziek van een cd naar je computer te kopiëren, heb je een ander programma nodig dat speciaal daarvoor is gemaakt. Sommige MP3-cd-makers in de bovenstaande lijst hebben het dubbele doel een cd-ripper te zijn, maar speciale muziek-cd-extractors werken ook.