Skip to content

Wat zijn Nintendo Amiibo?

3 de juli de 2021
whatisamiibo 5af7679bba61770036091b03

Amiibo is Nintendo’s lijn van speelgoed-tot-leven-beeldjes die kunnen worden gebruikt om functies in veel games voor verschillende Nintendo-platforms te ontgrendelen. De figuren zijn leuk om te verzamelen, omdat ze getrouwe weergaven zijn van geliefde videogamekarakters. Maar ze zijn ook functioneel. Met ingebouwde technologie kan amiibo-speelgoed communiceren met ondersteunde videogames, waardoor gegevens kunnen worden overgedragen van en naar verschillende spelsystemen, waaronder Nintendo Switch, Wii U en de nieuwe Nintendo 3DS.

Hoe werken Amiibo?

Elke amiibo (meervoud: “amiibo”) is gebeeldhouwd om eruit te zien als een personage uit een videogame en bevat een verborgen RFID-chip (Radio Frequency Identification). Wanneer een speler de RFID-chip in een amiibo scant met een compatibel Nintendo-systeem, herkent het systeem welke amiibo het is en handelt dienovereenkomstig. De specifieke effecten variëren van spel tot spel. Sommige spellen, zoals Super Smash Bros., laat spelers informatie opslaan in hun amiibo, zodat ze personages kunnen aanpassen, gegevens kunnen opslaan en de opgeslagen inhoud kunnen meenemen om op de consoles van vrienden te spelen. De meeste games en amiibo werken alleen-lezen samen. Dat betekent dat de console de amiibo scant en de game vertelt wat voor soort amiibo het is, maar dat er geen wijzigingen worden aangebracht in de amiibo. In deze gevallen ontgrendelt het scannen van de amiibo meestal een personage, skin, level of een soort speciaal effect.

Zijn amiibo vereist om Nintendo-games te spelen?

Amiibo zijn ontworpen om Nintendo-spellen te verbeteren, maar zijn niet vereist. Sommige games kunnen gemakkelijker worden gemaakt als je de juiste amiibo hebt. Bijvoorbeeld een Mario-amiibo scannen tijdens het spelen Super Mario Odyssey op de Nintendo Switch geeft 30 seconden immuniteit tegen schade. Als je een Princess Peach-amiibo scant, krijg je een levendig hart. Als je een Mario-, Bowser- of Peach-amiibo scant, ontgrendel je speciale trouwkostuums. (Deze kostuums kunnen ook worden ontgrendeld door in-game doelen te behalen.) Als je de juiste amiibo bij de hand hebt, kun je een voordeel hebben, maar als je dat niet doet, mis je niets. De enige game waarvoor amiibo nodig is om te werken, is Animal Crossing: Amiibo-festival.

Welke Nintendo-systemen werken met Amiibo?

Amiibo werd voor het eerst geïntroduceerd voor de Wii U, maar het platform is compatibel met elke Nintendo Switch, Wii U of New Nintendo 3DS. Dat betekent dat als je een Mario-amiibo uit het Wii U-tijdperk hebt, deze ook werkt met een Nintendo Switch. Amiibo is ook niet regiogebonden, wat betekent dat je amiibo uit Japan, Europa of Noord-Amerika kunt gebruiken, ongeacht het type Nintendo-systeem dat je hebt. Je vindt amiibo-scanners voor elke compatibele Nintendo-console op de volgende locaties:

 • Wii U – Op de GamePad.
 • Nintendo-schakelaar – In de rechter Joy-Con en ook in de optionele Pro Controller.
 • Nieuwe Nintendo 3DS en 3DS XL – In het onderste touchscreen.

Oudere Nintendo-systemen kunnen compatibel worden gemaakt met de toevoeging van een Near Field Communication (NFC)-lezeraccessoire:

 • Nintendo 3DS en 3DS XL – Vereist een draadloze NFC-lezer die apart kan worden aangeschaft.
 • Nintendo 2DS – Gebruikt dezelfde draadloze NFC-lezer als de 3DS.

Welke spellen werken met Amiibo?

Hier zijn enkele van de meest populaire Nintendo Switch-spellen die werken met amiibo. Je kunt deze lijst gebruiken om je eerste amiibo te kiezen, of je kunt Nintendo’s volledige lijst met amiibo-compatibele games bekijken.

 • Elder Scrolls V: Skyrim – Zelda-amiibo bieden speciale uitrusting met Zelda-thema, terwijl niet-gerelateerde amiibo andere gratis buit bieden.
 • Super Mario Odyssey – Mario, Peach en Bowser trouwoutfit amiibo zorgen voor de bijbehorende kostuums in het spel. Veel andere amiibo-awardoutfits.
 • Fire Emblem Warriors – Elke Fire Emblem-gerelateerde amiibo biedt in-game wapens en items. Chrom- en Tiki-amiibo bieden speciale beloningen.
 • Legend of Zelda: Breath of the Wild – Wolf Link, Zelda 30th Anniversary en Breath of the Wild-amiibo geven allemaal speciale beloningen. Andere niet-gerelateerde amiibo geven minder beloningen.
 • Kirby Star Allies – Selecteer Kirby, King Dedede, Meta Knight en Waddle Dee amiibo om illustratiestukken en items te ontgrendelen.
 • Splatoon 2 – Je kunt gegevens opslaan op elke amiibo uit de Splatoon-serie. De amiibo van Pearl en Marino ontgrendelen hun outfits.

De aanwezigheid van een personage in een bepaald spel is geen garantie dat een verwante amiibo met dat spel zal werken.

Wat zijn de verschillende soorten Amiibo?

De meeste amiibo zijn kleine, verzamelbare beeldjes, maar sommige hebben verschillende vormen. De NFC-kaarten in amiibo-beeldjes zijn zelfs zo klein dat ze in speelkaarten kunnen worden geplaatst. Amiibo hebben de vorm van:

 • beeldjes
 • Speelkaarten
 • Ontbijtgranen dozen
 • Knuffels

Ongeacht de vorm die een amiibo aanneemt, ze gebruiken allemaal dezelfde RFID-technologie en werken op dezelfde manier.

Hoe zeldzaam zijn Amiibo en wat gebeurt er als je iets mist?

De zeldzaamheid van amiibo varieert van de ene tot de andere en hangt af van hoeveel er zijn geproduceerd. Veel amiibo zijn in beperkte oplage, wat betekent dat ze slechts voor een korte tijd worden geproduceerd, wat leidt tot schaarste en een levendige tweedehandsmarkt. Hoewel enthousiaste verzamelaars amiibo-releases in de gaten kunnen houden, hoeven gemiddelde gamers zich daar geen zorgen over te maken. Als een speler een speciale editie misloopt Super Mario Odyssey Mario-figuur uit de serie, kan ze niet profiteren van een gratis ontgrendeling voor het Mario-kostuum. Het zal echter nog steeds mogelijk zijn om het kostuum te ontgrendelen door een in-game doel te bereiken. In veel gevallen stelt een game de speler in staat om elke versie van een specifiek personage te scannen en hetzelfde voordeel te ontvangen. Scan bijvoorbeeld een Super Smash Bros. of klassieke Mario-amiibo in Super Mario Odyssey biedt dezelfde onkwetsbaarheidsbonus als scannen a Super Mario Odyssey serie Mario-amiibo.